Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Izdvojeno

Hoće li zbog “Generacije Y” radno vrijeme od 9 do 17 uskoro izumrijeti?

Tradicionalno, osmosatno radno vrijeme uskoro bi moglo postati stvar prošlosti. Najnovija istraživanja pokazuju kako se približavamo prekretnici u pogledu fleksibilnosti u poslu.

Tradicionalno, osmosatno radno vrijeme uskoro bi moglo postati stvar prošlosti. Najnovija istraživanja pokazuju kako se približavamo prekretnici u pogledu fleksibilnosti u poslu.

Među top 12 trendova komunikacijske tvrtke Euro RSCG za sljedeću godinu je i predviđanje kako će zaposleni pripadnici “Y generacije” (rođeni između 1982. i 1993.) promijeniti tradicionalna pravila vezana uz radno vrijeme i blagdane. Do 2025. godine, pripadnici generacije Y činit će 75% svjetske radne snage.

Tehnološka generacija ne želi isto radno okruženje kao što su ga je imala i generacija njihovih roditelja, piše Time. Ponukani novim tehnologijama i globalnom dinamikom radnog mjesta, sve više kompanija uvodi fleksibilnije radno vrijeme,

“Obvezatno osmosatno radno vrijeme rapidno nestaje jer radimo virtualno i globalno”, izjavila je Maryella Gockel, strateški lider tvrtke “Erste & Young” koja je prepoznala potrebu za fleksibilnošću zahvaljujući kojoj je lakše zaposliti mlade talente.

I brojne druge tvrtke napuštaju tradicionalni “command and control” pristup jer imaju sve više povjerenja u svoje mlade zaposlenike čak i kad na poslu koriste Facebook i ostale društvene mreže.

Iako se mnogi boje kako će nedostatak čvrste strukture uzrokovati manju produktivnost, istraživanja su pokazala kako radno okruženje puno povjerenja povećava učinkovitost.

Tri razloga zašto bi uspješne kompanije trebale uvesti fleksibilnije radne uvjete su:

1. Pripadnici generacije Y ne prihvaćaju činjenicu kako se na radnom mjestu ne mogu služiti Facebookom. Prilikom razmatranja prihvaćanja posla mnogi u obzir uzimaju i količinu slobode kad su pitanju društvene mreže. Neke su tvrtke tako dopustile korištenje društvenih mreža u poslovne svrhe.

2. Generacija Y fleksibilnost cijeni više od novca. Čak trećina bi prihvatila smanjenje plaće ukoliko bi ono omogućilu veću fleksibilnost na poslu.

3. Generacija Y kroz posao je povezana s tehnologijom koja je tradicionalno radno vrijeme od 9 do 17 učinila suvišnim. Kad napuste radno mjesto, radnici ne napuštaju posao jer njihov profesionalni i privatni život nisu jasno odvojeni.

Napisao

Pročitajte još:

Novosti

Velika većina građana (70%) koji su sudjelovali u istraživanju ima 'klasično' radno vrijeme - 5 dana u tjednu, odnosno 40 sati tjedno. 

Komentari

Ima li lijeka za bolju komunikaciju među generacijama ili ćemo si lijepiti epitete i ne poduzimati ništa

Lifestyle

Istraživanje koje je provela američka profesorica strateškog upravljanja ljudskim resursima Rita Fontinha pokazala je da su poslodavci bili u pravu u vezi s negativnim...

Novosti

Hrvatska pošta produljit će radno vrijeme 41 poštanskog ureda u 12 gradova.

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.