Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Novosti

Hrg: ‘Vlada smišljeno uništava selo’ [VIDEO]

Čelnici HSS-a na današnjoj konferenciji za novinare izrazili su nezadovoljstvo rebalansom proračuna i smanjivanjem novca za poljoprivredu i selo te su predstavili svoj prijedlog predstečajne nagodbe za obiteljska poljoprivredna gospodarstva (OPG).

Čelnici HSS-a na današnjoj konferenciji za novinare izrazili su nezadovoljstvo rebalansom proračuna i smanjivanjem novca za poljoprivredu i selo te su predstavili svoj prijedlog predstečajne nagodbe za obiteljska poljoprivredna gospodarstva (OPG).

Predsjednik HSS-a Branko Hrg rekao je kako je nakon saborske rasprave o rebalansu proračuna i odgovora koji je u ime Kluba SDP-a dobio od potpredsjednice Sabora Dragice Zgrebec HSS-u jasno da sadašnja Vlada svjesno uništava hrvatsko selo.

“Zgrebec je odgovorila da je radno mjesto na selu preskupo, da radna mjesta na selu treba ukinuti i smanjiti te ono što ne može otkupiti domaći trgovački lanac treba se plasirati u neke druge trgovačke centre”, rekao je Hrg, koji smatra da je riječ o smišljenoj politici uništavanja sela jer nije slučajno da se u Hrvatskoj iz proračuna za proizvodnju hrane i očuvanje života na selu izdvaja tri posto novca, a u Europskoj uniji 38 posto.

“Čini mi se da je to program iz 1946. godine jer se i onda tako krenulo na seljaka. Sada im se samo ne otima zemlja”, dodao je.

[infopunkt 7959 2]

Predsjednik HSS-a ocijenio je kako nije slučajno da Vlada, kako je rekao, najnesposobnijeg ministra ima u resoru poljoprivrede. “On im odlično odgovara jer nije tamo da nešto ne napravi – već da ništa ne napravi. To je njegov zadatak i zato ima apsolutno povjerenje premijera Zorana Milanovića”, izjavio je predsjednik HSS-a Branko Hrg.

Ustvrdivši kako nitko ne govori o problemima OPG-a, Hrg je rekao da je ta stranka spremna preuzeti brigu za selo i poljoprivredu kako bi se zauvijek opovrgnule tvrdnje da HSS nije sa seljacima. “HSS je ostao sa selom i seljacima i HSS od sela i seljaka nikad neće odustati”, poručio je.

[infopunkt 7959 6]

Nezadovoljstvo rebalansom proračuna izrazila je i potpredsjednica HSS-a i kandidatkinja za Europski parlament Marijana Petir, koja je rekla da se njime udara na najsiromašnije, socijalne slučajeve, bolesne i poljoprivrednike. Smatra da, osim poljoprivrede, potporu na selu treba dobiti i proizvodnja zelene energije u vlastitom dvorištu, agroturizam te proizvodnja autohtonih seljačkih proizvoda koji mogu ući u kategoriju delikatesa.

[infopunkt 7959 3]

HSS-ov prijedlog predstečajne nagodbe za OPG predstavio je ravnatelj stranačkog ravnateljstva za poljoprivredu, šumarstvo, ribarstvo i ruralni razvoj Josip Kraljičković. Po tom prijedlogu, svim OPG-ima koji imaju kredit do 50.000 kuna dug bi se trebao jednokratno otpisati. Onima koji imaju dug do 100.000 kuna otpisalo bi se 90 posto, a dužnik bi jednokratno trebao uplatiti iznos od deset posto. Onim vlasnicima OPG-a koji duguju više od 100.000 kuna dug bi se otpisao uz određene uvjete pri provedbi sanacijskog programa. Predviđeno je da država proračunskim novcem osnuje samostalan fond za spas OPG-a, a jedan od glavnih uvjeta, rekao je Kraljičković, jest da OPG nastavi poljoprivrednu proizvodnju te zapošljava ljude. Država bi preuzela dugove i upisala se na vlasništvo sve imovine OPG-a, a sanacijski program provodio bi se do pet godina.

Na pitanje novinara je li prodajom Croatia osiguranja oštećen državni proračun, Branko Hrg je odgovorio da se HSS protivi prodaji te tvrtke, pogotovo na taj način. Podsjećajući da je sama imovina Croatia osiguranja procijenjena na 3,5 milijarda kuna, upitao se kako je onda prodana za 970 milijuna.

“Tu će biti raznih naknadnih postupaka, ali, nažalost, izgubit ćemo još jedan od zadnjih bisera u gospodarstvu i državi”, zaključio je Hrg.

[infopunkt 7959 8]


Napisao

Pročitajte još:

Lifestyle

Postoje određene navike i osobine koje svi vrhunski vođe imaju, od kojih je Inc.com izabrao 12 najbitnijih.

Ljudski resursi

Uvijek imajte na umu da vam je cilj postići dogovor. Svakako ne pristajte na prvu ponudu, no pazite a vaše ne u konačnici ne...

Lifestyle

Ako želite napredovati u životu, morate se riješiti određenih stvari i trebate zamijeniti trenutne životne poglede novima.

Lifestyle

Svijetu ne treba još jedan loš vođa koji negativno utječe na zaposlenike, njihovo zdravlje, klijente i tvrtku.

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.