Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Financije

Hrvati imaju 200 milijuna eura ušteđevine u švicarskim bankama

Hrvati imaju 200 milijuna eura ušteđevine u švicarskim bankama

Hrvati imaju 200 milijuna eura ušteđevine u švicarskim bankama. Samo u podružnici britanske banke HSBC 33 milijuna dolara, poručio je ministar financija Boris Lalovac. Potvrdio je kako su hrvatske vlasti već započele s traženjem podataka o imenima štediša kao i o mogućem nesrazmjeru njihove štednje i imovine.

Ministar je već u utorak Uredu za sprječavanje pranja novca i Poreznoj upravi naložio da pokušaju doći do imena tih štediša. Ipak, to može biti problem jer po ugovoru između Švicarske i Europske unije Švicarska ne daje imena štediša nego zauzvrat svim članicama EU uplaćuje dio poreza na kamate koji prikupe. Stopa poreza na kamate je 35 posto, a 75 posto naplaćenog iznosa poreza Švicarska transferira zemljama članicama. Tako je temeljem tih poreza Švicarska lani Hrvatskoj uplatila oko milijun švicarskih franaka.

Pitanje otkrivanja imena štediša, odnosno je li to za EU dovoljno ili se radi o puno većoj utaji poreza od onoga što se članicama uplaćuje sada će se otvoriti i na Vijeću ministara financija eurozone.

Kazao je i da je jedan od idućih koraka i utvrđivanje nesrazmjera imovine i štednje, odnosno da li i kakvu imovinu ti građani imaju u Hrvatskoj te je li ta imovina nezakonito stečena.


Pročitajte još:

Ekonomija

Ma kako sposobni bili jednostavno trebate djelatnike, ali i oni trebaju vas. S pravim timom možete stvoriti mrežu poslovnih veza s kojim ćete lude...

Komunikacija

Jeste li nekada imali osjećaj da ste donijeli neku odluku ili postupili protiv svoje volje pod utjecajem ponašanja ili riječi nekog drugoga, a samo...

Ljudski resursi

Možda se čini očiglednim, ali većina ljudi koji brzo (i često) budu unaprijeđeni dobri su u onome što rade.

Lifestyle

Je li moguće ostati pozitivan kada se svakodnevno suočavate s negativnim iskustvom?

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.