Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Financije

Banke sve teže daju kredite

Prema rezultatima travanjskog istraživanja ECB o zajmovima banaka u eurozoni (BLS), objavljenom danas, banke u eurozoni su u prvom kvartalu uvele znatno strože interne propise za odobravanje kredita.

Banke u eurozoni uvode sve strože uvjete za odobravanje kredita, a firme i domaćinstva se sve manje zadužuju kod banaka, zaključak je istraživanja Europske centralne banke (ECB).

Prema rezultatima travanjskog istraživanja ECB o zajmovima banaka u eurozoni (BLS), objavljenom danas, banke u eurozoni su u prvom kvartalu uvele znatno strože interne propise za odobravanje kredita.

Uvjeti odobravanja kredita za firme i kupovinu nekretnine su stroži nego što su same banke očekivale u prethodnom kvartalu, navodi se u izvještaju ECB.

Više od četvrtine anketiranih banka, njih 27 posto, objavilo je da je pooštrilo uvjete pozajmice za firme, 19 posto banaka teže odobrava kredite za kupovinu nekretnine, dok je 10 posto banaka uvelo dodatne prepreke za potrošačke i druge kredite vezane za domaćinstva.

S druge strane, kompanije i domaćinstva se sve manje zadužuju kod banaka zbog visokih kamatnih stopa i drugih faktora.

Zanimanje firmi za zaduživanje kod banaka je u strmoglavom padu, značajno je smanjeno zanimanje za kredit za kupovinu nekretnine, a manje je i zanimanje za potrošačke kredite.

Istraživanje BLS, koje se provodi četiri puta godišnje, kreirao je Eurosistem da bi bolje shvatio ponašanje banaka u eurozoni prilikom odobravanja kredita.


Pročitajte još:

Komentari

Excel je postao neizostavan alat u poslovnim okruženjima diljem svijeta zbog svoje sposobnosti organizacije, analize i prezentacije podataka u raznolikim industrijama.

Komentari

'Recite nam nešto o sebi' je pitanje koje nećete moći izbjeći ni na jednom intervjuu za posao.

Komunikacija

Konflikti su više nego samo nesporazumi, naime kod konflikata pojedinci osjećaju prijetnju sebi, te stoga ne možemo misliti kako će nestati sami od sebe.

Komentari

Viliam Prodan, uspješni poduzetnik, jedan je od naših najboljih rally vozača i višestruki rally prvak Hrvatske.

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.