Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Financije

Banke sve teže daju kredite

Prema rezultatima travanjskog istraživanja ECB o zajmovima banaka u eurozoni (BLS), objavljenom danas, banke u eurozoni su u prvom kvartalu uvele znatno strože interne propise za odobravanje kredita.

Banke u eurozoni uvode sve strože uvjete za odobravanje kredita, a firme i domaćinstva se sve manje zadužuju kod banaka, zaključak je istraživanja Europske centralne banke (ECB).

Prema rezultatima travanjskog istraživanja ECB o zajmovima banaka u eurozoni (BLS), objavljenom danas, banke u eurozoni su u prvom kvartalu uvele znatno strože interne propise za odobravanje kredita.

Uvjeti odobravanja kredita za firme i kupovinu nekretnine su stroži nego što su same banke očekivale u prethodnom kvartalu, navodi se u izvještaju ECB.

Više od četvrtine anketiranih banka, njih 27 posto, objavilo je da je pooštrilo uvjete pozajmice za firme, 19 posto banaka teže odobrava kredite za kupovinu nekretnine, dok je 10 posto banaka uvelo dodatne prepreke za potrošačke i druge kredite vezane za domaćinstva.

S druge strane, kompanije i domaćinstva se sve manje zadužuju kod banaka zbog visokih kamatnih stopa i drugih faktora.

Zanimanje firmi za zaduživanje kod banaka je u strmoglavom padu, značajno je smanjeno zanimanje za kredit za kupovinu nekretnine, a manje je i zanimanje za potrošačke kredite.

Istraživanje BLS, koje se provodi četiri puta godišnje, kreirao je Eurosistem da bi bolje shvatio ponašanje banaka u eurozoni prilikom odobravanja kredita.


Pročitajte još:

Ekonomija

Bilo da želite uvesti neke promjene u svoju firmu ili tek razmišljate o njenu osnivanju, kao prvo morate imati konkretnu viziju.

Ekonomija

Ma kako sposobni bili jednostavno trebate djelatnike, ali i oni trebaju vas. S pravim timom možete stvoriti mrežu poslovnih veza s kojim ćete lude...

Financije

Postoji dobar način zaštite imovine u doba recesije pomoću kojeg se svatko može pripremiti na vrijeme te od recesije možda i zaraditi, tvrdi Josip...

Komunikacija

Jeste li nekada imali osjećaj da ste donijeli neku odluku ili postupili protiv svoje volje pod utjecajem ponašanja ili riječi nekog drugoga, a samo...

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.