Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Osobne financije

Hrvati najviše štede u novčanim fondovima, ožujak bilježi rast imovine fondova

Građani hrvatske posjeduju 5 milijardi kuna u investicijskim fondovima, od ukupnih 8,12 milijardi koliko fondovi „teže”. Imovina fondova od početka prošle godine pala je za 20,82 milijarde kuna. U ovoj godini samo u ožujku zabilježeno povećanje imovine, što se tumači kao početak kraja kriznog razdoblja.

Građani hrvatske posjeduju 5 milijardi kuna u investicijskim fondovima, od ukupnih 8,12 milijardi koliko fondovi „teže". Imovina fondova od početka prošle godine pala je za 20,82 milijarde kuna. U ovoj godini samo u ožujku zabilježeno povećanje imovine, što se tumači kao početak kraja kriznog razdoblja.

Ovo su neki od podataka predstavljeni u novom izdanju publikacije „Investicijski fondovi” tvrtke TO ONE i mjesečnika Banka. Publikacija se izdaje dva puta godišnje, i daje pregled kretanja investicijskih i mirovinskih fondova te profile aktivnih fondova u Hrvatskoj.

Jedina pozitivna točka ove godine je ožujak u kojem je, doduše minimalno, porasla imovina fondova. – Je li taj porast svjetlo na kraju tunela ili vlak koji dolazi, – retorički je pitao glavni urednik Banke Josip Galinac okupljene stručnjake i novinare i time počeo raspravu o fondovima u Hrvata.

Razlog pada – nemaštovitost i strah

Pad od 20,82 milijarde kuna tijekom prošle i ove godine, stručnjaci objašnjavaju korelacijom sa svjetskim slomom financijskog sektora. – Veza između financijske krize SAD-a, Europe i Hrvatske najviše je manjak ideje lokalnih investitora kao i nedovoljno dobro komunicirana državna politika, – smatra predsjednik Uprave ZB Investa Petar- Pierre Matek.

U novčanim fondovima najviše novaca

Najviše novaca građani stavljaju u novčane fondove, bilo kunske, eurske ili dolarske. Ukupna imovina u novčanim fondovima je 3,77 milijardi kuna, gotovo polovica od ukupne količine koju građani štede.

Građani novčane fondove smatraju „sigurnim lukama” i oni su trenutno znatno popularniji od mješovitih ili dioničkih fondova. Ovisno o kretanju kune u odnosu na euro, građani se prebacuju iz kunskih u euro novčane fondove. – Građani koji su pokušavali špekulirati sa dionicama, sada to rade sa valutama, – rekao je Matek.

Budući trendovi

Kao dio sadržaja napravljena je i anketa sa fond-menadžerima u Hrvatskoj i regiji. Anketom se pokušavaju predvidjeti trendovi u ovom poslovanju. Fond menadžeri tako smatraju da dolazi razdoblje preuzimanja manjih društava koja sama ne mogu osigurati stabilno poslovanje, a očekuju i pripajanja fondova unutar istih društava.


Napisao

Pročitajte još:

Komentari

Excel je postao neizostavan alat u poslovnim okruženjima diljem svijeta zbog svoje sposobnosti organizacije, analize i prezentacije podataka u raznolikim industrijama.

Komentari

'Recite nam nešto o sebi' je pitanje koje nećete moći izbjeći ni na jednom intervjuu za posao.

Komunikacija

Konflikti su više nego samo nesporazumi, naime kod konflikata pojedinci osjećaju prijetnju sebi, te stoga ne možemo misliti kako će nestati sami od sebe.

Komentari

Viliam Prodan, uspješni poduzetnik, jedan je od naših najboljih rally vozača i višestruki rally prvak Hrvatske.

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.