Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Novosti

Hrvati ne znaju štititi intelektualno vlasništvo!

U Hrvatskoj se nedovoljno štiti intelektualno vlasništvo, a u najvećoj mjeri štite ga strani korisnici, ocijenila je danas zamjenica ravnatelja Državnog zavoda za intelektualno vlasništvo Ljiljana Kuterovac na konferenciji o intelektualnom vlasništvu “Intelektiv” koja se održava u organizaciji Američke gospodarske komore u Hrvatskoj i tvrtke Vernexo.

U Hrvatskoj se nedovoljno štiti intelektualno vlasništvo, a u najvećoj mjeri štite ga strani korisnici, ocijenila je danas zamjenica ravnatelja Državnog zavoda za intelektualno vlasništvo Ljiljana Kuterovac na konferenciji o intelektualnom vlasništvu "Intelektiv" koja se održava u organizaciji Američke gospodarske komore u Hrvatskoj i tvrtke Vernexo.

Prema podacima koje je iznijela, strane pravne i fizičke osobe prevladavaju kao nositelji prava zaštite intelektualnog vlasništva s udjelom od 69 posto u zaštiti putem žigova, 93 posto putem patenata i 73 posto putem industrijskog dizajna.
Može se očekivati, kaže Kuterovac, da će broj inozemnih korisnika dodatno porasti ulaskom Hrvatske u Europsku uniju.

Patenti tek dva posto

Na kraju 2009. godine, kako je izvijestila, u Hrvatskoj je bilo 135.763 zaštićena prava intelektualnog vlasništva pri čemu prevladavaju žigovi sa 95 posto, dva posto su patenti, a tri posto industrijski dizajn.

Hrvatska u svjetkoj raspodjeli zaštite intelektualnog vlasništva sudjeluje s 0,7 posto u žigovima, 0,1 posto u industrijskom dizajnu i s manje od 0,1 posto u patentnoj zaštiti.

Kod patenata, u Hrvatskoj dominiraju fizičke osobe, a to je, kako je istaknula, svjetski presedan jer u svijetu patentnu zaštitu koriste uglavnom tvrtke.

Hrvati na kraju liste inovatora

Unatoč tome, prema broju patenata prijavljenih Europskom patentnom ured Hrvatska je na začelju među europskim zemljama – iza nje je samo Rumunjska.

Najavila je da će Državni ured za intelektualno vlasništvo uputiti Vladi prijedlog izmjena strategije razvoja intelektualnog vlasništva, s naglaskom na veću primjenu zaštite intelektualnog vlasništva u industriji.

Ta primjena trebala bi biti olakšana normativnim stanjem sustava zaštite intelektualnog vlasništva u Hrvatskoj u koji su ugrađeni najviši međunarodni standardi zaštite i koji je potpuno usklađen s europskim rješenjima, naglasila je.

Inovacije kao motor gospodarstva

Veleposlanik SAD-a u Hrvatskoj James Foley u svom je izlaganju govorio o potencijalu inovacija i zaštite intelektualnog vlasništva za gospodarski rast.

Kako je rekao, SAD pozdravlja napredak Hrvatske u pregovorima s EU-om, a podupire i reforme usmjerene modernizaciji ekonomije u kojima značajno mjesto trebaju imati inovacije.

Inovacije, istaknuo je, povećavaju produktivnost, ekonomski rast i stvaraju nova radna mjesta.
Izaslanica predsjednika Republike Hrvatske Ive Josipovića Helena Kasanić ocijenila je da se u Hrvatskoj u dovoljnoj mjeri ne prenosi znanje iz obrazovnog u gospodarski sustav. To je važno, jer je znanje temelj razvoja, dodala je.

Napisao

Pročitajte još:

Ekonomija

U poljoprivredi su u posljednjih godinu dana najviše poskupili krumpir, žitarice, gnojivo i energenti, pokazuju najsvježiji podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS) objavljeni krajem...

Komentari

Rast inflacije za sobom vuče i pritiske na rast plaća.

Ekonomija

Izvješća DESI 2022 temelje se uglavnom na podacima iz 2021. i prate napredak postignut u državama članicama EU-a u digitalnom svijetu

Poduzeća

David Pejić, direktor Zrna, najstarijeg ekološkog imanja u Hrvatskoj, jedini je predstavnik Hrvatske nominiran za prestižnu nagradu najboljeg ekološkog poljoprivrednika u EU.  

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.