Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Novosti

Hrvati ne znaju štititi intelektualno vlasništvo!

U Hrvatskoj se nedovoljno štiti intelektualno vlasništvo, a u najvećoj mjeri štite ga strani korisnici, ocijenila je danas zamjenica ravnatelja Državnog zavoda za intelektualno vlasništvo Ljiljana Kuterovac na konferenciji o intelektualnom vlasništvu “Intelektiv” koja se održava u organizaciji Američke gospodarske komore u Hrvatskoj i tvrtke Vernexo.

U Hrvatskoj se nedovoljno štiti intelektualno vlasništvo, a u najvećoj mjeri štite ga strani korisnici, ocijenila je danas zamjenica ravnatelja Državnog zavoda za intelektualno vlasništvo Ljiljana Kuterovac na konferenciji o intelektualnom vlasništvu "Intelektiv" koja se održava u organizaciji Američke gospodarske komore u Hrvatskoj i tvrtke Vernexo.

Prema podacima koje je iznijela, strane pravne i fizičke osobe prevladavaju kao nositelji prava zaštite intelektualnog vlasništva s udjelom od 69 posto u zaštiti putem žigova, 93 posto putem patenata i 73 posto putem industrijskog dizajna.
Može se očekivati, kaže Kuterovac, da će broj inozemnih korisnika dodatno porasti ulaskom Hrvatske u Europsku uniju.

Patenti tek dva posto

Na kraju 2009. godine, kako je izvijestila, u Hrvatskoj je bilo 135.763 zaštićena prava intelektualnog vlasništva pri čemu prevladavaju žigovi sa 95 posto, dva posto su patenti, a tri posto industrijski dizajn.

Hrvatska u svjetkoj raspodjeli zaštite intelektualnog vlasništva sudjeluje s 0,7 posto u žigovima, 0,1 posto u industrijskom dizajnu i s manje od 0,1 posto u patentnoj zaštiti.

Kod patenata, u Hrvatskoj dominiraju fizičke osobe, a to je, kako je istaknula, svjetski presedan jer u svijetu patentnu zaštitu koriste uglavnom tvrtke.

Hrvati na kraju liste inovatora

Unatoč tome, prema broju patenata prijavljenih Europskom patentnom ured Hrvatska je na začelju među europskim zemljama – iza nje je samo Rumunjska.

Najavila je da će Državni ured za intelektualno vlasništvo uputiti Vladi prijedlog izmjena strategije razvoja intelektualnog vlasništva, s naglaskom na veću primjenu zaštite intelektualnog vlasništva u industriji.

Ta primjena trebala bi biti olakšana normativnim stanjem sustava zaštite intelektualnog vlasništva u Hrvatskoj u koji su ugrađeni najviši međunarodni standardi zaštite i koji je potpuno usklađen s europskim rješenjima, naglasila je.

Inovacije kao motor gospodarstva

Veleposlanik SAD-a u Hrvatskoj James Foley u svom je izlaganju govorio o potencijalu inovacija i zaštite intelektualnog vlasništva za gospodarski rast.

Kako je rekao, SAD pozdravlja napredak Hrvatske u pregovorima s EU-om, a podupire i reforme usmjerene modernizaciji ekonomije u kojima značajno mjesto trebaju imati inovacije.

Inovacije, istaknuo je, povećavaju produktivnost, ekonomski rast i stvaraju nova radna mjesta.
Izaslanica predsjednika Republike Hrvatske Ive Josipovića Helena Kasanić ocijenila je da se u Hrvatskoj u dovoljnoj mjeri ne prenosi znanje iz obrazovnog u gospodarski sustav. To je važno, jer je znanje temelj razvoja, dodala je.

Napisao

Pročitajte još:

Komunikacija

Za nekoliko dana počinje popularni festival tržišnog komuniciranja!

Lifestyle

U postpandemijskom razdoblju, 40% kompanija u Hrvatskoj prigrlilo je praksu hibridnog načina rada - kombinacije rada od kuće i iz ureda, a više od...

Edukacija

Povodom Svjetskog dana intelektualnog vlasništva koji se obilježava 26. travnja, partneri hrvatskog konzorcija Enterprise Europe Network (EEN) organiziraju tijekom cijelog mjeseca travnja niz besplatnih...

Lifestyle

Luksuzni predmeti mogu biti simbol uspjeha, ali ne smiju biti jedino mjerilo!

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.