Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Novosti

Hrvatska će graditi dio Jadransko – jonske autoceste kroz BiH

Republika Hrvatska vjerojatno će dobiti koncesiju za gradnju dijela Jadransko-jonske autoceste koja prolazi kroz Bosnu i Hercegovinu. Ovim za sada još neslužbenim dogovorom ujedno će biti riješeni i svi nesporazumi vezani za južnu spojnu točku između dvije države na koridoru V c. Objavu sarajevskog “Oslobođenja” prenosi Bankamagazine.

Republika Hrvatska vjerojatno će dobiti koncesiju za gradnju dijela Jadransko-jonske autoceste koja prolazi kroz Bosnu i Hercegovinu. Ovim za sada još neslužbenim dogovorom ujedno će biti riješeni i svi nesporazumi vezani za južnu spojnu točku između dvije države na koridoru V c. Objavu sarajevskog "Oslobođenja" prenosi Bankamagazine.

Ministar prometa i komunikacija Federacije BiH Nail Šećkanović izjavio je za ovaj list kako će o tome uskoro biti vođeni konkretni razgovori predstavnika entitetskih i državne vlasti BiH.

Prije svega ipak politika

– S obzirom na to da je riječ o političkom pitanju, konzultirat ćemo se s odgovarajućim tijelima vlasti, – kazao je Šećkanović.
O ponudi da se Hrvatskoj dade koncesija za gradnju dijela ključne jadranske prometnice preko teritorija BiH predstavnici dvije države su već razgovarali prije dva tjedna.

Šećkanović drži kako je novi prijedlog dobar te pojašnjava da bi on značio gradnju velike petlje kod Počitelja.

Sam magistralni putni pravac kroz BiH prolazio bi hercegovačkim zaleđem odnosno područjem između Stoca i Neuma te potom između Trebinja i Dubrovnika. Za Bosnu i Hercegovinu ova autocesta dobit će pravi značaj kada se izgradi pravac Budimpešta – Ploče, koji će povezati sjever i jug Bosne i Hercegovine.

Spoj koridora V c i Jadransko-jonske autoceste bio bi pak kod mjesta Bijača, kako je to i do sada predviđeno, unatoč zalaganjima nekih interesnih skupina u BiH da se ta točka premjesti u zaleđe Neuma.

Južnoeuropska cesta od značaja za Hrvatsku

– Problem povezivanja Neuma s ključnim regionalnim prometnim pravcem BiH bi riješila priključnom cestom, – pojasnio je ministar Šećkanović.
Jadransko-jonska autocesta prolazi kroz čak osam država – Italiju, Sloveniju, Hrvatsku, Bosnu i Hercegovinu, Srbiju, Crnu Goru, Albaniju i Grčku.

Za Hrvatsku ovaj pravac ima posebno važan značaj. Prema studijama, gotovo polovica autoceste prolazi Hrvatskom. Osim toga, pravac je najvećim dijelom identičan već izgrađenoj autocesti Zagreb – Split, pa su ulaganja u ovaj pravac što se Hrvatske tiče minimalna.

http://www.bankamagazine.hr/Naslovnica/tabid/54/Default.aspx


Napisao

Pročitajte još:

Komentari

Excel je postao neizostavan alat u poslovnim okruženjima diljem svijeta zbog svoje sposobnosti organizacije, analize i prezentacije podataka u raznolikim industrijama.

Komentari

'Recite nam nešto o sebi' je pitanje koje nećete moći izbjeći ni na jednom intervjuu za posao.

Komunikacija

Konflikti su više nego samo nesporazumi, naime kod konflikata pojedinci osjećaju prijetnju sebi, te stoga ne možemo misliti kako će nestati sami od sebe.

Komentari

Viliam Prodan, uspješni poduzetnik, jedan je od naših najboljih rally vozača i višestruki rally prvak Hrvatske.

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.