Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Osobne financije

Hoće li Hrvatska štedjeti samo na subvencijama?

Državni proračun za 2010. neće donijeti bitnije promjene u ekonomskoj politici, ali će nastaviti sa štednjom koja je započela ovogodišnjim rebalansima proračuna, pa će tako subvencije biti manje za blizu 900 milijuna kuna, rečeno je nakon sjednice Gospodarsko-socijalnog vijeća (GSV) u utorak na kojoj su predstavnici Vlade, poslodavaca i sindikata raspravljali o “Smjernicama ekonomske i fiskalne politike 2010.-2012.”.

Državni proračun za 2010. neće donijeti bitnije promjene u ekonomskoj politici, ali će nastaviti sa štednjom koja je započela ovogodišnjim rebalansima proračuna, pa će tako subvencije biti manje za blizu 900 milijuna kuna, rečeno je nakon sjednice Gospodarsko-socijalnog vijeća (GSV) u utorak na kojoj su predstavnici Vlade, poslodavaca i sindikata raspravljali o "Smjernicama ekonomske i fiskalne politike 2010.-2012.".

Vlada i Hrvatska udruga poslodavaca (HUP) podržali su taj dokument, koji je ministar mora, prometa i infrastrukture Božidar Kalmeta ocijenio “realnim i korektnim”, a sindikati nisu jer u njemu ne iščitavaju da će država štedjeti i racionalno postupati s novcem.

Poljoprivrednicima manje subvencije

“Štednja je kontinuitet i vidjet će se i na budućim proračunima”, rekao je Kalmeta. Subvencije u novom proračunu bit će manje za oko 900 milijuna kuna u odnosu na ovu godinu, od čega će se najveći dio uštedjeti na poljoprivrednim subvencijama, a materijalni troškovi bit će manji za skoro 300 milijuna kuna.

“Složili smo se oko nužnosti provedbe daljnjih mjera štednje i racionalizacije te veće učinkovitosti javnog sektora, a te će ciljeve socijalni partneri definirati tripartitnim sporazumom o socijalnom partnerstvu radi prevladavanja krize, koji bi trebao postati strateškim dokumentom GSV-a”, najavio je Kalmeta.

Nema manevarskog prostora u proračunu

Glavni direktor HUP-a Đuro Popijač opravdao je potporu poslodavaca Smjernicama time što zasad ne postoje preduvjeti za značajnije smanjenje državne potrošnje, jer je 87 posto proračunskih rashoda već unaprijed zadano.

No HUP će zahtijevati smanjenje rashoda i neće vječno prihvaćati tvrdnje da se ništa ne može učiniti, kazao je Popijač te ponovno zatražio rezanje parafiskalnih nameta.

Hrvatska je vjerojatno jedina od razvijenijih država u kojoj je broj zaposlenih u javnim i državnim službama (260.000) veći od broja zaposlenih u prerađivačkoj industriji, gdje ih ima 250.000, a takav je model funkcioniranja društva neodrživ, upozorio je Popijač.

Smanjenje lokalnih samouprava gura se pod tepih?

Predstavnik sindikata u GSV-u Damir Jakuš ustvrdio je kako do ušteda treba doći povećanjem efikasnosti javnog sektora te se založio za pomoć gospodarstvu i sustavom javne nabave.

Na novinarski upit je li se odustalo od smanjenja broja jedinica lokalne samouprave, o čemu se raspravljalo u javnosti, Kalmeta je odgovorio kako do smanjivanja državne administracije sigurno neće biti tako skoro.

Više na Banka.hr

Napisao

Pročitajte još:

Financije

Gotovo 70.000 subjekata koji zapošljavaju 225.000 zaposlenika značajnije je pogođeno pandemijom koronavirusa.

Komentari

U istraživanju je sudjelovalo više od 5.000 ispitanika, od čega je više od 2.000 ispitanika bilo iz Hrvatske.

Izdvojeno

Žene mogu sve pa ih ni pandemija nije spriječila da održe zanimljivu konferenciju i razmjene iskustva.

Energetika

Znate li da neki kućni uređaji mogu voditi “tajni” život i nastave raditi čak i kada pritisnete dugme za isključivanje?

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.