Hrvatska članica OECD-ova foruma za razmjenu poreznih informacija

Hrvatska članica OECD-ova foruma za razmjenu poreznih informacija

OECD-ov Globalni forum međunarodnog je tijelo čija je svrha osigurati učinkovitu implementaciju međunarodnih standarda transparentnosti i razmjenu informacija u porezne svrhe u cilju sprečavanja porezne evazije i utaje.

„Hrvatska se čvrsto obvezuje na implementaciju međunarodnih standarda o transparentnosti i razmjeni informacija“, izjavio je ministar financija Boris Lalovac.

Kako dodaje, Hrvatska je spremna surađivati sa Globalnim forumom kako bi u potpunosti uskladila hrvatski pravni okvir i prakse sa međunarodnim standardima te omogućila dostupnost i razmjenu svih relevantnih informacija u porezne svrhe.

OECD Globalni forum preuzeo je glavnu ulogu na području razvoja globalnog standarda za automatsku razmjenu informacija u uskoj suradnji sa Europskom komisijom te podršku ministara financija G8 i G20.

U vremenu globalizacije sve je veća potreba država za uzajamnom suradnjom i razmjenom informacija na području poreza kako bi se prikupili podaci o poreznim obveznicima koji zbog svoje mobilnosti ostvaruju dohodak diljem svijeta.

Mobilnost poreznih obveznika neizmjerno se razvija kao i broj prekograničnih transakcija što otvara prostor poreznoj evaziji te državama otežava utvrđivanje poreza.

Globalni standard na području automatske razmjene informacija odnosi se na razmjenu informacija o financijskim računima kod financijskih institucija koje će nadležne porezne administracije međusobno razmjenjivati.

Uvođenje standarda omogućiti će pojednostavljenje postupka, veću učinkovitost i niže troškove prikupljanja relevantnih podataka u porezne svrhe za porezne administracije i financijski sektor, navodi se u priopćenju.

Podijeli

Odgovori

Top