Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Novosti

Hrvatska i Bugarska mogu unaprijediti gospodarsku suradnju [VIDEO]

Skromna gospodarska suradnja Hrvatske i Bugarske koju oslikava podatak o 80 milijuna eura godišnje robne razmjene između dviju zemalja, može se i treba unaprijediti, zaključak je Hrvatsko-bugarskog gospodarskog foruma održanog danas u povodu posjeta predsjednika bugarske Vlade Plamena Orešarskog Hrvatskoj.

Skromna gospodarska suradnja Hrvatske i Bugarske koju oslikava podatak o 80 milijuna eura godišnje robne razmjene između dviju zemalja, može se i treba unaprijediti, zaključak je Hrvatsko-bugarskog gospodarskog foruma održanog danas u povodu posjeta predsjednika bugarske Vlade Plamena Orešarskog Hrvatskoj.

Vladama je nakon ulaska Hrvatske u Europsku uniju lakše raditi na gospodarskom povezivanju i stvaranju uvjeta za privrednu suradnju, kazao je na forumu premijer Orešarski. On smatra da vlade, uz napore usmjerene k razvoju suradnje, moraju paziti i na to da je ne ometaju pretjeranom regulacijom.

Bugarska je po njegovim riječima zemlja izrazito naklonjena investitorima, s porezom na dohodak poduzeća i građana od po deset posto te makroekonomskom stabilnošću obilježenom ispunjavanjem maastriških kriterija. Bugarska je tako, kaže čelnik Vlade te zemlje, među zemljama EU-a s najnižim proračunskim manjkom i javnim dugom i stabilnim bankarskim sektorom, a bez posebnih potresa je prošla i kroz ekonomsku krizu koja je zahvatila Europu.

Gospodarski rast prošle i pretprošle godine iznosio je jedan posto, dok se za tekuću godinu očekuje nešto veća pozitivna stopa, kaže Orešarski. Ta se prognoza, uz ostalo, temelji na više od stotinu ukinutih investicijskih prepreka zadnje dvije godine, dodaje bugarski premijer.

[infopunkt 8115 3]

Hrvatski ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras kazao je kako izvrsne političke odnose Hrvatske i Bugarske valja obogatiti unapređenjem gospodarske suradnje. Zazivajući dolazak bugarskih ulagača u Hrvatsku, među hrvatske adute za takav pothvat on ubraja vrlo poticajno zakonodavstvo koje prati ulaganja, razvijenu infrastrukturu i potpuno opremljenih 200 gospodarskih zona, a osobit potencijal vidi u turizmu.

[infopunkt 8115 4]

Na skupu je istaknuto kako produžene ruke hrvatske i bugarske vlade u naporima za jačanje gospodarske suradnje trebaju biti specijalizirane potporne agencije za malo i srednje poduzetništvo te su hrvatski HAMAG i bugarska Agencija za promicanje malog i srednjeg poduzetništva sklopile Memorandum o razumijevanju.

Potom je predstavljena izravna zrakoplovna linija Zagreb – Sofija koja kreće ovoga ljeta, a zatim su održani “B2B” susreti hrvatskih i bugarskih privrednika.

Današnji skup bio je prvi takve vrste održan u Hrvatskoj udruzi poslodavaca koja mu je bila domaćin. Do sada su poslovni forumi koji prate posjet visokih političkih delegacija Hrvatskoj održavani u Hrvatskoj gospodarskoj komori. Među izvjestiteljima sa skupa ta je promjena povezana s ministrom Marasom koji je prema HGK-u u tijekom svoga mandata osobito kritički raspoložen.


Napisao

Pročitajte još:

Ekonomija

Bilo da želite uvesti neke promjene u svoju firmu ili tek razmišljate o njenu osnivanju, kao prvo morate imati konkretnu viziju.

Financije

Postoji dobar način zaštite imovine u doba recesije pomoću kojeg se svatko može pripremiti na vrijeme te od recesije možda i zaraditi, tvrdi Josip...

Komunikacija

Jeste li nekada imali osjećaj da ste donijeli neku odluku ili postupili protiv svoje volje pod utjecajem ponašanja ili riječi nekog drugoga, a samo...

Lifestyle

Što su o inspiraciji rekli pisci, pjesnici, skadatelji...

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.