Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Izdvojeno

Hrvatska Kinezima više nije obećana zemlja

Hrvatska Kinezima više nije obećana zemlja. Iako ih je u Hrvatskoj službeno 492, prema podacima Državnoga zavoda za statistiku iz posljednjeg popisa stanovništva, neslužbeno se može čuti da ovdje živi oko tisuću državljana te dalekoistočne zemlje, piše Poslovni dnevnik.

Hrvatska Kinezima više nije obećana zemlja. Iako ih je u Hrvatskoj službeno 492, prema podacima Državnoga zavoda za statistiku iz posljednjeg popisa stanovništva, neslužbeno se može čuti da ovdje živi oko tisuću državljana te dalekoistočne zemlje, piše Poslovni dnevnik.

Na prvu se čini da ih je više, da su brojke premale, ali prema riječima sugovornika s kojima je list razgovarao, Kinezi u posljednje tri godine napuštaju Hrvatsku. Najčešće se vraćaju u Kinu ili pak odlaze u razvijenije zemlje Europske unije.

– Napuštaju Hrvatsku iz dana u dan. Neki se vraćaju u Kinu, neki odlaze dalje, u Češku, Poljsku, a neki i u Ameriku. Nema više ljudi, odlaze naši prijatelji, gotovo se više nemamo s kime i družiti – kaže Wenzi Chen, Kinez koji već gotovo 20 godina živi na zagrebačkoj adresi.

Broj kineskih restorana u Zagrebu gotovo je prepolovljen, a njegov restoran Mr. Chen jedan je od “preživjelih”.

Broj kineskih restorana u Zagrebu je gotovo prepolovljen, a njegov restoran Mr. Chen jedan je od “preživjelih”. Prema njegovim riječima, od nekadašnjih 17 ostalo ih je samo 10. Ni oni ne posluju dobro. Je li razlog egzodusa Kineza iz Hrvatske kriza ili nešto treće? Uglavnom kriza, kaže gospodin Chen, koji je restoran u Radničkoj pokraj Green Golda otvorio još 2005. godine. Od 2008. promet mu je prepolovljen. Spas mu je, kaže, što Hrvatska postaje sve atraktivnija gostima iz Kine i Tajvana, pa u ljetnim mjesecima, kad mu je najteže, turističke ture iz domovine spašavaju posao. Odgovara li “pravim Kinezima” kineska hrana modificirana Europljanima, odnosno Hrvatima? “Pa naravno”, smije se Chen dok cijela njegova obitelj, supruga, sin i još 10 radnika, pomažu impozantnu broju gostiju da se smjeste za ručak i primaju narudžbe. Za lokal u centru metropole koji nudi samo kinesku hranu u 11 sati u radnom tjednu posla ima napretek.”I Hrvati su zavoljeli kinesku hranu, većina već jede sa štapićima, premda i dalje nudimo uobičajeni pribor za jelo”, kaže Wenzi Chen. No, pravo je pitanje jesu li Kinezi zavoljeli Hrvatsku. Kako tko, no činjenica je da im nitko u proteklih 20 godina nije u tome specijalno pomogao. Kinezi u Hrvatsku mogu doći samo turistički, jer radne vize ne postoje. Žele li raditi, trebaju im radne dozvole, a njih je sve teže dobiti. Tako barem kaže Wenzi.”Ja u kineskom restoranu moram zaposliti kuhara iz Kine, a za to trebamo dobiti radnu dozvolu. No, nije ni to više najveći problem. Nitko više ne želi ovdje doći.

Plaće su premale, a troškovi života previsoki. Ljudi znaju da imaju priliku zaraditi dobro u Kini, da za to ne moraju prevaliti pola planeta”, iskren je Wenzi Chen. Osim radnih dozvola, Kineze u Hrvatskoj muči što ne mogu kupovati nekretnine. Mogu ih eventualno unajmiti, a to nije njihov modus operandi. Na taj se način, tvrde, ne štedi. A štednja je njihov moto.

Poslovni.hr/VLM

Napisao

Pročitajte još:

DOP

I ove godine Konzum i Mastercard ujedinjuju snage u pružanju pomoći socijalno ugroženim obiteljima s djecom predškolske i školske dobi u Hrvatskoj, kao i...

Edukacija

Ekološka proizvodnja ima ključnu ulogu u zelenoj tranziciji i u borbi protiv klimatskih promjena te je strategija „Od polja do stola“ u središtu europskog...

Industrija

Kontinentalna Kina jedan je od trgovinskih partnera Hrvatske, a prava intelektualnog vlasništva odlučujući su čimbenik u poticanju te trgovine.

DOP

Iz hrvatskih kućanstava godišnje bacimo više od 86 tona ostataka od hrane koji su mogli biti prenamijenjeni ili pojedeni.

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.