Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Novosti

Hrvatska na možda i zadnjem “gymnichu” kao pregovaračka zemlja

Hrvatski ministar vanjskih poslova Gordan Jandroković sudjelovao je u subotu u Bruxellesu na neformalnom sastanku ministara vanjskih poslova zemalja članica EU-a i kandidatskih zemalja, na kojem je čuo poruke snažne poruke potpore za Hrvatsku, “koja trči zadnje metre” prema punopravnom članstvu.

Hrvatski ministar vanjskih poslova Gordan Jandroković sudjelovao je u subotu u Bruxellesu na neformalnom sastanku ministara vanjskih poslova zemalja članica EU-a i kandidatskih zemalja, na kojem je čuo poruke snažne poruke potpore za Hrvatsku, "koja trči zadnje metre" prema punopravnom članstvu.

Jandroković je zajedno s kolegama iz kandidatskih zemalja Islandom, Makedonijom i Turskom sudjelovao na radnom doručku sa šefovima diplomacija zemalja članica i visokom predstavnicom za vanjsku politiku Catherine Ashton, koji su okupili na dvodnevnom neformalnom sastanku, koji se u bruxelleskom žargonu naziva “gymnich”, a organiziraju se organiziraju dvaput godišnje.

Poruke ohrabrenja

– Ovo je posljednji ili jedan od posljednjih gymnicha na koji dolazimo kao zemlja koja pregovora, nakon toga bit ćemo zemlja potpisnica pristupnog ugovora. Danas sam čuo vrlo snažne poruke potpore za Hrvatsku, očito je da Hrvatska trči zadnje metre, da smo u završnoj fazi naših pregovora i s punim pravom očekujemo da ćemo ih završiti u prvoj polovici 2011. godine, – rekao je novinarima Jandroković.

Jandroković je rekao da se sa Slovenijom i dalje razgovora u prijateljskom i europskom duhu i izrazio uvjerenje da će se sva otvorena pitanja riješiti na obostrano zadovoljstvo.

– Sljedeći tjedan sastat će se naša Komsija za rješavanje otvorenih pitanja. Mi razgovaramo i dalje u prijateljskom i europskom duhu i vjerujem da ćemo sva otvorena pitanja, među njima i pitanje Ljubljanske banke, riješiti na obostrano zadovoljstvo, – rekao je Jandroković koji je kratko razgovarao i sa slovenskim kolegom Samuelom Žbogarom.

O Bosni, Kosovu i Srbiji

Jandroković je dodao da je u svom govoru na sastanku isticao potporu koju Hrvatska pruža susjednim zemljama, jer drži da je europska perspektiva najbolji način za stabilizaciju prostora jugoistočne Europe.

– U tom kontekstu izrazio sam želju i uvjerenje hrvatske vlade da će se naći pozitivno rješenje između Srbije i Kosova. Mi smo pozdravili rezoluciju koja je usvojena u Općoj skupštini UN-a i sada očekujemo provedbu postignutih dogovora, – rekao je ministar.

Govoreći o Bosni i Hercegovini, Jandroković je izrazio nadu da će predstojeći izbori donijeti pozitivan razvoj situacije kako bi se “konačno krenulo u ustavne reforme i kako bi ta zemlja postala funkcionalna, stabilna i jedinstvena uz ravnopravnost svih triju naroda”.

“EU će dobiti novu vrijednost ulaskom RH”

Jandroković je također izrazio potporu za iznalaženje kompromisnog rješenja oko imena između Makedonije i Grčke, što bi također pridonijelo stabilnosti regije.

Glavne teme neformalnog ministarskog sastanka bile su odnosi sa strateškim partnerima, poput Kine, Indije, Brazila te odnosi s Turskom i njezinoj ulozi na Kavkazu i Bliskom istoku.

Jandroković je rekao da je u svom istupu govorio i o hrvatskim odnosima sa strateškim partnerima, o svom posjetu Južnoj Koreji i Japanu, da je podsjetio na dobre hrvatske odnose s Kinom i sa zemljama Južne Amerike, gdje Hrvatska ima veliku dijasporu.

– Naglasio sam da će ulaskom Hrvatske, Europska unija dobiti dodanu vrijednost kroz naše odnose koje imamo s ostalim zemljama izvan našeg kontinenta, – naglasio je Jandroković.


Napisao

Pročitajte još:

Komentari

Excel je postao neizostavan alat u poslovnim okruženjima diljem svijeta zbog svoje sposobnosti organizacije, analize i prezentacije podataka u raznolikim industrijama.

Komentari

'Recite nam nešto o sebi' je pitanje koje nećete moći izbjeći ni na jednom intervjuu za posao.

Komunikacija

Konflikti su više nego samo nesporazumi, naime kod konflikata pojedinci osjećaju prijetnju sebi, te stoga ne možemo misliti kako će nestati sami od sebe.

Komentari

Viliam Prodan, uspješni poduzetnik, jedan je od naših najboljih rally vozača i višestruki rally prvak Hrvatske.

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.