Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Komentari

Hrvatska napreduje u borbi s korupcijom, ali i dalje je ispod prosjeka Europske unije

Korupcija je pošast koje nisu pošteđene članice Europske unije, ali ni njezine krovne institucije.

stručnjakinja za usklađenost i poslovnu etiku dr. sc. Silvija Vig
stručnjakinja za usklađenost i poslovnu etiku dr. sc. Silvija Vig

Korupcija je pošast koje nisu pošteđene članice Europske unije, ali ni njezine krovne institucije. Ustvrdila je to stručnjakinja za usklađenost i poslovnu etiku dr. sc. Silvija Vig nakon što je jutros Transparency International objavio Indeks percepcije korupcije za 2022. godinu.

Prema njemu Hrvatska ima 50 bodova i nalazi se na 57. mjestu među 180 zemalja. To je za nju poboljšanje za 3 boda i 6 mjesta u odnosu na prethodnu godinu. Po korumpiranosti su u Europskoj uniji iza nje samo Rumunjska (63.), Bugarska (72.) i Mađarska (77. mjesto).

„Sve zemlje čiji je rezultat manji od 60, spadaju u korumpiranije zemlje. Nažalost, među njima je još uvijek i Hrvatska. Prosjek bodova članica Europske unije u 2022. godini je 64, a članica Organizacije za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD-a) s kojom Hrvatska vodi službene pregovore o pristupanju, je 66. Ono što nas dodatno zabrinjava, jest činjenica da korupcije nisu pošteđene ni krovne institucije Europske unije. Nedavni skandal s Evom Kaili, grčkom europarlamentarkom i potpredsjednicom Europskog parlamenta, koja je osumnjičena za primanje mita od Katra, znak je za uzbunu. Dokaz je to da je korupcija široko rasprostranjena pojava koja lako može bujati tamo gdje za to pronađe plodno tlo“, istaknula je dr. sc. Silvija Vig.

Prema izvješću Europske komisije iz 2022. godine diljem Europske unije 68 posto građana i 63 posto poduzeća smatralo je korupciju raširenim problemom u svojoj zemlji.

„Korupcije ima u cijelom svijetu, samo što je u nekim zemljama iznimka, a u nekima praksa. Do 2 posto ljudi, a u nekim zemljama ih može biti i do 6 posto, će uvijek prevariti, između 10 i 15 posto ljudi to neće nikada napraviti, a onih kojih ima između 80 i 88 posto su prijemčljivi za korupciju – upustit će se u nju ako im sustav to dopusti i ako vide da drugi to rade bez ikakvih posljedica“, rekla je dr. sc. Silvija Vig.

Zemlje s jakim institucijama i demokracijama koje dobro funkcioniraju, nalaze se na vrhu Indeksa percepcije korupcije. Danska je na čelu ljestvice s 90 bodova, Finska i Novi Zeland imaju 87, Norveška 84, a Singapur 83 boda.

Pročitajte još:

Poduzeća

Selidbom na novu lokaciju Poliklinika Aviva, koja godišnje pruža usluge za preko 60.000 pacijenata, postaje najveća i najmodernija te tehnički najopremljenija privatna poliklinika na...

Edukacija

Povodom 30. obljetnice uspostave diplomatskih odnosa između Japana i Hrvatske, održana je svečana dodjela knjiga japanske zaklade za razvoj društva – The Nippon Foundation...

Poduzeća

Najsnažniji hrvatski brand - Zvijezda majoneza - neizostavan je dodatak brojnim jelima, a otkad se počela industrijski proizvoditi 1959. godine u tadašnjoj Tvornici ulja...

Industrija

Prema Strategiji EU za tekstil i odjeću u idućih deset godina tvrtke će morati uložiti resurse u primjenu novih tehnologija s naglaskom na digitalizaciju,...

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.