Hrvatska obilježava tjedan novca

novac

Republika Hrvatska prošle godine prvi put se uključila u obilježavanje Svjetskog tjedna novca, Global Money Weeka, u želji da i na taj način potakne učenje i poučavanje vezano uz financijsku pismenost, kako bi što više građana steklo financijske kompetencije prijeko potrebne u svakidašnjem životu, kako poslovnom tako i privatnom.

Od ove godine Republika Hrvatska uključuje se i u obilježavanje Europskoga tjedna novca, European Money Weeka, manifestacije kojoj je cilj skrenuti pozornost na potrebu što ranijeg uključivanja mladih u obrazovanje za financijsku pismenost te ih potaknuti na razmjenu dobrih iskustava.

Prema definiciji OECD-a, ”Financijsko obrazovanje je proces izgradnje kapaciteta kojim pojedinci podižu svoje razumijevanje financijskih proizvoda i sadržaja uz informacije, poučavanje i objektivne savjete razvijaju vještine i samopouzdanje kako bi mogli postati svjesniji financijskih rizika, ali i prilika za informirane odluke te kako bi znali kome se obratiti za pomoć, izgraditi prikladna stajališta i reakcije, a radi poboljšanja svoga financijskog položaja i dobrog upravljanja novcem.”

Vezano uz to, Ministarstvo financija u suradnji s Ministarstvom gospodarstva, Ministarstvom znanosti, obrazovanja i sporta, Hrvatskom udrugom banaka, Hrvatskom narodnom bankom, Hrvatskim uredom za osiguranje, Hrvatskom agencijom za nadzor financijskih usluga i Hrvatskom udrugom poslodavaca u tjednu od 9. do 17. ožujka 2015. godine nizom aktivnosti obilježava Svjetski i Europski tjedan novca.

Prva od aktivnosti u ovogodišnjem Tjednu koju zajednički organiziraju sve navedene institucije je Okrugli stol ”Financijskom pismenošću do zadovoljnijih građana” koji će se održati 9. ožujka 2015. u 10 sati u Velikoj dvorani Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, Donje Svetice 38, Zagreb.

Uz to, u sklopu Tjedna planirano je da se financijske institucije uključe u šire informiranje svih građana, a osobito mladih, o radu banaka, osiguravatelja, Zagrebačke burze i drugih financijskih institucija kao dijela aktivnosti vezanih uz financijsko obrazovanje i stjecanje financijskih kompetencija, a njihova provedba nastavit će se i tijekom godine.

 

www.hup.hr

Podijeli

Odgovori

Top