Hrvatska softverska industrija lani zaposlila 1066 radnika

Hrvatska softverska industrija lani zaposlila 1066 radnika

Hrvatska softverska industrija lani je udvostručila tempo zapošljavanja, pa sad umjesto svake dvije godine na godišnjoj razini zaposli po jednu novu tvornicu ljudi.

U srijedu su na konferenciji Mreža Smart Day objavljeni najnoviji podaci tvrtke Astra poslovni inženjering prema kojima je 2013. u hrvatskoj softverskoj industriji otvoreno 1066 novih radnih mjesta. Time je broj zaposlenih u domaćim proizvođačima softvera skočio na 10.453. Softverski izvoz porastao je na 11 posto, na 1,22 milijarde kuna, odnosno veći je za približno sto milijuna kuna.

Ukupni prihodi te industrije lani su iznosili 5,5 milijardi kuna i veći su za gotovo 20 posto u odnosu na godinu prije.

Tajana Barančić, konzultantica Astre, kaže da te brojke još nisu konačne, ali upućuju na to da će podaci za prošlu godinu potvrditi pozitivan trend razvoja domaćih proizvođača softvera. “Današnje softverske tvrtke brzo nakon osnutka s jednim zaposlenikom narastu na tri do pet zaposlenih i odmah izvoze u SAD i Veliku Britaniju”, kaže Barančić.

Nikola Dujmović, predsjednik Uprave Spana i predsjednik udruge izvoznika softvera CISEx-a  ističe kako posla za njihovih 185 članica ima gotovo isključivo u inozemstvu jer je softver prepoznat kao jedini čimbenik koji tvrtkama daje komparativu prednost nad konkurencijom. Privatne tvrtke koje su to prepoznale danas su lideri. No, ističe, važnost softvera ne prepoznaje država. Ante Mandić, predsjednik Uprave IN2 grupe, kaže da ima prilika u širenju u regiju, ali glavne su prilike na zapadu.

“Prije nego što smo ušli u EU mogli smo biti više regionalni nego sada, jer pokazalo se da članstvo u EU čini razliku i da se regije praktički podjelila po Drini i Dunavu na tržišta članica i onih koje to još nisu postale”, kaže Mandić.

Podijeli

Odgovori

Top