Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Novosti

Hrvatska softverska industrija lani zaposlila 1066 radnika

Broj zaposlenih u domaćim proizvođačima softvera skočio na 10.453, softverski izvoz porastao 11%, na 1,22 mlrd. kuna.

Broj zaposlenih u domaćim proizvođačima softvera skočio na 10.453, softverski izvoz porastao 11%, na 1,22 mlrd. kuna.

Hrvatska softverska industrija lani je udvostručila tempo zapošljavanja, pa sad umjesto svake dvije godine na godišnjoj razini zaposli po jednu novu tvornicu ljudi.

U srijedu su na konferenciji Mreža Smart Day objavljeni najnoviji podaci tvrtke Astra poslovni inženjering prema kojima je 2013. u hrvatskoj softverskoj industriji otvoreno 1066 novih radnih mjesta. Time je broj zaposlenih u domaćim proizvođačima softvera skočio na 10.453. Softverski izvoz porastao je na 11 posto, na 1,22 milijarde kuna, odnosno veći je za približno sto milijuna kuna.

Ukupni prihodi te industrije lani su iznosili 5,5 milijardi kuna i veći su za gotovo 20 posto u odnosu na godinu prije.

Tajana Barančić, konzultantica Astre, kaže da te brojke još nisu konačne, ali upućuju na to da će podaci za prošlu godinu potvrditi pozitivan trend razvoja domaćih proizvođača softvera. “Današnje softverske tvrtke brzo nakon osnutka s jednim zaposlenikom narastu na tri do pet zaposlenih i odmah izvoze u SAD i Veliku Britaniju”, kaže Barančić.

Nikola Dujmović, predsjednik Uprave Spana i predsjednik udruge izvoznika softvera CISEx-a  ističe kako posla za njihovih 185 članica ima gotovo isključivo u inozemstvu jer je softver prepoznat kao jedini čimbenik koji tvrtkama daje komparativu prednost nad konkurencijom. Privatne tvrtke koje su to prepoznale danas su lideri. No, ističe, važnost softvera ne prepoznaje država. Ante Mandić, predsjednik Uprave IN2 grupe, kaže da ima prilika u širenju u regiju, ali glavne su prilike na zapadu.

“Prije nego što smo ušli u EU mogli smo biti više regionalni nego sada, jer pokazalo se da članstvo u EU čini razliku i da se regije praktički podjelila po Drini i Dunavu na tržišta članica i onih koje to još nisu postale”, kaže Mandić.

Napisao

Pročitajte još:

Ekonomija

Hrvatski inovatori napravili su u samo dvije godine digitalnu aplikaciju Master F&B, kojom su osvojili naklonost korisnika na obje strane, ugostitelje i posjetitelje kafića...

Ljudski resursi

U suradnji s portalom posao.hr, donosimo vam top 10 poslovnih ponuda ovog tjedna. Želimo vam sreću u potrazi!

Ljudski resursi

S udjelom od 27,3 posto mlađih od 30 godina koji su zaposleni na određeno Hrvatska nije najgora u Europskoj uniji, ali je među najgorima,...

Komentari

Volonteri iz udruge su ispričali svoja volonterska iskustva u sudjelovanju na aktivnostima udruge u sklopu projekta Ojačaj me da jačam druge koji završava 21.6.2023.

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.