Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Novosti

Hrvatska zadovoljava dva od pet kriterija za eurozonu

Hrvatska zadovoljava dva od pet kriterija potrebnih za ulazak u eurozonu, kaže se u izvješću o konvergenciji za 2014. godinu, koje je u srijedu objavila Europska komisija.

Hrvatska zadovoljava dva od pet kriterija potrebnih za ulazak u eurozonu, kaže se u izvješću o konvergenciji za 2014. godinu, koje je u srijedu objavila Europska komisija.

Za ulazak u eurozonu razmatraju se sljedeći kriteriji: inflacija, koja ne smije biti viša od 1,5 posto od stope inflacije u tri zemlje članice s najnižom inflacijom, proručunski deficit, koji treba biti ispod tri posto bruto domaćeg proizvoda (BDP), javni dug, koji mora biti ispod 60 posto BDP, dugoročne kamate, koje ne smiju biti više od dva posto iznad stope koje imaju tri zemlje članice s najnižim kamatama, i stabilnost tečaja, koji podrazumijeva sudjelovanje u Europskom tečajnom mahanizmu i taj kriterij od osam zemalja ispunjava samo Litva, koja preuzima euro početkom sljedeće godine.

Hrvatska zadovoljava kriterije po inflaciji i dugoročnim kamatama, a također je, jedina uz Litvu, koja zadovoljava i kriterij zakonodavne usklađenosti s Europskom monetarnom unijom.

U izvješću o konvergenciji ocjenjuje se stupanj pripremljenosti za prelazak na euro onih zemalja članica EU-a koje su još izvan eurozone, a koje po Ugovoru trebaju pristupiti Ekonomskoj i monetarnoj uniji, koja dijeli zajedničku valutu. Izvješće o konvergenciji za 2014. odnosi se na osam zemalja članica: Bugarsku, Češku, Hrvatsku, Litvu, Mađarsku, Poljsku, Rumunjsku i Švedsku.

Komisija je ocijenila da Litva u potpunosti zadovoljava sve kriterije i ona bi trebala ući u eurozonu 1. siječnja iduće godine, dok od ostalih sedam zemalja nijedna ne ispunjava sve kriterije.

Sve zemlje članice, osim Velike Britanije i Danske, dužne su uvesti euro čim ispune uvjete za to. Do sada je u eurozoni 18 zemalja članica, a još osam zemalja je ostalo izvan toga kruga.

 

Napisao

Preporučujemo

Lifestyle

Iako brojevi variraju od situacije do situacije neupitno je da je govor tijela u prenošenju poruke jako bitan.

Lifestyle

Dulum zemlje, prva sezona dokumentarne serije u četiri nastavka, priča o izazovima i uspjehu hrvatskih “poljoprivrednika vizionara”.

Lifestyle

Samopouzdanje, kao i većina drugih vještina, može se naučiti i bitno poboljšati.

Upravljanje biznisom

Upravo su vam dali novi projekt i nemate ni najblažu ideju kako ćete ga napraviti na vrijeme. A naravno, ne dolazi u obzir da...

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.