Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Novosti

Hrvatske banke smanjuju broj poslovnica i povećavaju broj bankomata

„U uvjetima nastavka nepovoljnih gospodarskih kretanja banke i dalje smanjuju opće troškove poslovanja, što uključuje i troškove zaposlenika te kanala distribucije. Time banke nastoje ublažiti negativan pritisak na profitabilnost, koji se u 2012. osobito očitovao smanjenjem neto kamatnog prihoda i većim izdvajanjima za identificirane gubitke“.

„U uvjetima nastavka nepovoljnih gospodarskih kretanja banke i dalje smanjuju opće troškove poslovanja, što uključuje i troškove zaposlenika te kanala distribucije. Time banke nastoje ublažiti negativan pritisak na profitabilnost, koji se u 2012. osobito očitovao smanjenjem neto kamatnog prihoda i većim izdvajanjima za identificirane gubitke“.

Pod utjecajem nepovoljnih gospodarskih kretanja, banke u Hrvatskoj prošle su godine, već treće zaredom, smanjile broj poslovnica, a smanjile su i broj zaposlenika, dok su broj bankomata povećale, podaci su Hrvatske narodne banke objavljeni u najnovijem Biltenu o bankama.

„U uvjetima nastavka nepovoljnih gospodarskih kretanja banke i dalje smanjuju opće troškove poslovanja, što uključuje i troškove zaposlenika te kanala distribucije. Time banke nastoje ublažiti negativan pritisak na profitabilnost, koji se u 2012. osobito očitovao smanjenjem neto kamatnog prihoda i većim izdvajanjima za identificirane gubitke“, navodi HNB.

Broj poslovnih jedinica banaka smanjuje se treću godinu zaredom, pa ih je na kraju 2012. bilo ukupno 1.254, što je za 1 posto ili 12 manje nego na kraju 2011. godine. U zadnje tri godine ukupno su zatvorene 43 poslovnice.

Broj poslovnih jedinica banaka smanjio se lani u 9 županija, dok se u njih 5 povećao. Do najvećeg smanjenja, za 7 poslovnih jedinica, došlo je u Osječko-baranjskoj županiji. Slijedi Zagrebačka županija i Grad Zagreb, gdje su zatvorene 4 poslovnice.

Najsnažniji porast broja poslovnih jedinica zabilježen je u Splitsko-dalmatinskoj županiji, za 6 poslovnica, podaci su HNB-a.

Tako je svaka banka na kraju 2012. prosječno imala 40 poslovnih jedinica i poslovala je prosječno u nešto više od devet županija. Broj stanovnika koji gravitira jednoj poslovnoj jedinici prosječno je iznosio 3.422 stanovnika.

I banke u Europi prisiljene su, zbog smanjenja troškova poslovanja, zatvarati poslovnice. Tako je nedavno objavljeno da su banke u Europskoj uniji zatvorile prošle godine 5.500 poslovnica, odnosno 2,5 posto njihova ukupnog broja, čime je broj zatvorenih poslovnica u razdoblju od 2008. do kraja 2012. dosegnuo 20 tisuća.

Usporedo sa smanjivanjem broj poslovnica, u prošloj je godini smanjen i broj zaposlenika u hrvatskim bankama, i to za 1 posto, ili 226 zaposlenika. Ukupno je u bankama na kraju prošle godine bilo zaposleno 21.639 zaposlenika, podaci su HNB-a.

Za razliku od broja poslovnica, broj bankomata nastavlja se povećavati, pa je na kraju 2012. iznosio ukupno 4.083. U odnosu na kraj 2011. godine, broj bankomata povećao se za 108 ili 2,7 posto.

Bankomati velikih banaka činili su 77 posto ukupnog broja. Četiri male banke i dalje u ponudi svojih usluga nemaju bankomate, navodi se između ostaloga u najnovijem HNB-ovu Biltenu.

Po podacima HNB-a, u 2012. dobit banaka smanjila se za više od četvrtine, a pokazatelji profitabilnosti zamjetno su se smanjili — ROAA je iznosio 0,8 posto, a ROAE 4,8 posto.

S gubicima je poslovalo 13 banaka, četiri više nego u 2011. godini.

Napisao

Pročitajte još:

Financije

Do početka korona krize, rezidencijalno tržište nekretnina bilo je u silovitom usponu.

Financije

Banke, usprkos višku likvidnosti, su i dalje relativno oprezne kod plasmana kredita.

Edukacija

Na toj konferenciji o vođenju poslovanja od kuće koja je posvećena profitabilnosti i poslovanju putem interneta, sudionici će, među ostalim, moći naučiti kako izraditi...

Financije

Dok nastoje ići ukorak sa složenim i brzo razvijajućim tržištem financijskih usluga, središnje banke analiziraju novo i nejasno definirano okruženje. U svom novom izvješću...

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.