Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Ekonomija

Hrvatske ugostiteljske franšize osvajaju zemlju i svijet

Nakon što je franšiza Surf’n’Fries osvojila Sjedinjene Američke Države, sve više uspješnih hrvatskih ugostitelja franšizira svoje poslovanje.

Nakon što je franšiza Surf’n’Fries osvojila Sjedinjene Američke Države, sve više uspješnih hrvatskih ugostitelja franšizira svoje poslovanje. To im omogućuje rast, a primateljima franšiza poznata robna marka i uhodan način rada olakšavaju put do uspjeha.

Niz je ugostiteljskih brendova koji se trenutačno šire Hrvatskom, a među onima koji će iskoračiti u inozemstvo, je Koykan. Taj će lanac fast-casual restorana uskoro otvoriti prvi restoran u Njemačkoj.

Stručnjaci se slažu da upravo ugostiteljske franšize iz Hrvatske na svjetskom tržištu imaju velik potencijal.

„Među našim je konkurentskim prednostima na svjetskom tržištu i naš mediteranski mentalitet. Volimo hranu! Naša fast food industrija ima fantastične sastojke! Sirovine su pripremljene i napravljene na hrvatskom tržištu, a naše se franšize trude i izvesti ih zajedno sa svojim brendom u inozemstvo”, kazao je Igor Zlatar, organizator Sajma franšiza i poslovnih mogućnosti.

Zahvaljujući takvom konceptu razvoj hrvatskih franšiza koji podrazumijeva i povećanje proizvodnje njihovih dobavljača namirnica, ima važan utjecaj na domaće gospodarstvo.

„Franšiziranje u ugostiteljstvu sigurno će nastaviti svoju ekspanziju u nadolazećim godinama nudeći prilike kako za poduzetnike koji žele sigurnost investiranja, tako i za etablirane brendove koji žele povećati svoju prisutnost na tržištu. Kupcima su franšizne marke praktičnije radi standardizirane ponude, dosljedne kvalitete proizvoda i usluga te prepoznatljivosti brendova. Ugostitelj poduzetnik ima brojne prednosti. Upravlja provjerenim poslovnim modelom pa je rizik znatno niži, koristi prednost u ekonomijama volumena, a u poslovanju, među ostalim, dobiva sveobuhvatnu podršku te mogućnost daljnjeg rasta”, kazao je Marko Gnjidić, direktor franšiza u Koykanu, lancu koji uskoro otvara peti restoran u Hrvatskoj te prvi u Njemačkoj.

O osvajanju zapadne Europe sanja i Sexy Cow, street-food restoran iz Splita.

„Razvoj franšiziranja u ugostiteljstvu u strelovitom je porastu. Tome pridonosi brzi stil života i sve veća dostupnost proizvoda putem dostave. Gost ne dobiva samo vrijednost za novac, nego i standardizirani proizvod koji je uvijek iste kvalitete zahvaljujući čemu se stvara iskreno povjerenje kupaca prema brendu. Želimo nastaviti dijeliti svoju strast prema hrani s drugim gurmanima i ljubiteljima slasnih zalogaja i to kroz, sada već nadaleko prepoznatljiv, unikatni koncept naše Sexy Kravice. Zbog toga je moguće otvaranje restorana u Zagrebu, no glavni su nam cilj veliki gradovi zapadne Europe”, otkrila je Romana Grbić, vlasnica restorana Sexy Cow.

U njezinu gradu temelje svojeg poslovnog sna izgradio je J. Kent Pepper. Iz New Yorka se doselio u Split, a iz ljubavi prema pravim bagelima kojih nije bilo u Hrvatskoj, počeo ih je proizvoditi.

„Brooklyn Bagel Co. jedina je pekarnica u Hrvatskoj koja proizvodi prave bagele u njujorškom stilu – peciva koja se prvo kuhaju, pa potom peku. Trenutačno poslujemo na tri lokacije u Splitu. Bili bismo oduševljeni kada bismo svoja prodajna mjesta imali u Rijeci, Osijeku, Zagrebu i Dubrovniku. Budući da njihov uspjeh uvelike ovisi o lokaciji, vjerujem da bi poduzetnici koji žive u tim gradovima, najbolje znali odabrati savršenu lokaciju i nositi se sa svakodnevnim poslom”, objasnio je J. Kent Pepper zašto kreće u franšiziranje poslovanja.

I Victus Group ima isti plan. Ta grupacija koja stoji iza barova Leggiero, restorana Batak Grill i slastičarnica Torterie Macaron, trenutačno upravlja ugostiteljskim objektima na šezdesetak lokacija. Daljnji razvoj vidi kroz franšiziranje.

Leggiero, Batak Grill, Torterie Macaron, Koykan, Sexy Cow i Brooklyn Bagel Co. neke su od dvadesetak ugostiteljskih robnih marki čije će se mogućnosti franšiziranja predstaviti na Sajmu franšiza i poslovnih mogućnosti. Na tom će Sajmu koji će se u u Family mallu u zagrebačkom Jankomiru održati u petak i subotu 22. i 23. rujna 2023. godine, biti više od sedamdeset izlagača.

Partneri Sajma su Hrvatska udruga za franšizno poslovanje, Grupacija tvrtki za franšizno poslovanje pri Hrvatskoj gospodarskoj komori i Colak Franchise Consulting Group. Glavni su sponzori Sajma tvrtke Postmii i Husse.

Ulaz na Sajam za sve je zainteresirane slobodan.


Pročitajte još:

Marketing i prodaja

Kod vođenja prodajnih razgovora dobro obučen prodavač ne prelazi odmah na stvar tj. ne počinje prodavati odmah jer zna da je za uspješnu prodaju...

Komentari

S eksplozijom e-trgovine raste i broj skladišta diljem svijeta. Naime, s procijenjenih 151.000 skladišta u 2020. očekuje se rast na 180.000 skladišta do 2025....

Ljudski resursi

U prilogu donosimo 7 koraka pomoću kojih ćete djelovati uvjerljivo, te se prezentirati i pokazati kako ste osoba koja posjeduje integritet.

Komentari

'Recite nam nešto o sebi' je pitanje koje nećete moći izbjeći ni na jednom intervjuu za posao.

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.