Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Novosti

Hrvatski direktori optimistični – rokovi plaćanja postaju sve prihvatljiviji

Direktori tvrtki u Hrvatskoj iskazali su u drugom kvartalu 2011. najveći pomak prema optimizmu u odnosu na treći kvartal prošle godine – indeks optimizma porastao je za 13 posto. Najveći pomak zabilježen je u području ekonomskog okruženja, rasta prodaje ili očekivanih investicija.

Direktori tvrtki u Hrvatskoj iskazali su u drugom kvartalu 2011. najveći pomak prema optimizmu u odnosu na treći kvartal prošle godine - indeks optimizma porastao je za 13 posto. Najveći pomak zabilježen je u području ekonomskog okruženja, rasta prodaje ili očekivanih investicija.

Čak 47 posto direktora u hrvatskim tvrtkama sada je optimistično i misle da je prosječan broj dana za plaćanje prihvatljiv, dok je u prvom kvartalu prošle godine samo 20 posto ispitanika ocijenilo broj dana plaćanja prihvatljivim.

– Direktori u hrvatskim tvrtkama podjednako su optimistični u vezi s dostupnošću kredita kao i njihovi kolege u drugim zemljama regije – ističe Slaven Ćurić, menadžer u Deloitteovom Odjelu za financijsko savjetovanje.

Polovica očekuje bolje rezultate vlasitih kompanija

No, očekivanja direktora tvrtki u Hrvatskoj u području naplate potraživanja, zapošljavanja ili regulatornog okruženja, još uvijek se ne mogu opisati kao optimistična, ističe se u istraživanju “Pokazatelj stavova u biznisu”, koje je Deloitte proveo u šest zemalja Srednje Europe.

Očekivanja direktora u Hrvatskoj mogu se generalno podijeliti u tri grupe, a isti broj direktora (33 posto) očekuje poboljšanje, pogoršanje i nepromijenjene makroekonomske uvjete u Hrvatskoj. Istodobno, 53 posto ispitanika očekuje poboljšane rezultate svojih kompanija.

U Hrvatskoj je, povrh toga, u posljednjem istraživanju vidljiv značajan napredak u procjeni rizika od nenaplate potraživanja dužnika.

Od promatranih država, direktori u Hrvatskoj pokazali su najveći pomak u pozitivnim očekivanjima o rastu prodaje u sljedećih godinu dana, te sada 60 posto hrvatskih direktora očekuje povećanje, dok ih samo 13 posto očekuje pad prodaje u tom razdoblju.

Članak u cijelosti pročitajte na portalu Poslovni.hr


Napisao

Pročitajte još:

Ljudski resursi

U prilogu donosimo 7 koraka pomoću kojih ćete djelovati uvjerljivo, te se prezentirati i pokazati kako ste osoba koja posjeduje integritet.

Komentari

'Recite nam nešto o sebi' je pitanje koje nećete moći izbjeći ni na jednom intervjuu za posao.

Komentari

S eksplozijom e-trgovine raste i broj skladišta diljem svijeta. Naime, s procijenjenih 151.000 skladišta u 2020. očekuje se rast na 180.000 skladišta do 2025....

Komunikacija

Konflikti su više nego samo nesporazumi, naime kod konflikata pojedinci osjećaju prijetnju sebi, te stoga ne možemo misliti kako će nestati sami od sebe.

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.