Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Novosti

Hrvatski Telekom i Nokia prvi u Hrvatskoj testirali širokopojasnu 25G PON optiku uz brzine od 20 gigabita u sekundi

Hrvatski Telekom i Nokia danas su u riječkom laboratoriju HT-a među prvima u svijetu testirali naprednu optičku 25G PON tehnologiju.

Hrvatski Telekom i Nokia danas su u riječkom laboratoriju HT-a među prvima u svijetu testirali naprednu optičku 25G PON tehnologiju. Riječ je o najnovijoj generaciji optičke mreže, koja povećava brzinu preuzimanja i prijenosa na dosad neviđene razine pa je tako u riječkom laboratoriju izmjerena brzina od 20 gigabita u sekundi.

25G PON tehnologija je deset puta brža od GPON tehnologije kojom je HT prvi put omogućio gigabitni širokopojasni pristup 2007. godine i dva i pol puta brža od XGS-PON tehnologije primjenjive u HT mreži od 2021. godine. Oprema koju Hrvatski Telekom trenutačno koristi je spremna za 25G PON što znači da nije potrebno provoditi prilagodbe glavnih sustava kako bi se realizirala njena komercijalna dostupnost  što će omogućiti njenu komercijalnu primjenu kada budu razvijene korisničke usluge za ovakve ultra-velike propusnosti mreže.

Najveće prednosti 25G PON optike su veliki kapaciteti, optimizacija troškova, šira primjena  i jednostavno uvođenje u postojeću optičku mrežu HT-a, a njena primjena ubrzat će uvođenje i razvoj naprednih rješenja visokih performansi, kao što su big data, umjetna inteligencija i strojno učenje, 5G transport putem PON-a i veleprodajne usluge ultra-velikih kapaciteta.

Prije deset godina lansirana je tehnologija koja je omogućila prelazak na HDTV bez koje mnogi od nas ne bi mogli zamisliti svakodnevicu, a danas 25G PON optička mreža stvara povijest s brzinama 200 puta bržim nego tada. Testiranjem 25G PON optike među prvima u svijetu, Hrvatski Telekom pokazuje svoju predanost uspostavljanja i održavanja najboljeg korisničkog iskustva kroz praćenje i uvođenje najmodernijih svjetskih tehnoloških trendova“, izjavio je Ivan Uremović, direktor Odjela strategije i planiranja pristupnih mreža.

Hrvatski Telekom jedna je od prvih tvrtki iz Deutsche Telekom Grupe koja testira Nokijinu širokopojasnu 25G PON optiku.

Manfred Egger, voditelj razvoja poslovanja fiksnih pristupnih mreža za Deutsche Telekom i središnju Europu u Nokiji, rekao je: “25G PON radi besprijekorno na istom hardveru s postojećim GPON i XGS-PON širokopojasnim tehnologijama. Vrlo smo ponosni što smo uspješno završili ovo važno testiranje koje potvrđuju lakoću s kojom davatelji komunikacijskih usluga mogu proširiti opseg i kapacitet širokopojasnog pristupa.“

U 2021. godini Hrvatski Telekom povećao je svoju nepokretnu mrežu s rekordnim uvođenjem optike za novih 100.000 kućanstava i poduzeća te je povećana ukupna pokrivenost FTTH-om za 30 posto u odnosu na prošlu godinu. HT je u 2021. uručena i umlautova nagrada „Best in Test” za najbolju nepokretnu mrežu.

Povećanje nepokretne mreže i ulaganje u gigabitne mreže nastavlja se i u 2022. godini uz snažan fokus na izgradnju optičke infrastrukture.

Pročitajte još:

Novosti

Službeno najveći dan kupovine sve je bliže pa i HMD Global, dom Nokia telefona najavljuje velike popuste i sjajne aktivnosti kojima će privući sve...

Poduzeća

Data Centar Hrvatskog Telekoma u Selskoj ulici u Zagrebu zadovoljio je najveće sigurnosne, tehnološke i industrijske standarde te dobio TIER III certifikat od UpTime...

Poduzeća

Tim Kabel, hrvatska tvrtka koja je u 28 godina postala najveći distributer kabela u ovom dijelu Europe, ove će godine ostvariti rekordan promet.

Lifestyle

Unatoč rasprostranjenosti video igara, čak 80 posto mladih susrelo se s predrasudama okoline vezanim za esport i gaming industriju.

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.