Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Ekonomija

Hrvatski uredski namještaj među najboljima u Europi

Natjecali su se s proizvodom The Performer MOVO, stolom koji je dizajnirao Jakov Fatović.

Performer Movo
Performer Movo

Dva iznimna dizajna odlikovana su u četvrtom izdanju nagrada DesignEuropa na manifestaciji održanoj u Kongresnom centru Axica u Berlinu. RemigoOne, električni izvanbrodski elektromotor, koji je osmislila slovenska dizajnerica Ajda Bertok u skladu s načelima pomorskih inovacija i održivosti, osvojio je nagradu za mala i nova poduzeća.

Nagrada za industriju dodijeljena je za aparat za kavu Full Automatic Espresso Coffee Machine, koji su dizajnirali Vittorio Bertazzoni, Matteo Bazzicalupo i Raffaella Mangiarotti za Smeg. Ovaj kompaktni aparat omogućava profesionalnu pripremu kave na jednostavan i intuitivan način.

Finalist u toj kategoriji bio je hrvatski studio za dizajn Sobočan. To je prvi puta da je hrvatska tvrtka dospjela u finale ove prestižne nagrade. Natjecali su se s proizvodom The Performer MOVO, stolom koji je dizajnirao Jakov Fatović. Ovaj proizvod podsjeća na koncept „švicarskog noža”, pri čemu svaka početna površina ima određenu funkciju, npr. radnu ploču, ladicu, ormarić za spise, kutiju za olovke i stanicu za punjenje. Radni stol ima radne ploče s obje strane tako da ga dvije osobe mogu upotrebljavati u isto vrijeme. Model predstavlja moderan i nenametljiv dizajn s detaljima prirodnog drva na unutarnjim površinama koji stvaraju topao i ugodan učinak pri otvaranju ladice ili odjeljka.

Tijekom svečanosti nagrada za životno djelo uručena je švedskoj dizajnerici Mariji Benktzon. Predvodnica u području uključivog i ergonomskog dizajna i prva žena koja je primila ovu nagradu, Benktzon je svoju karijeru posvetila pomaganju drugima kroz dizajn, u suradnji sa Svenom Ericom Juhlinom. Mnogi će je se najbolje sjećati po vrču za kavu koji ne kaplje, koji je dizajnirala za aviokompaniju SAS.

Nagradama DesignEuropa, koje organizira Ured Europske unije za intelektualno vlasništvo (EUIPO), odaje se priznanje za istaknute dizajne zaštićene kao registrirane dizajne Zajednice (RCD), kao i utjecajnim dizajnerima u tom području. Postoje tri kategorije nagrada: za mala i nova poduzeća, industriju i životno djelo. Kategorija nagrada za životno djelo dodjeljuje se dizajnerima sa značajnim opusom proizvoda koje su razvili tijekom svoje karijere i koji su utjecali na područje dizajna.

Predsjednica žirija, francuska dizajnerica Isabelle Vérilhac, bivša predsjednica Udruženja europskih udruga za dizajn (BEDA), izjavila je: “Primili smo gotovo 700 izvrsnih nominacija iz raznih industrija diljem EU-a. Stoga je odabir pobjednika bio vrlo zahtjevan zadatak. Ovogodišnji pobjednici primjer su izuzetnog promišljanja o dizajnu, održivosti i odgovornosti za okoliš europskog dizajna. Pobjednički projekti savršeni su primjeri estetike, emocije, funkcionalnosti, kružnosti i uključivosti dizajna. Također pokazuju kako je dizajn ključan poslovni resurs za inovativna poduzeća, kako velika, tako i mala, diljem Europe.


Pročitajte još:

Ljudski resursi

U prilogu donosimo 7 koraka pomoću kojih ćete djelovati uvjerljivo, te se prezentirati i pokazati kako ste osoba koja posjeduje integritet.

Komentari

S eksplozijom e-trgovine raste i broj skladišta diljem svijeta. Naime, s procijenjenih 151.000 skladišta u 2020. očekuje se rast na 180.000 skladišta do 2025....

Komentari

'Recite nam nešto o sebi' je pitanje koje nećete moći izbjeći ni na jednom intervjuu za posao.

Komunikacija

Konflikti su više nego samo nesporazumi, naime kod konflikata pojedinci osjećaju prijetnju sebi, te stoga ne možemo misliti kako će nestati sami od sebe.

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.