Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Ljudski resursi

Hrvatskoj na tržištu rada nedostaje mesara

Zahvaljujući uspješnoj suradnji Srednje škole Vrbovec i PIK Vrbovca, već drugu godinu zaredom dvadeset je učenika Srednje škole Vrbovec, zanimanja mesar, otputovalo u Kraljevinu Dansku. Na stručnom obrazovanju i osposobljavanju u Danish Meat Trade Collegeu proveli su dva tjedna i usavršili svoja znanja i vještine, a putovanje je omogućila Agencija za mobilnost i programe EU kroz program Erasmus +.

Kako bi pratili trendove i zahtjeve tržišta, u PIK Vrbovcu već dugi niz godina vodi se proaktivna i planirana politika upravljanja ljudskim resursima, pri čemu je itekako važan dio edukacija mladih naraštaja za zanimanje mesara. Upravo zato, u zajedničkoj suradnji sa Srednjom školom Vrbovec, svake se godine sukladno potrebama izrađuje plan i program edukacije novih naraštaja mesara dok su učenici svakodnevno prisutni u PIK Vrbovcu na praktičnoj nastavi. PIK stipendira učenike zanimanja mesar te ih po završetku srednjoškolskog obrazovanja zapošljava na radna mjesta definirana potrebama proizvodnje, što ovaj projekt čini više nego važnim za budućnost deficitarnog zanimanja – mesara.

„Dugogodišnja suradnja PIK Vrbovca i Srednje škole Vrbovec jedan je od načina na koji se uspješno može povezati industrija, obrazovni sustav i lokalna zajednica čime ovaj projekt postaje edukativan primjer za opstanak deficitarnih zanimanja, a možda i dobra inspiracija drugima“, ovom je prilikom izjavila Martina Pavić, direktorica sektora ljudskih potencijala, pravnih i općih poslova u PIK Vrbovcu.

Srednjoškolci se biraju za projekt prema kriteriju zalaganja na nastavi, školskom uspjehu, sudjelovanju na praktičnoj nastavi u PIK Vrbovcu i interesu kojeg su iskazali u sklopu projekta i nastavnog programa. Budući mesari imali su priliku sudjelovati u praktičnoj nastavi te tom prilikom saznati sve o novim tehnologijama, strojevima i alatima koji se koriste u njihovom zanimanju. Posebno ih je inspirirao obilazak Danske uz upoznavanje njenih prirodnih i kulturnih ljepota, a kulturološku pripremu provelo je Veleposlanstvo Danske, pružajući na taj način podršku ovom projektu.

„Smatramo da su ovakvi načini učenja izuzetno korisni i da učenicima omogućuju snalaženje u novim situacijama i u novoj sredini. Također treba spomenuti kako su ovakvi projekti vrlo važni za jačanje suradnje Srednje škole Vrbovec i PIK Vrbovca, u vidu osnaživanja znanja i prakse koja se primjenjuje u domaćoj industriji.“ izjavile su profesorice Srednje škole Vrbovca Marijana Pavlek i Silvija Gašpar.

Podsjetimo, u travnju ove godine upravo je ovaj projekt predstavljen na zajedničkoj sjednici saborskih odbora za europske poslove obrazovanje, znanost i kulturu te za obitelj, mlade i sport. Projekt je poslužio kao primjer za koji se smatra da najviše odgovara ciljevima i prioritetima programa Erasmus + te najviše pridonosi razvoju i usavršavanju sudionika, ali i razvoju samih institucija koje projekt provode.

Pročitajte još:

DOP

“GoSport – Promoviranje dobrog upravljanja u sportu kroz socijalnu odgovornost” je europska inicijativa, financirana iz programa Europske unije Erasmus+, čiji je cilj poticanje socijalne...

Edukacija

Nakon više od dvije godine konzultiranja, krajem travnja Erasmus Studentska Mreža (ESN) objavila je manifest #ErasmusUpgrade koji sadrži 13 prijedloga za poboljšanje programa koji...

Edukacija

Još se jedna generacija okupila na najvećoj studentskoj konferenciji u Europi na temu mobilnosti - Godišnjoj generalnoj skupštini (AGM) Erasmus studentske mreže.

Edukacija

Tijekom konferencije postavljena je izložba Moje Erasmus iskustvo koju je pripremila i organizirala Erasmus studentska mreža Hrvatska u suradnji s AMPEU jer je pozitivna...

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.