Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Novosti

Hrvatsku očekuju projekti javno-privatnog partnerstva od milijardu eura

Do sada su ostvareni projekti vrijedni oko 150 milijuna eura. Osnovna poruka modela JPP-a je da stvara dugoročne uštede, da je transparentan i da, zbog pozitivnih iskustava više nije samo alternativa nego postaje trend

Do sada su ostvareni projekti vrijedni oko 150 milijuna eura. Osnovna poruka modela JPP-a je da stvara dugoročne uštede, da je transparentan i da, zbog pozitivnih iskustava više nije samo alternativa nego postaje trend

Ravnatelj Agencije za javno-privatno partnerstvo Damir Juričić izjavio je da su u Hrvatskoj po modelu JPP-a ostvareni projekti vrijedni oko 150 milijuna eura, a da su u najavi projekti procijenjeni na ukupno oko milijardu eura.

Juričić je to izjavio za Hinu tijekom međunarodne konferencije “Efikasna organizacija tržišta i provedba projekata JPP-a”, koja je održana u Opatiji. Na konferenciji su se razmjenjivala iskustva zemalja regije i razgovaralo o utjecaju harmonizacije zakonodavnog i institucionalnog okvira na veću ekonomsku razmjenu i povećanje zaposlenosti. Sudjelovali su predstavnici Albanije, Bosne i Hercegovine, Kosova, Makedonije, Slovenije, Srbije i Hrvatske.

Juričić je naveo da su ostvareni projekti škole u Koprivnici, sportske dvorane u Varaždinu, više škola u Varaždinskoj županiji, splitske Spaladium arene i dr.

Od projekata u najavi izdvojio je projekt Trga pravde u Zagrebu, za kojeg su zainteresirani investitori iz cijelog svijeta, a po posljednjim informacijama jako su zainteresirani kanadski investitori s velikim iskustvom u JPP-u.

Naveo je još projekt opće bolnice u Popovači, bolnice u Varaždinskoj županiji, riječkog bolničkog centra i druge, dodavši da bi svi ti projekti mogli biti u fazi nadmetanja do kraja ove godine.

Osnovna poruka modela JPP-a je da stvara dugoročne uštede, da je transparentan i da, zbog pozitivnih iskustava više nije samo alternativa nego postaje trend, rekao je Juričić istaknuvši da se taj model nameće kao jedno od rješenja za dio projekta koji se neće moći financirati iz EU fondova.

Napomenuo je kako sada ulagačima nije više zanimljiva samo jedna zemlja, nego cijela regija te da bi harmonizacija propisa omogućila i da investitori iz regije međusobno investiraju, ubrzaju tržište, učine ga jeftinijim u pripremi i provedbi.

Juričić je istaknuo da je za učinkovitu provedbu JPP-a i javnih investicija ključna politička podrška. Naglasio je da je stručni dio u Hrvatskoj odrađen, da su izrađeni Zakon o JPP-u i Uredba o provedbi projekata JPP-a, da su usklađeni propisi te da se surađuje na korekciji nekih propisa.

Pomoćnik ministra gospodarstva za trgovinu i unutarnje tržište Vedran Kružić izjavio je da je Ministarstvo gospodarstva prepoznalo JPP kao izvrstan instrument potencijalnih investicija i pokretanja gospodarstva. Rekao je da se sada priprema niz projekata, prije svega u školstvu i da je, kada su lokalni proračuni prenapregnuti, JPP odličan način opremanja škola.

Kružić je istaknuo da je velikim investitorima važno da u regiji ima projekata koji se mogu financirati i izgraditi putem JPP te da je stoga važno da se i u susjednim regijama potiče tržište JPP-a.


Napisao

Pročitajte još:

Lifestyle

Blog Lifehack tvrdi da su ljudi koji piju kavu uspješniji.

Komentari

Excel je postao neizostavan alat u poslovnim okruženjima diljem svijeta zbog svoje sposobnosti organizacije, analize i prezentacije podataka u raznolikim industrijama.

Komunikacija

Taj početni dojam nije uvijek najtočniji, ali ga je obično teško preokrenuti ili poništiti i često bude temelj za daljnji odnos između dvije osobe.

Ljudski resursi

Beznačajne sitnice, koju većina ignorira i dopušta da tijekom vremena izblijede, zapravo mogu biti jako važne u građenju karijere.

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.