HSLS predlaže promjenu izbornog zakonodavstva [VIDEO]

HSLS predlaže promjenu izbornog zakonodavstva [VIDEO]

Predsjednik HSLS-a Darinko Kosor predstavio je danas prijedlog izmjena Zakona za izbor zastupnika u Hrvatski sabor i prijedlog promjena teritorijalnog ustroja Republike Hrvatske te najavio da će ih uputiti Ministarstvu uprave i svim drugim političkim stranakama kako bi se popravilo izborno zakonodavstvo.

Prijedlogom promjena teritorijalnog ustroja Republike Hrvatske predlaže se ukidanje županija i podjela Hrvatske na šest regija, rekao je Kosor na konferenciji za novinare.

Ocijenio je sadašnji ustroj neprirodnim osobito u slučaju grada Zagreba koji je podijeljen na četiri izborne jedinice, a u pojedinim je razlika u broju birača i do 100.000.

”Da je netko htio osporiti i ustavnost prošlih izbora, možda bi na Ustavnom sudu takvi izbori čak i pali”, zaključio je.

[infopunkt 7106 2]

“Nismo zadovoljni kozmetičkim izmjenama koje predlaže ministar uprave Arsen Bauk i smatramo da treba raditi na novom ustroju i imamo pet konkretnih prijedloga”, istaknuo je Kosor.

Predlažemo šest izbornih jedinica na način da Dalmacija obuhvaća četiri županije – Dubrovačko-neretvansku, Splitsko-dalmatinsku, Šibensko-kninsku i Zadarsku.

Druga izborna jedinica obuhvaćala bi Istru, Primorsko-goransku županiju i Ličko-senjsku, treću bi činile središnja Hrvatska, Bjelovarsko-bilogorska, Sisačko-moslavačka, Zagrebačka i Karlovačka županija.

Grad Zagreb bio bi jedinstvena izborna jedinica, pojasnio je Kosor.

Izborna jedinica sjeverozapadna Hrvatska obuhvaćala bi Varaždinsku, Međimursku, Krapinsko-zagorsku i Koprivničko-križevačku županiju.

Izborna jedinica Slavonija obuhvaćala bi pet slavonskih županija Vukovarsko-srijemsku, Brodsko-posavsku, Požeško-slavonsku, Osječko-baranjsku i Virovitičko-podravsku.

Predlažu također da se u svakoj izbornoj jedinici bira broj zastupnika razmjerno broju stanovnika, kako bi svaki glas imao približno jednaku težinu.”Bilo bi pravedno da svaki glas ima jednaku težinu”, kazao je Kosor.

[infopunkt 7106 3]

Snižavanjem izbornog praga na četiri posto smanjilo bi se “propadanje glasova” koje je sada i do 25 posto, rekao je Kosor upozorivši da je od 140 saborskih zastupnika u Sabor 40 ušlo prema d’Hondtovoj metodi, odnosno pribrajanjem “palih glasova”. To znači da ih je u Sabor samo 100 ušlo ne temelju glasova koje su dobile njihove liste i to je strašna činjenica, drži Kosor.

Prema njegovim riječima snižavanjem praga prepolovio se broj “propalih glasova” i to bi bilo pravednije, jer bi u Saboru bilo zastupljeno puno više lista. Poluotvorenim listama smanjio bi se utjecaj predsjednika stranaka i osnažila demokracija i uloga birača, rekao je.

[infopunkt 7106 4]

Kosor je kao treći prijedlog predstavio glasanje za hrvatski sabor po primjeru glasanja za europski parlament sa poluotvorenim listama. ”Time bi smanjili utjecaj predsjenika stranaka, a pojačali bi demokraciju”.

[infopunkt 7106 5]

S obzirom da župani nemogu biti saborski zastupnici, prijedlog je da isto tako gradonačelnici i načelnici nemogu biti saborski zastupnici, tako da će morati izabrati koji će posao htjeti raditi.

”Istovremeno se jednostavno ne može dobro obavljati dva posla”, kazao je Kosor.

[infopunkt 7106 6]

Podsjetio je kako su 2015. parlamentarni izbori, a 2017. lokalni, pa bi se već na parlamentarnim mogao testirati novi ustroj i promijeniti na lokalne izbore. Promjene predlažemo sada, jer se u izbornoj godini ne može mijenjati izborno zakonodavstvo, dodao je predsjednik HSLS-a.

[infopunkt 7106 7]

Podijeli

Odgovori

Top