Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Financije

HUB tješi građane – kamate će padati… 2012. godine!

Iako su kamatne stope u padu, još su uvijek više nego kad su bile na svom minimumu. U 2011. loši plasmani će još malo rasti, ali u 2012. očekujemo njihov pad, najavio je direktor Hrvatske udruge banaka Zoran Bohaček na današnjoj konferenciji za novinare.

Iako su kamatne stope u padu, još su uvijek više nego kad su bile na svom minimumu. U 2011. loši plasmani će još malo rasti, ali u 2012. očekujemo njihov pad, najavio je direktor Hrvatske udruge banaka Zoran Bohaček na današnjoj konferenciji za novinare.

Potez guvernera Hrvatske narodne banke Željka Rohatinskog kojim je oslobodio 6,3 milijuna kuna za kreditiranje gospodarskih projekata koji bi pomogli izlasku iz krize i povećanju zaposlenosti tek je djelomično pridonijelo padu kamatnih stopa, smatra Bohaček. Približavanje Europskoj uniji i uvođenje eura rezultirat će snižavanjem kamatnih stopa na razinu EU-a, dodao je Bohaček te je istaknuo kako Hrvatska ima povoljnije stope od zemalja EU-a koje još nisu uvele euro poput, primjerice, Češke i Mađarske.

Kada kamate padaju?

– Brzina pada kamatnih stopa ovisi o više segmenata – cijeni izvora novca, koja ovisi o ratingu zemlje, zatim regulatornim troškovima te riziku dužnika – objasnio je Bohaček.

Kako bi dobili uvid u kreditiranje, HUB je anketirao šest banaka koje posluju u Hrvatskoj.

Najveći rast kreditiranja bilježe tako poduzeća, ali ne i mala i srednja poduzeća (SME) koja su u ovoj krizi najviše stradala, istaknuo je Bohaček. Pad kreditiranja ovom segmentu Bohaček objašnjava činjenicom da je rizičnost najveća upravo kod kreditiranja malih i srednjih poduzeća jer je svaki šesti takav kredit loš. Rješenje ovakvog stanja u HUB-u vide u kapitalnom jačanju i redefiniranju mjera za ovaj dio gospodarstva.

Na novinarski upit, direktor HUB-a se osvrnuo na najnovije zaduživanje Hrvatske na obvezničkom tržištu koje je pokrenulo nagađanja u medijima da je ministrica Martina Dali postigla bolje uvjete od bivšeg ministra financija Ivana Šukera. Takvo je stanje na tržištu, kratko je komentirao Bohaček koji ocjenu novog Vladinog modela poticajne stanogradnje prepustio tržištu.


Napisao

Pročitajte još:

Lifestyle

Blog Lifehack tvrdi da su ljudi koji piju kavu uspješniji.

Komentari

Excel je postao neizostavan alat u poslovnim okruženjima diljem svijeta zbog svoje sposobnosti organizacije, analize i prezentacije podataka u raznolikim industrijama.

Komunikacija

Taj početni dojam nije uvijek najtočniji, ali ga je obično teško preokrenuti ili poništiti i često bude temelj za daljnji odnos između dvije osobe.

Lifestyle

Poradite na koncentraciji jer samim time ćete bolje raditi i osjećat ćete se zadovoljniji zbog rezultata. Evo nekoliko savjeta za bolju koncentraciju!

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.