HUP: Izmjene ZOR-a su nužne za povećanje konkurentnosti gospodarstva [VIDEO]

HUP: Izmjene ZOR-a su nužne za povećanje konkurentnosti gospodarstva [VIDEO]

Čelnici HUP-a upozorili su da višegodišnje sindikalno blokiranje svake promjene ZOR-a utječe na dramatično povećanje broja nezaposlenih i tešku gospodarsku situaciju, te postavili pitanje štite li sindikati time zaista interese radništva ili svoje partikularne interese.

HUP-ovci također upozoravaju da bi opći štrajk, koji sindikati najavljuju protiv izmjena ZOR-a, Hrvatskoj samo nanio štetu, pri čemu ističu da opći štrajk uopće nije predviđen zakonom, pa ne vide kako bi mogao biti organiziran na zakonit način.

Glavni direktor HUP-a Davor Majetić kaže da je tržište rada mrtvo, a broj nezaposlenih sve veći. “ZOR se mora prilagoditi realnom stanju na tržištu rada pa, iako nije prihvaćen najveći dio primjedaba HUP-a, pozdravljamo i djelomičnu promjenu zakona u tom smjeru”, rekao je. Bez izmjena ZOR-a neće biti gospodarskog rasta, investicija ni zapošljavanja, tvrdi Majetić.

Posebno se osvrnuo na izmjenu koja se odnosi na fleksibilizaciju radnog vremena, pojasnivši da će radnici i dalje raditi prosječno 40 sati tjedno, odnosno najviše 48 sati s prekovremenim satima, jer ukupan broj radnih sati u referentnom razdoblju od četiri mjeseca mora ostati isti.

Jedina je izmjena da će radnik unutar tog razdoblja, ukaže li se potreba, u nekom tjednu moći raditi više od 48 sati, ali ne više od 56 sati. Slijedom toga, radnik neki drugi tjedan mora raditi manje od 40 sati, naglasio je Majetić.

[infopunkt 7666 3]

[infopunkt 7666 7]

Predsjednik Izvršnog odbora HUP-a Petar Lovrić rekao je da novi ZOR treba dinamizirati tržište rada i onemogućiti nelojalnu konkurenciju. Hrvatska je osuđena na uspjeh, iako je sada u depresiji, no treba aktivirati svoju imovinu. Lovrić očekuje da će i subvencije EU pridonijeti pokretanju nekih projekata.

[infopunkt 7666 4]

Predsjednik HUP-a Ivica Mudrinić istaknuo je da poslodavacima treba zakon koji će omogućiti veću fleksibilnost poslovanja i zapošljavanje. Upitan očekuje li da će broj nezaposlenih nadmašiti 400.000, Mudrinić je ocijenio kako bi se to moglo dogoditi u travnju, nakon čega očekuje smanjenje nezaposlenosti zbog sezonskog zapošljavanja i početka realizacije nekih projekata.

[infopunkt 7666 8]

Na upit o mogućem povlačenju dobiti iz javnih poduzeća u proračun i kako će to utjecati na njihovu investicijsku sposobnost, Mudrinić je rekao da, ako su poduzeća kreditno sposobna, to ne bi trebao biti problem.

[infopunkt 7666 9]

Podijeli

Odgovori

Top