Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Novosti

HUS: Ograničite bankama “nepodnošljivu lakoću poslovanja”

Predsjednik HUS-a Ozren Matijašević ustvrdio je da su banke u Hrvatskoj vodeće u regiji po rasponu kamata za štednju i kredite, što je glavni pokazatelj profitabilnosti njihova poslovanja. U odnosu na zemlje EU-a kod nas su stambeni krediti skuplji za 86 posto, potrošački za 40 posto, a dozvoljeni minusi za 45 posto

Predsjednik HUS-a Ozren Matijašević ustvrdio je da su banke u Hrvatskoj vodeće u regiji po rasponu kamata za štednju i kredite, što je glavni pokazatelj profitabilnosti njihova poslovanja. U odnosu na zemlje EU-a kod nas su stambeni krediti skuplji za 86 posto, potrošački za 40 posto, a dozvoljeni minusi za 45 posto

Hrvatska udruga sindikata (HUS) smatra da Vlada mora bankama ograničiti dosadašnju “nepodnošljivu lakoću poslovanja” i podržat će najavljeno ograničavanje kamata na kredite, ako se pokaže da su najave iz Ministarstva financija istinite, rečeno je na današnjoj konferenciji za novinare HUS-a.

Predsjednik HUS-a Ozren Matijašević ustvrdio je da su banke u Hrvatskoj vodeće u regiji po rasponu kamata za štednju i kredite, što je glavni pokazatelj profitabilnosti njihova poslovanja. U odnosu na zemlje EU-a kod nas su stambeni krediti skuplji za 86 posto, potrošački za 40 posto, a dozvoljeni minusi za 45 posto.

Najave koje se zadnjih dana pojavljuju u medijima da je ministar financija Slavko Linić s HNB-om pripremio formulu po kojoj će ubuduće ograničavati kamate na kredite, Matijašević dočekuje s odobravanjem ali i skepsom jer, kako kaže, tek treba vidjeti što sadrže najavljene mjere.

Reakcije iz bankarskih krugova, po kojima će Linićevo rezanje kamata negativno utjecati na ponudu kredita, Matijašević ocjenjuje pozitivno jer “sve što iz banaka ‘popljuju’ u startu je dobro za građane”.

Jedan od glavnih uzroka hrvatskih ekonomskih problema po njemu je valutna klauzula. Podsjetio je kako je HUS još u siječnju 2011. zatražio ocjenu ustavnosti primjene valutne klauzule, no Ustavni sud se do danas nije o tome oglasio.

Matijašević je ponovio zahtjeve sindikata s prvosvibanjskog prosvjeda na Jelačićevu trgu za ukidanjem parafiskalnih nameta, reindustrijalizacijom zemlje, poticanjem konkurentnosti i promjenom porezne politike, istaknuvši da je “smjer kojim su vozile dosadašnje Vlade” u Hrvatskoj izazvao razorne učinke.

U zadnjih pet godina broj zaposlenih pao je za 171.208 radnika, stopa registrirane nezaposlenosti skočila je sa 14,5 posto na 21,6 posto, a nelikvidnost građana narasla je do alarmantne brojke od 255.564 građana.

Matijašević je također odbacio mogućnost da su u njegovoj središnjici plaćali naknade ili dnevnice ljudima koji su došli na prosvjed. HUS nije dao ni lipu niti jednom prosvjedniku, ustvrdio je.

Dodao je da HUS ne stoji ni iza zahtjeva nekih drugih sindikata za oporezivanjem štednje građana i dodatnim zaduživanjem zemlje kako bi se u javnom sektoru moglo nastaviti s neracionalnim ponašanjem.


Napisao

Pročitajte još:

Ljudski resursi

U prilogu donosimo 7 koraka pomoću kojih ćete djelovati uvjerljivo, te se prezentirati i pokazati kako ste osoba koja posjeduje integritet.

Komentari

'Recite nam nešto o sebi' je pitanje koje nećete moći izbjeći ni na jednom intervjuu za posao.

Komentari

S eksplozijom e-trgovine raste i broj skladišta diljem svijeta. Naime, s procijenjenih 151.000 skladišta u 2020. očekuje se rast na 180.000 skladišta do 2025....

Komunikacija

Konflikti su više nego samo nesporazumi, naime kod konflikata pojedinci osjećaju prijetnju sebi, te stoga ne možemo misliti kako će nestati sami od sebe.

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.