Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Novosti

HUS traži uvođenje bonova za topli obrok

Porezno rasterećenje potaknulo bi poslodavce da osiguraju svojim radnicima određeni iznos povrh plaće namijenjen za dnevni obrok. Takav sustav djeluje u većem broju zemalja EU-a već nekoliko desetljeća

Porezno rasterećenje potaknulo bi poslodavce da osiguraju svojim radnicima određeni iznos povrh plaće namijenjen za dnevni obrok. Takav sustav djeluje u većem broju zemalja EU-a već nekoliko desetljeća

Hrvatska udruga sindikata (HUS) predložila je danas Vladi da omogući primjenu sustava bonova za topli obrok tako što će osloboditi od poreza iznos koji poslodavci potroše za tople obroke svojih radnika, i to u visini prosječne tržišne cijene objeda i bezalkoholnog napitka uz objed.

Slabljenje kupovne moći u Hrvatskoj rezultira sve nekvalitetnijom prehranom radnika, a budući da je od njih teško očekivati da za “gablece i marende” izdvajaju više novaca, država bi trebala preuzeti inicijativu u skrbi za zdravlje radništva, upozorava HUS u priopćenju.

Porezno rasterećenje potaknulo bi poslodavce da osiguraju svojim radnicima određeni iznos povrh plaće namijenjen za dnevni obrok. Takav sustav djeluje u većem broju zemalja EU-a već nekoliko desetljeća, a podržava ga i Europska komisija, ističe HUS.

Sustav bonova jamči da će oni doista služiti za prehranu radnika, te da iznos neće biti utrošen u druge svrhe. Taj sustav također osigurava porezne prihode kroz povećanje zaposlenosti kod poduzetnika koji se u njega uključe, a porezi koji se time prikupljaju uključuju sve poreze i doprinose koji se plaćaju u radnom odnosu. Osim toga, valja uzeti u obzir i poreze na prihod koje ostvare poduzetnici, uključujući i PDV.

HUS naglašava kako pritom ne bi došlo do smanjenja postojećih proračunskih prihoda, jer poslodavci nisu bili motivirani povećavati plaće radi osiguravanja toplog obroka, niti bi to bili u budućnosti ako bi taj iznos bio opterećen porezima i doprinosima. Po tvrdnji sindikata, u zemljama koje su uvele takav sustav porezni prihodi koje proračun gubi zbog porezne olakšice bili su nadmašeni ukupnim poreznim učincima sustava.

Također, budući da u sustavu bonova za topli obrok radnici ne plaćaju gotovinom, takvi porezni prihodi ne mogu ostati neprijavljeni, što bi se uklopilo u Vladina nastojanja za suzbijanjem sive ekonomije, stoji u priopćenju.


Napisao

Pročitajte još:

Ljudski resursi

U prilogu donosimo 7 koraka pomoću kojih ćete djelovati uvjerljivo, te se prezentirati i pokazati kako ste osoba koja posjeduje integritet.

Komentari

'Recite nam nešto o sebi' je pitanje koje nećete moći izbjeći ni na jednom intervjuu za posao.

Komunikacija

Konflikti su više nego samo nesporazumi, naime kod konflikata pojedinci osjećaju prijetnju sebi, te stoga ne možemo misliti kako će nestati sami od sebe.

Komentari

Viliam Prodan, uspješni poduzetnik, jedan je od naših najboljih rally vozača i višestruki rally prvak Hrvatske.

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.