Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Lifestyle

Igor Roth: Humanitarni aspekt najvažniji za CEWE Photo Award

Svi ljubitelji fotografije svoje amaterske ili profesionalne fotografije mogu prijaviti u čak 10 različitih kategorija.

Baš kao i prethodnih godina, svoje peto izdanje CEWE Photo Award započeo je s poznatim motom „Naš svijet je lijep“. Tako svi ljubitelji fotografije svoje amaterske ili profesionalne fotografije mogu prijaviti u čak 10 različitih kategorija. Svaki korisnik može prijaviti do 100 fotografija i tako potaknuti donaciju do čak 10 € dijeleći pritom svoja zapažanja ljepota svijeta, ali i sudjelujući i u borbi za nagrade ukupnog fonda u iznosu od 250.000 €. Razgovaramo s regionalnim direktorom CEWE-a, Igorom Rothom.

Počeo je najveći humanitarni foto natječaj u svijetu – CEWE Photo Award. Upravo je humanitarni aspekt i ovoga puta najvažniji te se za svaku prijavljenu fotografiju pomaže SOS Dječja Sela. Društveno odgovorno poslovanje je važan segment za CEWE?

Kada djelujete u zajednici, taj odnos ne može i ne smije biti jednosmjeran. Nama je svakako imperativ biti društveno odgovorni, a pomaganje ovoj hvalevrijednoj organizaciji je samo jedan od načina na koji kompanija CEWE djeluje društveno odgovorno. SOS Dječja sela diljem svijeta i CEWE usko su povezani kao partneri od 2013. godine. Od tada je CEWE donirao više od 2 milijuna eura za djecu u potrebi. Od projekata hitne pomoći u slučaju korona virusa pa do potpore humanitarnoj pomoći u Ukrajini. Posljednja donacija od 100.000 eura je omogućila evakuaciju djece i njihove rodbine iz posebno ugroženih područja u Ukrajini te njihov privremeni smještaj u drugim zemljama. Djeca su ono najbitnije što imamo i s njima život dobiva jednu posebnu dimenziju kao i što čuvanje uspomena dobiva dodatan značaj kada su u njima djeca. U našoj kompaniji i poslovnoj filozofiji obitelj pa onda i djeca imaju vrlo veliki značaj i posebno mjesto.

Igor Roth, regionalni direktor CEWE

Peto izdanje CEWE Photo Award s motom ‘Život je lijep’ na kojem se svi ljubitelji fotografija mogu prijaviti i tako donirati 10 € te osvojiti nagradu ukupnog fonda u iznosu od 250.000 €. Koliko prijava očekujete ove godine?

Postavili smo si vrlo ambiciozan plan od milijun prijavljenih fotografija, no nešto realniji plan s kojim bi bili također izuzetno zadovoljni je 800 tisuća fotografija prijavljenih na natječaj. Pozivamo sve naše građane bez obzira bili naši korisnici ili ne da prijave maksimalan broj od 100 fotografija po korisniku te tako osiguraju donaciju u iznosu od 10 eura jer će ta donacija nečije djetinjstvo učiniti ljepšim i boljim. Bit je pomoći onima kojima je to potrebno bez obzira na dob, spol, zemlju podrijetla ili neku drugu razliku.

Tko bira pobjednika foto natječaja te dokad traje foto natječaj? Da li postoje kriteriji odabira najbolje fotografije s obzirom na to da postoje 10 kategorija na koje se mogu prijaviti fotografije?

Jako smo ponosni na naš žiri jer ga čine renomirani profesionalci, novinari i fotografi, a kojim predsjeda svjetski poznati francuski fotograf Yann Arthus-Bertrand. Natječaj završava u svibnju 2023. i tijekom lipnja 2023. će biti poznati glavni pobjednici dok mjesečne pobjednike biramo i objavljujemo svaki mjesec za vrijeme trajanja natječaja. Posebnu pažnju žiri posvećuje kvaliteti snimke (fokus, ekspozicija, kompozicija i sl.), činjenici da je fotografija vezana uz temu natječaja tj. kategorije pod koju je prijavljena. Cjelokupni dojam fotografije mora biti u skladu s kategorijom, no također vrlo bitni moment je i priča koju fotografija priča odnosno njen emotivni izričaj. Za uži izbor s poslanom fotografijom potrebno je zadovoljiti i sljedeće kriterije:

  • Veličina slike; najmanje 1.080 x 1.080 piksela.
  • Jedna slika po datoteci; bez kolaža.
  • Bez obruba, grafičkih elemenata ili očitih manipulacija slikama.
  • Bez tekstualnih elemenata na slici kao što je ime fotografa ili obavijesti o autorskim pravima.

Fond nagrada je vrlo impresivan i svakako i s tog aspekta vrijedi prijaviti fotografije na ovaj natječaj.

U proteklim foto natječajima Hrvatska je bila u samom vrhu od ukupno 170 zemalja te je najbolji pokazatelj da postoji kultura čuvanja fotografija u fizičkom obliku kao i pružiti pomoć onima koja je najpotrebnija. Koliko je to važno za CEWE?

Fotografska kultura je vrlo razvijena u Hrvatskoj kao i veliko „Hrvatsko srce“ i spremnost pomoći onima kojima je to potrebno pa onda ne čudi činjenica kako je Hrvatska i u posljednjem foto natječaju kojeg je CEWE organizirao bila u samom vrhu po broju prijavljenih fotografija u odnosu na broj stanovnika, a mi u CEWE – u ćemo se potruditi kroz razne promocije informirati naše građane i pozvati ih na sudjelovanje u ovom projektu i na njihovu nesebičnu pomoć. Uvjereni smo da će Hrvatska tj. njeni građani i u ovom natječaju biti među prvima po broju prijavljenih fotografija i naravno da nas takve činjenice raduju i da su nam vrlo važne jer time se ostvaruje uzajaman odnos povjerenja.

Kada govorimo o izradi fotografija u fizičkom obliku i dalje postoji trend rasta, tko najviše izrađuje fotografije?

Trend je svakako pozitivan, već nekoliko posljednjih godina. Danas su se izgubile sve granice ili predrasude npr. da fotografije izrađuju samo fotografi odnosno ljudi s ozbiljnom foto opremom. Svi imamo foto aparate u našim džepovima i svakodnevno snimamo, svakim danom sve kvalitetnije, fotografije. Onog trenutka kad ste snimili fotografiju svojim pametnim telefonom ili foto aparatom, postali ste potencijalni korisnik foto usluge kao što je to CEWE usluga. Naši kupci se kreću od mlađih tinejdžera koji više vole izrađivati fotke na našim kioscima za trenutnu izradu fotografija pa do umirovljenika koji naručuju fotografije svojih unuka putem naše internet stranice, mobilne aplikacije ili fotoprograma.

Koji trendovi nas očekuju u budućnosti u pogledu izrade fotografija u fizičkom obliku?

Mi u CEWE -u već nekoliko godina razvijamo pametna rješenja na bazi umjetne inteligencije i da ne otkrivam previše unaprijed, mogu samo reći da će naručivanje i izrada fotografija, CEWE fotoknjiga i drugih foto proizvoda u skoroj budućnosti još jednostavnija, intuitivnija, zabavnija i brža. Mi se brinemo o tome, a naši korisnici samo trebaju uživati u životu i skupljati što više lijepih uspomena.


Pročitajte još:

Lifestyle

Postoje određene navike i osobine koje svi vrhunski vođe imaju, od kojih je Inc.com izabrao 12 najbitnijih.

Ljudski resursi

Uvijek imajte na umu da vam je cilj postići dogovor. Svakako ne pristajte na prvu ponudu, no pazite a vaše ne u konačnici ne...

Lifestyle

Ako želite napredovati u životu, morate se riješiti određenih stvari i trebate zamijeniti trenutne životne poglede novima.

Lifestyle

Svijetu ne treba još jedan loš vođa koji negativno utječe na zaposlenike, njihovo zdravlje, klijente i tvrtku.

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.