Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

DOP

IKEA Hrvatska obilježava Svjetski dan izbjeglica i ima za cilj osnažiti empatiju prema svim izbjeglicama

Na Svjetski dan izbjeglica, 20. lipnja, IKEA odaje počast svim izbjeglicama diljem svijeta te slavi njihovu snagu i hrabrost.

Na Svjetski dan izbjeglica, 20. lipnja, IKEA odaje počast svim izbjeglicama diljem svijeta te slavi njihovu snagu i hrabrost. Uzroci raseljavanja su mnogi — uključujući progone, klimatske promjene, sukobe, oružana nasilja, kršenje ljudskih prava itd., a prema podacima UN-ove Agencije za izbjeglice (UNHCR), broj izbjeglica u svijetu narastao je na alarmantnih 100 milijuna ljudi. IKEA Hrvatska iskazuje svoju potporu osnaživanjem empatije i pokreće kampanju Zajedno za sve izbjeglice. Trenutni narativ o izbjeglicama često se temelji na strahu od nepoznatog, a IKEA je predana učiniti svoj dio kako bi se promijenila ova perspektiva te kako bi pomogla u transformaciji negativnih zabluda o izbjeglicama.

„Tvrtke mogu igrati važnu ulogu pri omogućavanju izbjeglicama da stvore novi život te u potpunosti pridonose zajednici i lokalnom gospodarstvu. Čvrsto vjerujemo da prema svim ljudima treba postupati pravedno i dati im jednake mogućnosti, bez obzira na njihovo porijeklo ili identitet. Također, uvjereni smo da svatko ima talent, i stoga prepoznajemo da izbjeglice donose vještine, raznolikost i različite perspektive koje su od koristi našem društvu i poslovanju. Zajedno uz pomoć naših partnera iz UNHCR-a, pokazujemo svoju predanost uvođenjem sveobuhvatnog pristupa za potporu radnoj integraciji izbjeglica. Pristup podrazumijeva dva programa pod nazivom: Vještine za zapošljavanje i Bolje mjesto zvano dom“, kaže Nikolaos Migkianis, menadžer tržišta IKEA Hrvatska.

Zbog raznih prepreka u pristupu tržištu rada, izbjeglice često imaju višu razinu nezaposlenosti. Cilj IKEA programa Vještine za zapošljavanje je uključivanje izbjeglica te kreiranje prilika za stjecanje vještina i dragocjenog radnog i životnog iskustva. Program se sastoji od tromjesečne plaćene prakse u odgovarajućem odjelu IKEA Hrvatska, odabranog na temelju prethodnog iskustva svake osobe. Osim toga, sudionicima programa nudi se pristup psihološkoj podršci i različitim treninzima kao što su interkulturalni trening, pisanje životopisa i priprema za intervju. Kao rezultat toga, pilot program 2021. završio je stalnim zapošljavanjem devet pripravnika u IKEA Hrvatska, a ovaj obećavajući ishod doprinio je da tvrtka nastavi s programom i u sljedećoj godini.

Uz program Vještine za zapošljavanje, IKEA je pokrenula inicijativu Bolje mjesto zvano dom s ciljem pružanja potpore prisilno raseljenim osobama kroz preuređenje izbjegličkih centara. Vjerujući da se svatko ima pravo osjećati kao kod kuće, kroz niz partnerstava s UNHCR-om, nevladinim organizacijama i brojnim drugim udrugama iz Hrvatske, IKEA djelatnici osvježili su i preuredili sklonište u Centru za djecu Dugave.

Iako je hitna, kratkoročna pomoć itekako važna, a IKEA je na nju odgovorila, cilj tvrtke je stvoriti trajan pozitivan utjecaj na društvo. Ljudska tragedija u Ukrajini usmjerila je pažnju na globalnu izbjegličku krizu koja se razvija godinama. Za tvrtku IKEA je bilo prirodno krenuti u akciju kako bi podržala najugroženije i uključila su se u što više akcija za pomoć onima kojima je potrebna. Kao rezultat, IKEA je osvježila spavaonice u Centru za društvene djelatnosti Split te je uređen i dodatni stan namijenjen prihvatu izbjeglica iz Ukrajine. Također, IKEA Hrvatska podupire hrvatske nevladine organizacije predvođene Crvenim križem koje neumorno rade od početka rata, koje ne samo da se bave tisućama izbjeglica u zemlji, već šalju i prijeko potrebnu pomoć Ukrajini i Poljskoj.

Tijekom sljedećih mjeseci i godina, IKEA Hrvatska nastavit će se fokusirati na poboljšanje dugoročnih perspektiva za što veći broj izbjeglica. Za više informacija o tome kako IKEA potiče inkluziju mijenjajući naraciju, posjetite ovu poveznicu.

Povodom Svjetskog dana izbjeglica, Jesper Brodin, glavni izvršni direktor tvrtke IKEA, imat će razgovor uživo na LinkedIn profilu tvrtke IKEA. Pored ostalih gostiju, sudjelovat će i Viktoria Novokhatsky, koja je u Hrvatsku stigla iz Ukrajine i trenutno je projektna menadžerica u Odjelu za ljude i kulturu tvrtke IKEA Hrvatska. Svi zainteresirani za ovaj događaj mogu ga pogledati danas (ponedjeljak), 20. lipnja, u 14. sati na ovom linku.

Pročitajte još:

Novosti

U srijedu 21.9.2022. g. od 10 sati u robnoj kući IKEA održava se konferencija Prednosti zelene i digitalne tranzicije u realnom sektoru.

Ljudski resursi

U ovoj izvanrednoj situaciji, IKEA želi nastaviti živjeti svoju viziju više nego ikada prije te je poduzela mjere kako bi osigurala podršku svojim zaposlenicima...

Financije

IKEA Hrvatska prošle je poslovne godine ostvarila i rast prodaje kuhinja od 22 % posto, po čemu je IKEA Hrvatska među prvima u Ingka...

Novosti

Raznolikost i inkluzija, kao i održivo poslovanje, ostat će među najvažnijim prioritetima poslovanja tvrtke IKEA Hrvatska i u nadolazećem razdoblju.

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.