Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

DOP

IKEA i 20 ambasadora učit će kako živjeti održivije kod kuće i uštedjeti

Uvodnom radionicom s 20 odabranih ambasadorica i ambasadora počeo je IKEA projekt održivijeg života kod kuće ‘Male promjene, velike uštede’. Održivim ambasadorima IKEA Hrvatska poklonit će 3.000 kuna za kupnju IKEA održivih proizvoda koje će sami odabrati. Tijekom sljedećih pola godine sudionici projekta mjerit će i bilježiti uštede u potrošnji energije i vode te naučiti kako smanjiti količinu bačenog organskog otpada. Naime, terensko istraživanje koje je IKEA provela na području Zagreba tijekom studenog prošle godine, pokazalo je kako gotovo ¾ zagrebačakih kućanstava baca hranu, a 4 od 10 Zagrepčana ne gasi svjetlo ni električne uređaje kada im ne trebaju.

Mi u tvrtki IKEA vjerujemo kako svatko od nas, uz malo dobre volje i sitnim promjenama svakodnevnih navika, može učiniti mnogo za svoj kućni budžet, ali i očuvanje okoliša. I mi kao tvrtka možemo učiniti više. Zato smo pokrenuli projekt Male promjene, velike uštede, kako bismo pronašli ambasadorice i ambasadore s kojima ćemo učiti i poticati ih na istraživanje načina kojima svi u svojim domovima možemo živjeti održivije. Raduje nas i veliki broj prijava, više od 2.000, što pokazuje izniman interes za učenje o održivosti, načinima štednje energije i vode, odvajanje otpada, a samim time i za osobnim doprinosom pozitivnom utjecaju na životni okoliš”, naglasio je Hrvoje Dragušica, stručnjak za održivi razvoj IKEA Hrvatska i voditelj ovog projekta.

Među 20 odabranih održivih ambasadora s kojima IKEA kreće na šestomjesečno istraživanje je i Križek Martina. Njezina se obitelj oduvijek trudi živjeti održivije recikliranjem, uzgojem povrća i voća, kompostiranjem te prikupljanjem kišnice. Raduje se što će u suradnji s tvrtkom IKEA naučiti još više načina kojima će kod kuće moći uštedjeti vrijeme i novac jer, kako kaže, volje im ne nedostaje, samo su im potrebni stručni savjeti i pokoja kreativna ideja. Iva Veliki prijavila se na projekt kako bi, sa svojom višečlanom obitelji, naučila kako smanjiti količine otpada te potrošnju električne energije i vode, a projektu se pridružio i Cecelja Velimir koji u mirovini nastoji pojednostaviti svoj život odabirom održivijih rješenja.

Održive ambasadore očekuje i kućni posjet IKEA stručnjaka za održivost kako bi IKEA saznala više o njihovim svakodnevnim navikama i načinu na koji žive kod kuće te im pomogla u promjeni ili usavršavanju njihovog životnog stila. Svoja će iskustva i ostvarene uštede tijekom šestomjesečnog održivog putovanja ambasadori dijeliti s cijelom Hrvatskom putem posebno izrađene internetske stranice Male promjene, velike uštede i društvenih mreža.

Pročitajte još:

Ekonomija

Nepovoljni uvjeti stanovanja u zastarjeloj i energetski neučinkovitoj zgradi prekomjerno utječu na zdravlje i financije stanara te postaju problem svih građana.

Energetika

U Hrvatskoj najveći sektor potrošnje su zgrade. Zgrade, odnosno korisnici zgrada, odgovorni su za oko 40 posto ukupne neposredne potrošnje energije.

Edukacija

Sedmo izdanje najveće konferencije za mlade u JI Europi, LEAP Summit, ove će se godine održati uživo, 12. i 13. svibnja u Zagrebu

Ljudski resursi

Kako bi dodatno osnažila radna prava svojih 660 zaposlenika, IKEA Hrvatska je nedavno, nakon jednogodišnjih pregovora sa Sindikatom trgovine Hrvatska, sklopila prvi kolektivni ugovor...

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.