Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Novosti

Imunološki zavod preoblikovati u ustanovu?

doktor
pixabay.com

Potpredsjednik Vlade i ministar regionalnog razvoja i fondova EU-a Branko Grčić najavio je u utorak da će Vlada na ovotjednoj sjednici donijeti odluku o preoblikovanju Imunološkog zavoda u ustanovu u okviru Ministarstva zdravlja i tako osigurati budućnost za tu tvrtku.

“Vlada će donijeti odluku o preoblikovanju sadašnjeg Imunološkog zavoda kao dioničarskog društva u ustanovu za obavljanje djelatnosti zdravstva, u okviru Ministarstva zdravlja. Time se osigurava da ta ustanova preuzme, prije svega, zaposlenike, svu imovinu, ali i prava i obaveze sadašnjeg Imunološkog zavoda kao dioničarskog društva i da nastavi poslovati na održiv, stabilan način u budućnosti, financirajući se na dva načina – iz prihoda samog poslovanja ustanove, te uz potporu iz proračuna”, kazao je Grčić novinarima.

Dodao je da će cijeli proces preoblikovanja provesti Ministarstvo zdravlja i Državni ured za upravljanje državnom imovinom i to u roku od 90 dana, nakon što u četvrtak odluka bude potvrđena na sjednici Vlade.

Vlada je procijenila da je Imunološki zavod strateški važna djelatnost, važna za zdravlje naših građana i zbog toga smo se opredijelili upravo za ovakav model i za ovakvo rješenje. Nadamo se da će naši građani to podržati, a prije svega zaposlenici i sindikati u samom Imunološkom zavodu“, kaže Grčić.

Vlada je na sjednici 2. srpnja odbila ponudu društva Visia Croatica za kupnju državnog portfelja u Imunološkom zavodu, koje je jedino dalo obvezujuću ponudu za kupnju 157.997 dionica ili 54,38 posto udjela u temeljnom kapitalu Imunološkog zavoda.

Sindikalna povjerenica u Imunološkom zavodu Lidija Jagarinec izjavila je jučer za Hinu kako je sindikat priželjkivao da Imunološki postane ustanova od javnog interesa te je zadovoljan raspletom situacije, no ipak će oprezno pričekati odluku Vlade.

Nećemo govoriti o ovom pitanju kao da je riješeno, jer smo se već nekoliko puta opekli, pa bih pričekala odluku Vlade u četvrtak, no ovoga puta mislim da svjetlo na kraju tunela nije od vlaka nego od sunca“, rekla je Jagarinec, dodavši kako bi takva odluka bila ono što su htjeli.

Kazala je da je prvo na čemu se mora raditi isplata plaća, jer kakva god odluka bila netko mora preuzeti odgovornost za njihovu isplatu.

Ministar zdravlja Siniša Varga rekao je u utorak da se zalaže da Imunološki bude ustanova od javnog interesa, pod okriljem države i Ministarstva zdravlja, poput Hrvatskog zavoda za transfuzijsku medicinu, te da zadrži sve radnike i kontinuitet proizvodnje cjepiva i krvnih derivata.

(Hina)


Pročitajte još:

Ekonomija

Bilo da želite uvesti neke promjene u svoju firmu ili tek razmišljate o njenu osnivanju, kao prvo morate imati konkretnu viziju.

Osobne financije

Bilo da si zarađenim novcem želite priuštiti dugo priželjkivani automobil ili ga pak planirate uložiti u kupovinu nekretnine ili dionica, važno je steći naviku...

Financije

Postoji dobar način zaštite imovine u doba recesije pomoću kojeg se svatko može pripremiti na vrijeme te od recesije možda i zaraditi, tvrdi Josip...

Lifestyle

Koncentracija je, najjednostavnije rečeno, sposobnost osobe da usredotoči misli u jednom smjeru na duže vrijeme, bez da je ometaju ostali signali iz okoline. Nemogućnost...

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.