Inovacije mladih hrvatskih znanstvenika na Zelenom danu Komore arhitekata

Zeleni dan Hrvatske komore arhitekata, na kojem će u okviru teme Inovativne metode, materijali i tehnologija u održivoj gradnji biti predstavljene i inovacije mladih hrvatskih znanstvenika, održat će se, danas, 9. svibnja u Starogradskoj vijećnici u Zagrebu. Jednodnevni skup i ove se godine održava u sklopu Zagrebačkog energetskog tjedna, a među renomiranim predavačima ističe se predsjednik Svjetskog savjeta za zelenu gradnju Jonathan Tai Lee Siang.

„Uz korisne primjere međunarodne graditeljske prakse, ove godine želimo pokazati i inovacije mladih hrvatskih znanstvenika, kao što su samočisteći beton i upravljanje inteligentnim sustavima zgrada pomoću govornih komandi ili upravljanja pogledom, za osobe s posebnim potrebama”, istaknula je predsjednica Komore Željka Jurković. O samočistećem betonu govorit će prošlogodišnji dobitnici Zlatne medalje za inovaciju na 9. Međunarodnoj izložbi izuma u Kini, Dominik Načinović i Ivan Rimac, dok će više o naprednom upravljanju energetski učinkovitim zgradama otkriti koordinator projekta 3Smart prof. Mario Vašak.

Zbog nove europske Direktive o učinkovitosti resursa uskoro će, prilikom ishođenja građevinske dozvole, i u Hrvatskoj biti obavezno priložiti tzv. Material Building Pass (MBP), prema kojem će više od polovice ugrađenih materijala morati biti reciklirano. Dr. Iva Kovacic s Tehničkog sveučilišta u Beču (TU Vienna) otkrit će nam više o MBP-u. O zelenoj gradnji kao gradnji budućnosti prisutne će informirati singapurski stručnjak Tai Lee Siang, predsjednik Svjetskog savjeta za zelenu gradnju (World Green Building Council), međunarodne organizacije koja promiče zelenu gradnju u više od 70 zemalja.

Skup Komore arhitekata održat će se pod pokroviteljstvom Ministarstva graditeljstva i prostornoga uređenja te gradonačelnika Milana Bandića, uz potporu Saveznog ministarstva poljoprivrede, šumarstva, okoliša i vodnog gospodarstva Republike Austrije. Skup će otvoriti pročelnik zagrebačkog Gradskog ureda za energetiku, zaštitu okoliša i održivi razvoj Marijan Maras, a moderirat će ga stručna savjetnica Komore arhitekata Dušanka Šimunović.

Podijeli

Odgovori

Top