Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

EU fondovi

Integrirani sustav uzgoja alternativnih vrsta školjkaša u uvjetima klimatskih promjena

U okviru projekta, istraživački tim od 16 znanstvenika s PBF-a i Odjela za prirodne i zdravstvene studije Sveučilišta u Puli u konzultacijama s relevantnim dionicima detektirat će alternativnu vrstu školjkaša s najvećim potencijalom za marikulturni uzgoj u uvjetima klimatskih promjena i uspostavit će njen eksperimentalni uzgoj.

Dekanica Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta, prof. dr. sc. Jadranka Frece, potpisala je u ime Fakulteta Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za projekt KK.05.1.1.02.0012: Integrirani sustav uzgoja alternativnih vrsta školjkaša u uvjetima klimatskih promjena. Korisnik bespovratnih sredstava je Prehrambeno-biotehnološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu, koji će projekt provesti u suradnji s partnerom, Sveučilištem Jurja Dobrile u Puli. Projekt je odobren u sklopu poziva “Shema za jačanje primijenjenih istraživanja za mjere prilagodbe klimatskim promjenama” u okviru Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.-2020.

Kako bi se segment marikulture vezan uz uzgoj školjkaša u RH učinio otpornijim na klimatske promjene te dugoročno održivim, nužno je provesti konkretne mjere prilagodbe kojima će se spriječiti ili umanjiti opisani negativni učinci promjene klime na uzgoj školjkaša te s njima povezani negativni učinci na zdravlje ljudi te iskoristiti potencijalni pozitivni učinci klimatskih promjena. To je moguće postići promjenama u tehnologiji uzgoja školjkaša te diversifikacijom uzgoja, uvođenjem novih vrsta školjkaša u marikulturnu proizvodnju u RH.

U okviru projekta, istraživački tim od 16 znanstvenika s PBF-a i Odjela za prirodne i zdravstvene studije Sveučilišta u Puli u konzultacijama s relevantnim dionicima detektirat će alternativnu vrstu školjkaša s najvećim potencijalom za marikulturni uzgoj u uvjetima klimatskih promjena i uspostavit će njen eksperimentalni uzgoj. Izolirat će se i identificirati probiotički sojevi autohtono prisutni u probavnom sustavu odabrane alternativne vrste školjkaša te će se ispitati njihov učinak na rast i zdravstveni status školjkaša u kritičnim uvjetima uzgoja, na granici ekološke valencije.

Istražit će se i utjecaj izoliranih probiotičkih sojeva na produljenje trajnosti i mikrobiološke ispravnosti odabrane alternativne vrste školjkaša tijekom skladištenja i distribucije na tržište.

Aktivnosti projekta bit će usmjerene i na javnosti i dostupnosti podataka i projektnih rezultata dionicima projekta te podizanje svijesti šire javnosti o utjecaju, ranjivosti i mogućnostima prilagodbe klimatskim promjenama.

Projekt je odobren u u sklopu poziva “Shema za jačanje primijenjenih istraživanja za mjere prilagodbe klimatskim promjenama” u okviru Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.-2020.

Projekt sufinancira Europska unija sredstvima iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

Ukupna vrijednost projekta je 3.422.948,07 kuna, od čega bespovratna EU sredstva iznose 2.870.821,65 kuna.

Projekt se provodi u razdoblju od 20. siječnja 2020. godine do 20. siječnja 2023. godine.

Pročitajte još:

Financije

Iako su više kamatne stope glavni instrument ECB-a za borbu protiv inflacije, one su i teret za gospodarstvo, jer to znači skuplje kredite i...

Ljudski resursi

Riječ je o vještinama u poslovnim, tehnološkim i domeni vezanoj uz znanost o podacima.

Nekretnine

Razdoblje subvencioniranih stambenih kredita žele iskoristiti svi: kako kupci, tako i prodavatelji.

Lifestyle

Čini se da su rad od kuće, ali i nepovoljni ekonomski uvjeti imali utjecaja na stil odijevanja Hrvata.

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.