Inteligentne je lakše dekoncentrirati!

Otkrijte kako financirati projekt iz EU fondova

Inteligentni radnici mogu imati teškoća pri koncentraciji zbog velikog broja ideja koje bujaju u njihovim nadarenim glavama, pokazuje istraživanje na koje se poziva britanski tisak, a problem koncentracije otežava i ubrzani tehnološki razvoj. Poslodavci uvijek teže zaposliti najsjajnije ljude, međutim, nositi se s višestrukim zadacima i odvlačenjem pažnje u uredu jednako je teško pametnima kao i svima drugima, a možda im je čak i teže.

Najpametnijim pojedincima možda je teže odlučiti kojim idejama dati prednost ako su ometani u poslu što u njih izaziva osjećaj “neadekvatnosti i općenito nesposobnosti da se nose s teretom posla”, kaže psihijatar dr. Ned Hallowell. U  konačnici, najpametnijima se događa da ne uspijevaju ispuniti vlastiti potencijal kao ni očekivanja poslodavca.

Gotovo polovica od 10.000 zaposlenika obuhvaćenih istraživanjem u 17 zemalja, muku je mučila održati koncentraciju u uredu, pokazuje studija Steelcasea. Dodatni pritisak na zaposlenike danas je ubrzani pristup tehnologiji.

Istraživanje GlobalWebIndex na koje se poziva Steelcase, pokazuje da je prosječno vrijeme provedeno u korištenju mobitela naraslo 200 posto od 2012. godine. Prosječni korisnik smartphonea u Velikoj Britaniji čak 221 put na dan provjerava poruke, pozive i drugo na svome uređaju. Prosječni zaposlenik u uredu provjerava svoju elektronsku poštu 30 puta na sat.

Sveučilište California navodi da je prosječni zaposlenik u uredu svake tri minuta prekidan u radu ili mu nešto odvlači pažnju. Način na koji radimo mijenja se brže nego ikada i mozak je izložen stresu i distrakcijama koje mogu voditi opterećenju, a statistički podaci pokazuju da se distrakcije na poslu povećavaju.

Izvor: N1

Podijeli

Odgovori

Top