Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Novosti

Interes ulagača na Wall Streetu usmjeren na planove Feda

Ako smanji ili sasvim ukine programe kupnje državnih i hipotekarnih obveznica kojima sada mjesečno na financijska tržišta ubrizgava 85 milijardi dolara svježeg, jeftinog novca, tržište bi izgubilo snažnu podršku

Ako smanji ili sasvim ukine programe kupnje državnih i hipotekarnih obveznica kojima sada mjesečno na financijska tržišta ubrizgava 85 milijardi dolara svježeg, jeftinog novca, tržište bi izgubilo snažnu podršku

U ponedjeljak su na Wall Streetu burzovni indeksi ostali gotovo nepromijenjeni jer se ulagači plaše korekcije cijena dionica nakon snažnog rasta od početka godine.

Dow Jones oslabio je 0,12 posto, na 15.335 bodova, dok je S&P 500 skliznuo 0,07 posto, na 1.666 bodova, a Nasdaq indeks 0,07 posto, na 3.496 bodova.

U prvom dijelu trgovanju Dow Jones i S&P 500 indeks dosegnuli su nove rekordne razine, zahvaljujući najavama preuzimanja, kao što je ponuda Yahooa od 1,1 milijardu dolara za kupnju tvrtke Tumblr.

Međutim, kasnije su, zbog nedostatka novih makroekonomskih podataka i vijesti iz kompanija, indeksi izgubili početne dobitke.

„Danas doista nije bilo vijesti koje bi pokrenule tržište u jednom ili drugom smjeru. Neki su ulagači uplašeni zbog dugog i snažnog rasta tržišta, što je potpuno razumljivo. No, još uvijek ima i onih koji se plaše da će propustiti priliku ako ne investiraju tijekom ovog trenda uspona cijena“, kaže Tim Ghriskey, direktor u Solaris grupi.

Od početka godine burzovni su indeksi porasli više od 16 posto, dosegnuvši najviše razine u povijesti, što se ponajviše zahvaljuje labavoj monetarnoj politici američke središnje banke. Stoga ulagače najviše zanima što Fed planira idućih mjeseci.

Ako smanji ili sasvim ukine programe kupnje državnih i hipotekarnih obveznica kojima sada mjesečno na financijska tržišta ubrizgava 85 milijardi dolara svježeg, jeftinog novca, tržište bi izgubilo snažnu podršku.

Charles Evans, predsjednik podružnice Feda u Chicagu, kazao je jučer da bi središnja banka mogla zadržati programe kupnje obveznica u sadašnjim okvirima, ali ih i sasvim ukinuti na jesen ako bude sigurna da se situacija na tržištu rada poboljšava.

Ulagači se nadaju da će predsjednik Feda Ben Bernanke biti nešto jasniji u srijedu kada će izvijestiti Kongres o situaciji u gospodarstvu.

Na europskim su burzama cijene dionica jučer porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,48 posto, na 6.755 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 0,69 posto, na 8.455 bodova, novu najvišu razinu u povijesti, a pariški CAC 0,54 posto, na 4.022 boda.


Napisao

Pročitajte još:

Komentari

Excel je postao neizostavan alat u poslovnim okruženjima diljem svijeta zbog svoje sposobnosti organizacije, analize i prezentacije podataka u raznolikim industrijama.

Komentari

'Recite nam nešto o sebi' je pitanje koje nećete moći izbjeći ni na jednom intervjuu za posao.

Komunikacija

Konflikti su više nego samo nesporazumi, naime kod konflikata pojedinci osjećaju prijetnju sebi, te stoga ne možemo misliti kako će nestati sami od sebe.

Komentari

Viliam Prodan, uspješni poduzetnik, jedan je od naših najboljih rally vozača i višestruki rally prvak Hrvatske.

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.