Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Financije

Investicija u znanje plaća najbolje kamate

“Financial Week” je projekt koji organizira eSTUDENTov tim Računovodstvo i financije.

financial

“Financial Week” je projekt koji organizira eSTUDENTov tim Računovodstvo i financije. U periodu od tjedan dana stručnjaci su održali pet online predavanja iz navedenih područja koji su studentima na zanimljiv način i kroz stvarne primjere prikazali aktualna zbivanja i teme iz područja financija. Ovogodišnji “Financial Week” održao se u tjednu od 14. do 18. prosinca putem Teams platforme.

Cilj projekta je potaknuti financijsku pismenost i uvesti studente u svijet financija, posebice investiranja i štednje. Sam projekt svake godine privlači veliki broj studenata, a ovogodišnji je oborio rekorde. Teme su mala škola investiranja, kreativno računovodstvo, kako osigurati budućnost, kako je korona ukrala ekonomiju te portfolio manager.

Kako i kada pravilno uložiti?

Jedan od predavača, Velimir Šonje bio je iznimno zadovoljan odazivom, ugodno iznenađen brojem nazočnih i pitanjima kao i online načinom predavanja. Najvećim problemom ove COVID krize smatra neizvjesnost“Po prvi put u nekoliko generacija imamo čisti “vanjski šok” – krizu koja nije nastala unutar ekonomskog sustava, već je, recimo to tako, “uvezena” izvana, kao da je neočekivano pao meteor. Kada se dogodi takav događaj, o kojemu ne postoji iskustvo, praktički je nemoguće predvidjeti što će se događati: kako će reagirati poduzeća, potrošači, koliko će se skupa trajati. Teško je učiniti više od ovoga što se do sada učinilo mjerama fiskalne i monetarne ekspanzije te financijske politike (npr. moratoriji na otplatu dugova za poduzeća i građane izravno pogođene koronakrizom).”

financial

Prvog dana, predavanje “Mala škola investiranja”, održao je Jakša Krišto uz gosta Marka Bogdana. Stavio je naglasak na važnost obročnih uplata te volatilnost – rizičnost vrijednosti. Rekao je kako su vrijeme i diverzifikacija dva najbitnija faktora ulaganja.

Kristijan Cinotti iz poduzeća Mazars za računovostvo i reviziju, dotaknuo se afera kompanija Enron i Agrokora koje su mislile da su “too big to fail” što ih je dovelo do propasti zbog raznih malverzacija.

Mlađa analitičarka Hanfe Anja Tkalčević govorila je o mirovinskim fondovima, njihovim razlikama te kako i kada početi ulagati i odabrati najbolji fond u pravo vrijeme.

Za kraj, portfolio manager Luka Draženović pokušao nam je predočiti kako izgleda radni dan fond managera, kako i gdje prate vijesti, na što je bitno obratiti pažnju kod donošenja investicijskih odluka i drugo. Dotaknuo se i teme kreditnog rejtinga, tržišta valuta i ulaganja u ETF-ove.

Preporučujemo

Novosti

Svjetsko tržište aplikacija za mobilne uređaje iz godine u godinu rapidno raste. Do 2014. godine predviđa se kako će dosegnuti nevjerojatnih 58 milijardi dolara.

Izdvojeno

Kratice su u poslovnom svijetu postale dio svakodnevne komunikacije, a engleske skraćenice gotovo su u potpunosti zamijenile nekadašenje nazive kojima smo se koristili prije...

Financije

Većini ljudi primamljiva je pomisao da iz svog naslonjača mogu pratiti tržište, ulagati i, naravno, zarađivati.

Izdvojeno

Malo čiji sandučić elektronske pošte ne krije barem jednu odbijenicu poslanu nakon testiranja ili razgovora za posao.

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.