Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Novosti

Isplaćeni državni poticaji za stambenu štednju i treći mirovinski stup

Ministarstvo financija objavilo je kako je isplatilo državna poticajna sredstva za 2012. godinu, i to gotovo 200 milijuna kuna stambenim štedišama te više od 40,7 milijuna kuna članovima dobrovoljnih mirovinskih fondova.

Ministarstvo financija objavilo je kako je isplatilo državna poticajna sredstva za 2012. godinu, i to gotovo 200 milijuna kuna stambenim štedišama te više od 40,7 milijuna kuna članovima dobrovoljnih mirovinskih fondova.

U obavijesti se navodi kako je Ministarstvo financija u ponedjeljak, 27. siječnja, iz Državnog proračuna stambenim štedionicama isplatilo 199,7 milijuna kuna državnih poticajnih sredstava za 2012. godinu, a stambene su štedionice dužne taj iznos upisati na račune štediša u roku od osam dana od primitka.

U Hrvatskoj je aktivno pet stambenih štedionica – HPB, PBZ, Prva stambena štedionica, Raiffeisen i Wuestenrot stambena štedionica, koja imaju oko 750 tisuća ugovora o štednji, odnosno štediša. Za 2012. godinu najviši državni poticaj iznosi 750 kuna i mogle su ga ostvariti štediše koji su u toj godini uplatili najmanje 5.000 kuna stambene štednje.

Pravo na državne poticaje stambene će štediše imati i za 2013. godinu, no u iznosu od najviše 500 kuna, ali ne i na stambenu štednju uplaćenu u ovoj godini, jer je izmjenama Zakona o stambenoj štednji i državnom poticanju stambene štednje, koje su stupile na snagu 1. siječnja ove godine, određeno da se za 2014. državna poticajna sredstva neće isplatiti.

Državna poticajna sredstva, u ukupnom iznosu od 40,76 milijuna kuna, isplaćena su i na račune više od 225 tisuća članova 22 dobrovoljna mirovinska fonda (16 zatvorenih i šest otvorenih dobrovoljnih mirovinskih fondova ), koji upravljaju imovinom od 2,7 milijardi kuna.

Najviše, ukupno više od 21 milijuna kuna uplaćeno je članovima dobrovoljnih mirovinskih fondova (DMF) kojima upravlja Allianz ZB. To mirovinsko društvo upravlja s dva otvorena i šest ZDMF-a, koji okupljaju više od 111 tisuća članova.

Raiffeisen mirovinsko društvo upravlja jednim otvorenim (ODMF) i s pet zatvorenih dobrovoljnih mirovinskih fondova (ZDMF) s više od 52.200 članova, kojima je uplaćeno ukupno 9,68 milijuna kuna državnih poticaja.

Članovima četiri ZDMF-a i jednog ODMF-a kojima upravlja Croatia osiguranje dobrovoljno mirovinsko društvo, a kojih je ukupno 30.572, uplaćen je zbirni iznos poticaja viši od 6,2 milijuna kuna.

Erste DMD upravlja pak s dva ODMF-a i jednim ZDMF-om otvorena dobrovoljna mirovinska fonda s ukupno 32.465 članova, kojima je Ministarstvo financija doznačilo ukupno 3,86 milijuna kuna.

Na uplate u treći mirovinski stup, dobrovoljnu mirovinsku štednju državna poticajna sredstva iznose 15 posto uplaćenog iznosa u jednoj godini, a najviše do 750 kuna za uplatu od 5.000 kuna godišnje.


Napisao

Pročitajte još:

Lifestyle

Postoje određene navike i osobine koje svi vrhunski vođe imaju, od kojih je Inc.com izabrao 12 najbitnijih.

Ljudski resursi

Uvijek imajte na umu da vam je cilj postići dogovor. Svakako ne pristajte na prvu ponudu, no pazite a vaše ne u konačnici ne...

Lifestyle

Ako želite napredovati u životu, morate se riješiti određenih stvari i trebate zamijeniti trenutne životne poglede novima.

Lifestyle

Svijetu ne treba još jedan loš vođa koji negativno utječe na zaposlenike, njihovo zdravlje, klijente i tvrtku.

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.