Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Novosti

Izbjegnite rizike poreznog nadzora

pixabay.com

U zadnje vrijeme vidljiv je trend razvoja profesionalnosti i odgovornosti Porezne uprave. Porezna uprava ide i korak dalje, te nudi poreznim obveznicima partnerski odnos u kojem će svaka strana ostvariti određene koristi. Porezna uprava će efektivnije koristiti svoje resurse, a porezni obveznik će dobiti kvalitetniju i pravovremenu uslugu od Porezne uprave.

Naime, u skladu sa Zakonom o Poreznoj upravi, u Narodnim novinama 67/2015 od 17.6.2015. izašao je Pravilnik o načinu odobravanja i ukidanja posebnog statusa poreznom obvezniku u svrhu promicanja dobrovoljnog ispunjenja poreznih obveza, kojom se podrobnije razrađuje članak 83.a stavak 3. Zakona.

Cilj ovakvog načina suradnje je promicanje dobrovoljnog ispunjavanja poreznih obveza i smanjenja administrativnog opterećenja poreznog nadzora. Pod poreznim obvezama smatraju se obveze za javna davanja čije je utvrđivanje i/ili naplata i/ili nadzor prema posebnim propisima u nadležnosti Porezne uprave.

Ono što je svakako zanimljivo za porezne obveznike ja da se za vrijeme trajanja suradnje ne pokreću postupci poreznog nadzora. Prema ovom modelu, porezni obveznik i Porezna uprava djelovali bi partnerski te bi zajedno surađivali s ciljem lakšeg i uspješnijeg poslovanja te smanjenja obveza nadzora Porezne uprave.
Svi zainteresirani pozvani su predati nadležnom Poreznom tijelu pisanu Izjavu o namjeri stjecanja posebnog statusa uz koju se prilaže Izjava da će obveznik obavještavati PU o svim odlukama iz kojih bi mogli proizaći rizici te izjava o nekažnjavanju članova Uprave. Ove godine, za početak, PU može sklopiti najviše 20 ovakvih Sporazuma.

Potrebno je imati na umu da će se zahtjevi onih koji ispunjavaju sve navedene uvjete odobravati po redoslijedu zaprimanja zahtjeva.

Detalje uspostavljanja ovakvog odnosa u teoriji te način prijave zainteresiranih poreznih obveza možete pogledati na linku, a ostaje za vidjeti kako će partnerski model funkcionirati u praksi.

Dobrovoljno ispunjenje poreznih obveza

[box style=”0″]

Članak napisao Mazars Cinotti Consulting

marars

 

 

Mazars Cinotti Audit, Mazars Cinotti Consulting i Mazars Cinotti Accounting su specijalizirana društva koja počivaju na principima profesionalnosti, te pružanja vrijednosti za novac našim klijentima.

Društva Mazars Cinotti su specijalizirana za pružanje revizijskih, poreznih, financijskih te računovodstveno – knjigovodstvenih usluga. Pokrivamo cijeli spektar usluga s navedenih područja te za iste posjedujemo potrebne licence te višegodišnje međunarodno i domaće iskustvo. Mazars Cinotti društva su članovi Mazars grupe. Mazars je međunarodna, neovisna organizacija specijalizirana u područjima poreza, revizije, računovodstva te pravnog i poslovnog savjetovanja (www.mazars.hr i www.mazars.com).

 

Tekstovi su informativnog karaktera te se isti ne bi trebali koristi za donošenje poslovnih odluka.

[/box]

Pročitajte još:

Novosti

Danas je počela isplata povrata poreza po godišnjim prijavama poreza na dohodak za 2014. godinu. Nakon navedenog datuma obrade godišnjih prijava i isplate povrata...

Novosti

Udruga Franak podnijela je prijavu Poreznoj upravi za provjeru imovine dužnosnika Hrvatske narodne banke, i to viceguvernera Damira Odaka, viguvernera Tomislava Presečana, viceguvernera Bojana...

Financije

Hrvati imaju 200 milijuna eura ušteđevine u švicarskim bankama. Samo u podružnici britanske banke HSBC 33 milijuna dolara, poručio je ministar financija Boris Lalovac....

Ekonomija

Neplaćeni rad u Hrvatskoj više neće biti moguć jer će neisplaćena plaća ubuduće biti razlog za pokretanje stečaja po službenoj dužnosti. Upravo će mogućnost...

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.