Izvoz hrvatske vode u arapske zemlje – je li to doista tako dobar potez?

Izvoz hrvatske vode u arapske zemlje – je li to doista tako dobar potez?

Na novinarski upit da komentira planirani projekt izvoza hrvatske vode, što tehnološke, što pitke, u arapske i druge zemlje, Pankretić je izjavio da su te ideje naglašene više u dijelu stranačkih prijedloga HDZ-a te da je to jedna od naznačenih mogućnosti. Ali, rekao je, da on kao predsjednik upravnog vijeća Hrvatskih voda te glavni direktor Hrvatskih voda Jadranko Husarić moraju u tom dijelu imati sve to vrlo detaljno razrađeno. “Ako u tom dijelu bude mogućnosti, ali uza sve uvjete koji se moraju stvoriti, dakako da to možemo u budućnosti vidjeti”, izjavio je Pankretić.

Izvoz vode još uvije nije osmišljen

Rekao je i kako izvoz vode nije sada osmišljen te da pojedine hrvatske tvrtke već godinama izvoze vodu sve do SAD-a. “To je legitiman posao u tom dijelu i vi znate da smo mi jedino vrlo detaljno u tom dijelu odredili da svaki izvor u Hrvatskoj mora biti strogo kontroliran, na njemu je vodomjer i svaka litra hrvatske vode koja iziđe vrlo je jasno mjerena”, istaknuo je Pankretić.

Husarić je naglasio da je, na sreću, Hrvatska peta u Europi po obnovljivim količinama podzemne vode. Procjena je da Hrvatska ima 9,2 milijarde prostornih metara obnovljivih zaliha podzemne vode te da je to bogatstvo koje je naše, ispod nas.

– Voda je opće dobro. Mi danas iskorištavamo oko 400 milijuna prostornih metara vode na godinu, dakle manje od četiri posto – istaknuo je. Međutim, dodao je, takve ideje ili programe izvoza ili prodaje vode, jer je voda bogatstvo na koje utječu globalne promjene, treba jako dobro stručno, projektno, osmisliti na koji način i koliko to komercijalizirati. Voda je naše bogatstvo kao nafta, voda je bogatstvo 21. stoljeća i mi nastojimo da to bude jako dobro stručno razrađeno i osmišljeno i to mora biti glavni državni interes. I odluku o svemu tome moraju donijeti najviša državna tijela, sve do Hrvatskog sabora, istaknuo je, naglasivši da se moraju osigurati dovoljne i sigurne količine vode za stanovništvo te da se ne smije poremetiti ekosustav.

Kruzerom od Bremena do Zagreba

Na novinarski upit o projektu višenamjenskog kanala Dunav-Sava Husarić je rekao da takvi veliki projekti zahtijevaju multidisciplinarni pristup. Taj kanal treba promatrati na prostoru od Bremena do Zagreba, tako da njime kruzer može doći iz Bremena u Zagreb, dodao je, istaknuvši da taj kanal mora sigurno štititi sve naše interese, napose ekosustav.

Zaključio je kako je kanal izvediv te da po svim stručnim pokazateljima nosi određene prednosti. Međutim, ocijenio je, takav projekt treba gledati u okružju, čak europskom, te imati na umu održanje ekosustava i prirodnog sustava.

Podijeli

Odgovori

Top