Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Lifestyle

Ja radoholičar? Nikad!

Prvi ste koji dolazite u ured i jedan od onih koji pozdravlja sve na odlasku i to u vrijeme dok sam niti ne razmišlja o mogućem završetku radnog vremena? Što je godišnji odmor bez e-maila i telefona na kojem ste stalno dostupni? Prva stvar nakon buđenja je pregledavanje e-mailova, a ujedno i zadnja prije dolaska na spavanje? Ako potvrdno odgovarate na sva ova pitanja ili čak samo dio njih, vrlo je vjerojatno da je i vas uhvatila groznica današnjeg vremena gdje rad nažalost stavljamo na prvo mjesto i to u svakom trenutku, a na štetu privatnog života.

Takav stil života ne utječe dobro na niti jedan segment vašeg života, riskirate ne samo zdravlje već i vrlo vjerojatno vaši poslovni rezultati nisu jednako kvalitetni. Ipak, ne postoji konkretna definicija radoholičara. Svatko to doživljava na svoj način, no zajedničko je da takve osobe sebe doživljavaju isključivo kroz posao, ne vesele se kraju radnog tjedna i nemaju uopće ispunjen društveni život. Čak dapače, njihov društveni i profesionalni život su jedno. Kad su na poslu, paralelno provode više poslova odjednom, a i u pripremi ih imaju još barem nekoliko. Takve osobe jedino kroz posao mogu biti ispunjene i sretne. Često se događa da takvim ljudima odlazak na odmor predstavlja kaznu i s njega se vraćaju još umorniji.

Ako ste se susreli s takvim osobama, ili ste i sami jedan od njih, vjerojatno ste primijetili kako radoholičari često negiraju stvarnost. Uvijek su spremni pronaći opravdanje za svoj prekomjerni rad i to često uz ispriku „sad je takva situacija, ali uskoro će sve sjesti na svoje mjesto i neću morati toliko raditi“! Takav stil života vas vrlo brzo umori i iako nismo svjesni u kojoj mjeri vas je zahvatilo morate biti svjesni da to negativno utječe i na ljude oko vas. Činjenica sa svojim najbližima stalno pronalazite isprike zašto odgađate aktivnosti dodatno sve iscrpljuje, a sasvim sigurno utječe i na kvalitetu rada.

Jesam li ja radoholičar?

Ako nakon svega pročitanog i dalje niste sigurni spadate li u kategoriju radoholičar,a jer se često smatra kako su to osobe koje samo „više vole“ svoj posao te su zato postale i ovisne o njemu, navodimo nekoliko najvažnijih osobina:

  1. Radoholičari najčešće pokušavaju raditi više stvari/poslova odjednom
  2. Radoholičari rade u timu samo ako baš moraju, a i tada većinu posla preuzimaju na sebe
  3. Teško se mire s činjenicom da ponekad stvari ne ispadnu točno onakve kakvima su ih zamislili
  4. Najčešće su opterećeni sitnicama, i lako se izbace iz takta
  5. Život izvan posla kao da niti ne postoji za njih

Jeste li probali sasvim iskreno odgovoriti na ove tvrdnje? Odgovorili ste pozitivno na većinu ili čak sve i sad više ne znate kako da si pomognete? Ako ste jako dugo bili zarobljeni u tijelu radoholičara i odlučili ste se za promjenu, krenite polako. Kad odlazite s posla možete ugasiti službeni mobitel. Na godišnjem odmoru odvojite točno određeno vrijeme kada ćete provjeravati što se na poslu događa (a ako ste u mogućnosti u potpunosti se isključite), na taj način vaši kolege će znati kada i u kojoj mjeri na vas mogu računati, a ostatak vremena ćete imati samo za sebe. Pronađite si novu zanimaciju osim posla, vježbajte, šetajte, slikajte, učite strani jezik… Početak je možda težak, no uskoro ćete početi uživati u novim aktivnostima. Naučit ćete bolje surađivati s drugim ljudima, postati fleksibilniji i prije svega zadovoljniji.

Autorica: Ana Meštrović, savjetnica za odnose s javnošću u Smart grupi s dugogodišnjim iskustvom u vođenju edukacija na području komunikacijskih vještina i HR – management (soft skills)

logo_smart_skola

Pročitajte još:

Edukacija

Što bolje rade svoj posao to je uzbudljivije ranije ustati i započeti rad. Za ranoranioce je život preuzbudljiv da bi ga proveli spavajući.

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.