Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Financije

Jeste li i vi među onima koji su dobili bonus?

Jesu li se, i u kojoj mjeri, tvrtke i financijski odužile svojim radnicima za uložene napore i rad tijekom pandemije?

digital-marketing

Bez sumnje, iza većine poslodavaca u Hrvatskoj je zahtjevna i iscrpljujuća godina.

Mnogi su se mučili s padom poslovanja i zadržavanjem radnika, drugi su bili prisiljeni  staviti ‘ključ u bravu’, a kod dijela poslodavaca je došlo do naglog povećanja količine posla zbog čega su njihovi zaposlenici morali više ‘potegnuti’ i uložiti dodatni trud kako bi se prilagodili novim okolnostima.

MojPosao je preko servisa MojaPlaća istražio jesu li se, i u kojoj mjeri, tvrtke i financijski odužile svojim radnicima za uložene napore i rad tijekom pandemije.

Prosječni iznos bonusa – 1200 kuna

Rezultati istraživanja otkrivaju kako je svaki peti radnik (19%) u proteklih deset mjeseci dobio novčanu naknadu za rad u izvanrednoj situaciji. 

Bonus su najčešće dijelile tvrtke koje posluju u sektoru trgovine (25% radnika je primilo bonus), transporta (23%) te zdravstva (23%), a posebno sklone nagrađivanju angažmana svojih zaposlenika bile su velike tvrtke s više od 100 zaposlenih (28%).

S obzirom na tip vlasništva tvrtke, novčani bonus u najvećoj mjeri su dobili zaposleni u privatnim tvrtkama i to stranih vlasnika (22%) te radnici privatnih tvrtki u domaćem vlasništvu (19%).

Ispitanici zaposleni u javnoj i lokalnoj samoupravi su znatno rjeđe dobivali novčane nagrade za svoj rad tijekom krize (11%).

Prosječni iznos bonusa za rad u izvanrednim okolnostima je iznosio 1200 kuna, s time da je on bio nešto viši u privatnim tvrtkama u stranom vlasništvu (1260 kuna) nego u kompanijama domaćih vlasnika (1062 kune).

Kod trećine je došlo do povećanja količine posla

Tijekom krize, polovica radnika (48%) nije iskusila promjenu količine posla. S druge strane, trećina ispitanika (34%) je potvrdila kako su tijekom pandemije radili više nego ranije, dok je kod petine zaposlenih(18%) došlo do smanjenja obujma posla.

Nešto više od polovice ispitanika (58%) navodi kako tvrtka u kojoj rade posluje jednako kao i prije pandemije, 16% ističe kako su tvrtkini poslovni rezultati sada bolji, dok 27% tvrdi kako je njihova kompanija doživjela pad poslovanja.

Očekivano, financijski bonus je češće isplaćivan zaposlenicima kojima se povećala količina posla (25%) te onima čije tvrtke danas posluju bolje nego prije početka krize (30%).

O istraživanju:

Istraživanje je provedeno na preko 5.400 zaposlenih ispitanika, od kojih su 53% žene, a 47% muškarci. Najviše ispitanika, njih 27% mlađe je od 25 godina; 25% ima između 26 i 30 godina, 18% ih je starije od 41 godinu, 17% je u dobi od 31 do 35 godina i 14% u dobi od 36 do 40 godina. Najviše ispitanika, 39% ima srednju stručnu spremu, a 37% visoku stručnu spremu.


Pročitajte još:

Lifestyle

Blog Lifehack tvrdi da su ljudi koji piju kavu uspješniji.

Komentari

Excel je postao neizostavan alat u poslovnim okruženjima diljem svijeta zbog svoje sposobnosti organizacije, analize i prezentacije podataka u raznolikim industrijama.

Komunikacija

Taj početni dojam nije uvijek najtočniji, ali ga je obično teško preokrenuti ili poništiti i često bude temelj za daljnji odnos između dvije osobe.

Ljudski resursi

Beznačajne sitnice, koju većina ignorira i dopušta da tijekom vremena izblijede, zapravo mogu biti jako važne u građenju karijere.

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.