Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Novosti

Jeste li za šoping? Slovenija (ras)prodaje državnu imovinu

Pri upravljanju tzv. strateškim tvrtkama država treba zadržati najmanje 50 posto udjela, a u “važnim” tvrtkama najmanje je četvrtinu.

Pri upravljanju tzv. strateškim tvrtkama država treba zadržati najmanje 50 posto udjela, a u "važnim" tvrtkama najmanje je četvrtinu.

Slovenska vlada spremna je bez ograničenja prodati državne udjele u više tvrtki, od kojih bi investitorima mogle biti zanimljive dionice farmaceutske tvrtke Krka, Pozavarovalnica Sava i poduzeće za upravljanje autocestama DARS.

Vlasničke udjele u njima, te u nacionalnoj zrakoplovnoj tvrtki Adria Airways, Banci Celje, Casinu Bled i Casinu Portorož, Savi i Žitu vlada je u srijedu klasificirala kao “portfeljske”, što znači da u njima nema strateškog interesa za državnu kontrolu i spremna ih je prodati bez zadržavanja četvrtine dionica.

Novoosnovani holding državne imovine, koji upravlja s vlasničkim portfeljom države koji se cijeni na 11 milijardi eura, takvu će portfeljsku imovinu za koju postoji zanimanje na tržištu ili u prodajnom procesu treba potporu države nuditi isključivo po gospodarskim kriterijima.

Za razliku od toga dijela državne imovine, pri upravljanju tzv. strateškim tvrtkama država treba zadržati najmanje 50 posto udjela, a u “važnim” tvrtkama najmanje je četvrtinu.

U Novoj Ljubljanskoj banci (NLB) država će nastojati zadržati četvrtinsko vlasništvo, izjavio je na konferenciji za novinare nakon sjednice vlade državni tajnik u ministarstvu financija Andrej Šircelj.

Među tvrtkama koje su ocijenjene kao portfeljski dio državne imovine namijenjen prodaji i Telekom Slovenije, te ljubljanski Petrol, ali bez energetskog dijela koji će se odvojiti kao strateški dio državne imovine.

Slovenija u državnom vlasništvu namjerava zadržati veći dio energetske i prometne infrastrukture, a u 100-postotnom vlasništvu zadržat će i SID banku za potporu izvozu te udjele u poduzećima kojima raspolaže državni fond KAD.

Rokovi za prodaju državnih udjela još nisu određeni, a osim cijene i kvalitete potencijalnih kupaca prilikom prodaje vodit će se računa i o drugim elementima, kao što su poslovni planovi potencijalnog kupca, njegov bonitet i održavanje većeg broja radnih mjesta, rekao je Šircelj.


Napisao

Pročitajte još:

Ljudski resursi

U prilogu donosimo 7 koraka pomoću kojih ćete djelovati uvjerljivo, te se prezentirati i pokazati kako ste osoba koja posjeduje integritet.

Komentari

S eksplozijom e-trgovine raste i broj skladišta diljem svijeta. Naime, s procijenjenih 151.000 skladišta u 2020. očekuje se rast na 180.000 skladišta do 2025....

Komentari

'Recite nam nešto o sebi' je pitanje koje nećete moći izbjeći ni na jednom intervjuu za posao.

Komunikacija

Konflikti su više nego samo nesporazumi, naime kod konflikata pojedinci osjećaju prijetnju sebi, te stoga ne možemo misliti kako će nestati sami od sebe.

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.