Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Novosti

Josipović: Treba nam efikasniji i bolji model lokalne samouprave

Predsjednik Republike Ivo Josipović istaknuo je danas da pokretanjem rasprave o sveobuhvatnim ustavnim promjenama, koje se odnose i na uređenje lokalne samouprave, želi postići efikasniji i bolji model koji će lokalnoj vlasti omogućiti da sama upravlja svojim životom i poslovima, ali i onemogućiti da ona ograničava središnju vlast u donošenju odluka od državnog interesa.

Predsjednik Republike Ivo Josipović istaknuo je danas da pokretanjem rasprave o sveobuhvatnim ustavnim promjenama, koje se odnose i na uređenje lokalne samouprave, želi postići efikasniji i bolji model koji će lokalnoj vlasti omogućiti da sama upravlja svojim životom i poslovima, ali i onemogućiti da ona ograničava središnju vlast u donošenju odluka od državnog interesa.

“Mislim da nam je svima cilj naći kvalitetniji, efikasniji model u kojem ćemo s jedne strane imati više decentralizacije, više mogućnosti lokalne samouprave da sama upravlja svojim životom i poslovima, a tome treba pridodati i određenu, odgovarajuću alokaciju sredstava”, rekao je Josipović odgovarajući na novinarska pitanja u sklopu posjeta novouređenim odjelima zagrebačke Psihijatrijske bolnice “Sveti Ivan”.

No, mora postojati i efikasniji sustav koji će omogućiti centralnoj vlasti, Vladi i Saboru, donošenje odgovarajućih odluka kad je to potrebno i u općem državnom interesu, odnosno da ih odluke lokalne samouprave ne ograničavaju, kao što se to sada događa u nekim situacijama, istaknuo je Josipović.

Vrlo skoro, najavio je, bit će sazvan radni stol vezan uz lokalnu samoupravu na koji će biti pozvani predstavnici lokalne samouprave i stručnjaci za to područje.

“Očekujem efikasniji i bolji sustav”, kaže Josipović, a na pitanje znači li to da Hrvatska treba imati manje županija i općina odgovara kako bi “vjerojatno drukčije trebalo složiti priču”.

[infopunkt 8090 2]

Upitan o predstojećim izborima za Europski parlament, Josipović ističe važnost izlaska na izbore jer o tome, naglašava, ovisi kvaliteta života građana.

“Moramo osvijestiti da smo dio velike zajednice u kojoj dio odluka o našem životu donosimo u Saboru i putem naše Vlade, a dobar dio odluka donosimo zajedno s drugim zemljama u institucijama EU. Prema tome, ne može i ne smije nam biti svejedno tko sjedi u Europskom parlamentu i drugim institucijama EU. O tome ovisi kvaliteta našeg života”, kazao je Josipović.

Stoga je građane pozvao da izađu na izbore. “Učinite to da oni kojima najviše vjerujete budu izabrani u Europski parlament“, poručio je.

[infopunkt 8090 4]

Vezano uz sve veći javni dug države, koji sada iznosi 67 posto BDP-a, Predsjednik ponavlja kako je nužno potaknuti gospodarstvo da živne i otvori nova radna mjesta.

“Imamo problem dugo taloženih loših poteza i nedostatka razvoja, rekao bih i desetljećima”, kazao je Josipović dodavši kako “svi znaju reći, no malo je onih koji mogu i znaju kakve odluke treba donijeti” za pokretanje gospodarstva i otvaranje novih radnih mjesta.

“Ja, kao pravnik, odnosno laik u području gospodarstva, mogu reći da bih ukinuo veliki broj disfunkcionalnih pravila koje samo otežavaju ljudima da investiraju i posluju brzo i uredno”, rekao je.

[infopunkt 8090 3]

Uz Josipovića novouređene odjele Psihijatrijske bolnice obišao je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić kojeg su novinari pitali je li to što je danas zajedno s predsjednikom Republike, svojevrsna poruka premijeru Zoranu Milanoviću s kojim se još uvijek nije sastao.

Bandić ističe da je zadovoljan suradnjom s resornim ministarstvima dodajući da je siguran da će “do kraja mandata uspostaviti dobru suradnju i na razini Vlade ukupno – jer treba surađivati i raditi u interesu građana Zagreba i Hrvatske”.

“Za dogovor trebaju dvojica, za nedogovor samo jedan”, kaže Bandić i nastavlja: “Kako je krenulo prije dvije godine, ja sam još i zadovoljan. Bolje je, puno bolje, nego prije dvije godine”.

Na primjedbu da je nedavno bio puno oštriji i kritičniji prema Vladi, zagrebački gradonačelnik odgovara da o bitnom uvijek govori isto. “Oštar je samo nož, a nož treba izbjegavati. Oštra retorika i prijeka rješenja nisu dobri saveznici, a najmanje su retorika gradonačelnika Bandića”, rekao je.

Vlada se ne zna koristiti alatima koji su joj na raspolaganju, ocijenio je. “U Hrvatskoj ni jedna Vlada u zadnje 24 godine nije prestala trošiti i dijeliti ono što nije zarađeno i ni jedna još nije napravila politiku ravnomjernog razvitka Hrvatske“, kaže Bandić.

[infopunkt 8090 6]


Napisao

Pročitajte još:

Lifestyle

Postoje određene navike i osobine koje svi vrhunski vođe imaju, od kojih je Inc.com izabrao 12 najbitnijih.

Ljudski resursi

Uvijek imajte na umu da vam je cilj postići dogovor. Svakako ne pristajte na prvu ponudu, no pazite a vaše ne u konačnici ne...

Lifestyle

Ako želite napredovati u životu, morate se riješiti određenih stvari i trebate zamijeniti trenutne životne poglede novima.

Lifestyle

Svijetu ne treba još jedan loš vođa koji negativno utječe na zaposlenike, njihovo zdravlje, klijente i tvrtku.

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.