Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Financije

Kada ima smisla upustiti se u rizično ulaganje, a kada ne?

Rizično ulaganje može vam donijeti veliku zaradu, ali i značajne financijske gubitke. Zato je uvijek važno znati u što se upuštate i dobro procijeniti izglede za dolazak do profita, kao i uzeti u obzir posljedice koje bi za vas imao gubitak uloženog novca.

Mnogi sanjaju o ulaganju koje će im u kratkom vremenu donijeti ogromnu zaradu, što predstavlja idealan investicijski scenarij, bilo da svoj novac usmjerite prema razvojnim tvrtkama, dionicama, zemljištu ili kriptovalutama.

No, ako težite brzoj i višestrukoj zaradi, tada je jasno da kog takvih ulaganja postoji i rizik od gubitka uloženih sredstva, jer obično se radi o projektima koji mogu eksplodirati, ali se mogu i u potpunosti ugasiti.

Rizična ulaganja nisu ništa novo ni u Hrvatskoj ni u svijetu, a u posljednjem desetljeću pojavile su se brojne tvrtke i fondovi koji se bave upravo takvim investicijama, nadajući se da će neki od odabranih projekata osvojiti tržište i donijeti veliku zaradu, bilo da je u pitaju online biznis ili neka obećavajuća inovacija.

A ako niste dio takvih kompanija, ali svejedno razmišljate o rizičnim ulaganjima, još uvijek imate pravo okušati se i pronaći one projekte koji bi vam mogli donijeti višestruku dobit. Naravno, pritom morate biti razboriti i vući pametne poteze, na temelju relevantnih informacija koje pokazuju da se radi o ulaganju koje dugoročno definitivno ima smisla.

U svakom slučaju, rizične investicije bile su i ostale odlična prilika za dolazak do značajne zarade, a donose i mnogo uzbuđenja u život ulagača, pogotovo nakon što vrijednost uloženog počne višestruko rasti, baš kao što ste i priželjkivali.

Da bi se to dogodilo, važno je svakako dobro pripremiti teren, a evo koje faktore trebate uzeti u obzir, prije nego što povučete svoj potez i uložite novac…

Rizik mora imati granice

Prvo pravilo rizičnog ulaganja svakako je to da o sredstvima koja ulažete ne smije ovisiti vaša egzistencija. Drugim riječima, ako kojim slučajem izgubite uloženi novac, to ne smije utjecati na kvalitetu vašeg života.

Dakle, rizične investicije su za one koji imaju višak novaca i jedno promašeno ulaganje neće im previše naškoditi, dok bi im višestruka zarada itekako povećala financijsku moć. To je kao da igrate talijanski loto ili Eurojackpot, na kojima ćete uložiti onaj novac za koji vam je svejedno hoćete li ga izgubiti ili ne, znajući da u idealnom, ali malo vjerojatnom scenariju vam se smiješi glavni zgoditak od stotinu milijuna eura.

Naravno, rizična ulaganja nisu zapravo toliko rizična poput lota, gdje su vam izgledi osvajanja jackpota jedan naprema nekoliko milijuna. No, izgledi su često veći da neće doći do eksplozije vrijednosti onog u što ulažete, nego da hoće, zbog čega treba paziti kada sredstva ulažete i koliku količinu.

Baš zbog toga oni koji se bave takvim ulaganjima obično ulažu u više različitih projekata, bilo da se radi o tvrtkama, nekretninama, dionicama ili kriptovalutama, čime si povećavaju izglede da jedno od ulaganja rezultira višestrukom dobiti.

To naravno traži veću količinu uloženog novca ili ravnomjerno raspoređivanje sredstava na više investicija, tako da eventualni višestruki profit na jednom projektu donese manje novca nego da ste za ulaganje izabrali samo njega. No, tko posjeduje znanje značajno će povećati izglede dolaska do izdašnog profita ako proširi broj svojih rizičnih ulaganja na više projekata, nego da se fokusira na samo jedan, koji u svijetu investicijskog rizika uvijek može razočarati svojim konačnim rezultatima…

Prave informacije i dobar osjećaj

Ulaganje je uvijek manje rizično ako ste detaljno upoznati s onim u što se upuštate. Zato je najbolje ulagati novac u djelatnosti čije zakonitosti jako dobro poznajete, jer time značajno povećavate izglede za dolazak do planirane zarade.

Također je bitno razumjeti što je sve potrebno da bi neka rizična investicija donijela veliku zaradu, kao i uzeti u obzir globalne i lokalne ekonomske čimbenike. Istina je da iskusan ulagač zna da svaki projekt ima svoje prednosti i nedostatke, a onaj dobar nudi nešto jedinstveno i inovativno, ali obično ima i značajnu konkurenciju, pogotovo ako se radi o profitabilnom tržištu.

Sve su to faktori koje treba uzeti u obzir prije nego što se odlučite za rizično ulaganje, a ako nemate potrebno znanje da biste sami mogli donijeti odluku gdje i kako uložiti novčana sredstva, tada je najbolje potražiti pomoć profesionalca.

Takav stručnjak mora biti dokazano dobar na području rizičnih investicija i ponuditi vam priliku za ulaganje po povoljnim uvjetima. Oni najbolji među njima obično imaju insajderske informacije koje malo ljudi zna i ne dijele ih s mnogima pa ako se nađete u krugu odabranih, tada se svakako isplati pridružiti se ulagačima.

Međutim, bilo da ulazite u svijet ulaganja samostalno ili uz stručno vodstvo, svakako bi bilo bolje da prvo krenete s investicijama manjeg rizika, prije nego što započnete s onima rizičnima.

Tako ćete se upoznati sa zakonitostima tržišta i bolje uočiti koje su prilike i izazovi pred ulagačima, nakon čega će vam biti lakše donositi hrabrije odluke i razvit ćete bolji osjećaj koja ulaganja imaju smisla, a koja ne…


Pročitajte još:

Marketing i prodaja

Kod vođenja prodajnih razgovora dobro obučen prodavač ne prelazi odmah na stvar tj. ne počinje prodavati odmah jer zna da je za uspješnu prodaju...

Komentari

S eksplozijom e-trgovine raste i broj skladišta diljem svijeta. Naime, s procijenjenih 151.000 skladišta u 2020. očekuje se rast na 180.000 skladišta do 2025....

Ljudski resursi

U prilogu donosimo 7 koraka pomoću kojih ćete djelovati uvjerljivo, te se prezentirati i pokazati kako ste osoba koja posjeduje integritet.

Komentari

'Recite nam nešto o sebi' je pitanje koje nećete moći izbjeći ni na jednom intervjuu za posao.

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.