Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Novosti

Kada smo prestari za pokretanje biznisa?

Pravi poduzetnik će iskoristiti svoje prednosti i iskustvo u stvaranju novoga. No, jesu li mlađi ipak u boljoj poziciji?

Pravi poduzetnik će iskoristiti svoje prednosti i iskustvo u stvaranju novoga. No, jesu li mlađi ipak u boljoj poziciji?

Uz pretpostavku da ste barem jednom bili u poziciji nezaposlene osobe koja je tražila posao, je li vam se u toj potrazi učinilo kao da na vratima poslodavca piše – „Ne zapošljavamo starije osobe!“? Je li moguće da su sve osobe s navršenih 30 ili, ne daj Bože više godina, prestare za zapošljavanje? Ili za pokretanje biznisa?

Istina je da u Hrvatskoj poslodavci traže mlade ljude, neopterećene obiteljima, osobe koje mogu zadržati na poslu „od jutra do sutra“. Usto, uzme li se u obzir činjenica da su Bill Gates, Steve Jobs, Larry Ellison, Michael Dell, Sergey Brin, Larry Page i Mark Zuckerberg pokrenuli svoje super uspješne tvrtke u ranim dvadesetima, takav način razmišljanja ne čudi. No, je li tu kraj priče? Zar je osoba s navršenih 30 ili 40 godina, ali bez uspješne (svoje) tvrtke iza sebe, besperspektivna? Pravi poduzetnik će iskoristiti svoje prednosti i iskustvo u stvaranju novoga. No, jesu li mlađi ipak u boljoj poziciji?

Iako velike ideje mogu doći od bilo koga tko se razumije u tržište i tko zna kako zadovoljiti potrošača, nema sumnje da razvoj tehnologije ide u prilog mlađim osobama. Svi ti mladi ljudi iskoristili su svoj talent i znanje za nove tehnologije koje im pomažu u osvajanju tržišta. No, ne zaboravite ukoliko ne napravite dobru analizu postojećeg stanja i ne ispitate potrebe tržišta za proizvodom (uslugom) koju želite ponuditi, godine vam neće pomoći.

Da, neiskustvo može biti prednost jer mladi često ne znaju što se može i/ili ne može učiniti pa ne vode računa o tome. Nemaju (pre)velika očekivanja, lakše podnose promjene, brže uče i prilagođavaju se novoj situaciji za razliku od starijih koji ponekad sa strahopoštovanjem iščekuju ono što dolazi. Usto, mlađi (potencijalni) zaposlenici su manje zahtjevni – sve što im treba je radno mjesto pa makar to bila skučena soba s natrpanim stolovima, stolicama i računalima. Tome treba dodati i financije, poslodavac će mlađeg zaposlenika u pravilu manje platiti. Pravi primjer u Hrvatskoj su razni državni poticaji za zapošljavanje mladih…

No, ne zavaravajmo se. Iskustvo je itekako bitno. Dokaza ima napretek – Harlan Sanders navršio je 62 godine kada je otvorio prvi restoran Kentucky Fried Chicken. Sam Walton je sa 44 godine otvorio prvi Wal-Mart, a Don i Doris Fisher otvorili su prvi Gap dućan kada je Don imao 41 godinu. Znate li što ovi poduzetnici imaju zajedničko osim starije dobi? Utemeljili su i razvili svoje tvrtke nakon godina iskustva u svojoj branši. I na kraju, koga biste vi zaposlili – mladu i neiskusnu osobu, ili stariju ali iskustvom bogatu?

Napisao

Pročitajte još:

Ljudski resursi

U potrazi ste za poslom? U suradnji s portalom posao.hr predstavljamo vam 10 atraktivnih poslovnih ponuda ovog tjedna. Sretno sa zapošljavanjem!

Ljudski resursi

Postoje različiti oblici kontaktiranja potencijalnih poslodavaca tijekom traženja posla, a otvorena molba samo je jedan od njih.

Lifestyle

Burnout sindrom može biti dugotrajan proces koji se manifestira na različite načine.

Financije

Prema anketi koju je proveo MojPosao, u kojoj je sudjelovalo 674 ispitanika, gotovo polovina ispitanika (49 posto) smatra kako će uvođenjem ove Direktive doći...

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.