Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Poslovne financije

Kada stranom predstavništvu ne treba obračunati PDV?

Sukladno Uredbi o uvjetima za osnivanje i rad predstavništva stranih osoba u Republici Hrvatskoj, predstavništvo je sastavni dio strane osobe i nema status pravne osobe. Predstavništva stranih osoba u RH mogu se osnovati isključivo radi istraživanja tržišta, obavljanja promidžbenih i informativnih poslova te radi svojega predstavljanja.

Sukladno Uredbi o uvjetima za osnivanje i rad predstavništva stranih osoba u Republici Hrvatskoj, predstavništvo je sastavni dio strane osobe i nema status pravne osobe. Predstavništva stranih osoba u RH mogu se osnovati isključivo radi istraživanja tržišta, obavljanja promidžbenih i informativnih poslova te radi svojega predstavljanja.

Zanimljiv je status oporezivanja usluga obavljenih stranom predstavništvu budući da strano predstavništvo nema status poslovne jedine te se sjedištem smatra inozemstvo. Kod procjene je li neka usluga u poslovanju s inozemnim poduzetnikom (u našem slučaju stranim predstavništvom registriranom u RH) oporeziva PDV-om postoji nekoliko kriterija.

Jedan je da su obavljene usluge oporezive prema sjedištu primatelja usluge, a budući da se za strano predstavništvo smatra da je sjedište u inozemstvu, na takve usluge ne obračunava se PDV. Sve takve usluge nabrojene su u članku 5. stavku 6. Zakona o PDV-u, a to su:

1. prijenos, ustupanje i iskorištavanje autorskih prava, patenata, licencija, zaštitnoga znakovlja i sličnih prava te odricanje od tih prava
2. promidžbene usluge, uključujući i usluge posredovanja u tim uslugama
3. usluge inženjera, odvjetnika, revizora, računovođa, tumača, prevoditelja i druge slične usluge savjetovanja
4. usluge elektroničke obrade podataka
5. ustupanje informacija, uključujući i informacije o poslovnim postupcima i iskustvu
6. usluge banaka, osiguranja i reosiguranja
7. ustupanje osoblja
8. iznajmljivanje pokretnih dobara, osim prijevoznih sredstava
9. odustajanje od obavljanja poslovne djelatnosti
10. sve usluge posredovanja u svezi s nabrojenim uslugama.

Dakle, ako domaći poduzetnik (poduzeće, obrt i sl.) koji je obveznik PDV-a obavi neku od tih usluga, stranom predstavništvu u RH ne obračunava se PDV. To će najčešće biti slučaj kod usluga promidžbe, računovodstva, revizije, odvjetničkih i prevoditeljskih usluga. Tako, primjerice, ako se ispostavlja račun stranom predstavništvu za oglašavanje u časopisu, ne obračunava se PDV.

Domaći poduzetnik koji ispostavlja račun stranom predstavništvu za uslugu koja nije oporeziva PDV-om obvezno mora na računu navesti prema kojem članku zakona usluga ne podliježe oporezivanju, a tekst bi mogao biti sljedeći: „Ne podliježe oporezivanju sukladno čl. 5. st. 5. i 6. Zakona o PDV-u.“

Napisao

Pročitajte još:

Porezi

Prema planu, Ministarstvo financija bi najkasnije do 1. 1. 2024. ovo pitanje riješilo kroz izmjene tri zakona; Zakona o porezu na dohodak, Zakona o...

Financije

Mjere koje će u značajnoj mjeri olakšati poslovanje subjekata u glazbenoj industriji, stupaju na snagu od 1. travnja.

Komunikacija

Gotovo dvije trećine građana (62%) smatra da svi zaposleni trebaju plaćati isti porez, bez obzira rade li od kuće ili ne u ovoj situaciji.

Novosti

Po podacima koje je iznio potpredsjednik Vlade i ministar financija Zdravko Marić, ukupni učinak dosadašnja četiri kruga porezne reforme (od 2017. do 2020. godine)...

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.