Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Komunikacija

Kako biti dobar na televiziji ili videopodcastu?

Nastup na televiziji ili na nekom popularnom podcastu je besplatan, ima velik doseg i izvrstan je za promociju. Takvu priliku ne treba propuštati.

Video nastup je za mnoge bauk i zbog toga ga izbjegavaju. No nastup na televiziji ili na nekom popularnom podcastu je besplatan, ima velik doseg i izvrstan je za promociju. Takvu priliku ne treba propuštati.

Pripremite svoj sadržaj

Onaj koji vas intervjuira će vas pokušati opustiti šalom ili osmjehom no ne zaboravite kako vaš razgovor nije ležerna konverzacija s poznanikom. Dobro promislite o sadržaju svoje poruke i pripremite ključnih pet elemenata koju ju podržavaju. Svaki vaš odgovor mora biti dužine četiri ili pet rečenica i mora imati dobar početak kako bi zadržao pažnju gledatelja. Ako imate video sadržaj kojim možete potkrijepiti vašu priču ponudite ju onome tko s vama razgovara.

Razmislite zašto bi nekoga zanimalo ono što želite reći. Pripremite se na moguće odgovore. Stvorite priču oko toga što je važno onima koji vas slušaju, a ne zašto je to interesantno vama.

Odredite prioritete

Kada vam postavljaju pitanje u intervjuu morate biti svjesni kako nećete imati vremena ispričati cijelu priču sa svih strana. Odredite najvažnije točke o kojima ćete pričati. O njima prvo pričajte a o drugima tek ako budete imali dovoljno vremena

Govorite stvari koje se pamte

Za svaku stvar koju želite naglasiti pripremite živi primjer koji bi ste ga opisali. Čvrste činjenice se lakše pamte nego opći argumenti. Koristite i metafore kao i usporedbe koje će ostati zapamćeni. Koristite kratke riječi o konkretnim stvarima radije nego dugačke pametne riječi o apstraktnim konceptima. Ljudi lakše pamte stvari za koje vežu jasne pojmove.

Svaka sekunda je važna

Neka vam poruka bude jednostavna i koncizna, i znajte kada trebate stati. Uobičajena dužina neke izjave sada u medijima iznosi manje od 10 sekundi. U živim intervjuima najbolje je da vam odgovori traju ispod trideset sekundi. Dobro je ako cijelu svoju ideju možete objasniti jednostavnom kratkom rečenicom.

Ništa izrečeno nije u povjerenju

Iako se to čini jasnim, valja ponoviti kako sve što je snimljeno, osobito uživo na televiziji nije rečeno u povjerenju i može vam se vratiti kao bumerang. Ako snimate intervju zamolite one koji vas snimaju da ponovite odgovore s kojima niste zadovoljni. U svakom slučaju držite se onoga što znate i ne komentirajte sadržaj oko kojih niste znalac.

Nikada ne recite „nemam komentara“

Na teško pitanje najgore je ne dati nikakav odgovor. Publika automatski počinje misliti da nešto skrivate. Ako ne želite ili ne možete dati odgovor na pitanje najbolje je preoblikovati vašu generalnu poruku u odnosu na to pitanje ili osvrnuti se s vašim ključnim odgovorima na to neugodno pitanje. Ako odgovor ne znate najbolje je to priznate nego da se iz njega izvlačite.  Ako vam se postavljaju zločesta pitanja, nemojte odgovarati ponavljajući negativne riječi ili fraze iz pitanja. Takav odgovor idealan je za stvaranje klipova koji će se dijeliti po društvenim mrežama.

Osobna mišljenja zadržite za sebe

Ako predstavljate neku organizaciju vaši odgovori moraju biti u skladu s onim što ta organizacija predstavlja, bez obzira na vaše osobno mišljenje. Osobne poglede na neku temo najbolje je izbjegavati.

Pokažite osjećaje no ne pretjerujte

Koristite geste, izraze lica i govor tijela kako biste dali živost vašim riječima. Ponekad je dobro malo pri tome i pretjerati u izrazima lica i visini i modulaciji glasa kako ne biste zvučali monotono. No važno je naći pravi balans. Pričate li prebrzo publika vas neće moći razumjeti, a ako budete prespori uspavat ćete publiku. Mašete li previše rukama i pomičete li se ometat ćete one koji vas slušaju. Budete li previše statični izgledat ćete kao robot. Kada ne govorite izgledajte kao da vam je ugodno no neutralno.

Snimajte se

Svaki telefon ili računalo sada ima kameru i zato nema razloga da ne uvježbate ono što planirate govoriti. U prvi mah to će vam biti mučno i teško, no prepoznat ćete greške i moći ćete bolje pripremiti za nastup. Snimite neke od vaših teza koje ćete zastupati i izgovorite ih u kameru ili zatražite pomoć kolege pri tome i pri analizi onoga što ste snimili.

Gledajte na pravo mjesto

Ako ste u studiju s osobom koja vas intervjuira gledajte u nju, a ne u kameru. Ako ste sami s kamerom koja je spojena u studio gledajte u kameru. Gledanje na stranu tada će izgledati kao da se niste pripremili ili kao da niste sigurni u ono što govorite.

Pametno se obucite

Možete biti najbolji stručnjak u svom području u svijetu, no ako ne izgledate tako, neće biti ništa važno što kažete na televiziji. Držite se profesionalne konzervativne odjeće koja odgovara području vašeg rada. Šešire i nakit koji je upadljiv ili zvecka, izbjegavajte. Jednobojna odjeća i pastelne boje su najbolje, izbjegavajte veliki kontrast, poput bijelog i crnog, linija ili kariranog iako to sada na modernim visokorazlučivim kamerama ne predstavlja problem. Upitajte ima li sam program na kojem nastupate nekakav dress code. Provjerite imate li hrane među zubima, je li vam kosa razbarušena, imate li mrlje na odjeći i kako vam odjeća stoji. Pitajte kako će izgledati kadar u kojem ste vi i budite svjesni što se vidi kada vas se snima. Probajte sjesti ili stati u pozu u kojoj nastupate i provjerite kako izgledate.

Nemojte biti nervozni

Možda najveći izazov za sve nas je zadržati mirnoću. Nervoza će vas natjerati da se meškoljite, vrpoljite, prebrzo pričate, kašljucate i šmrčete. Protiv nervoze najbolje se borimo dobrom pripremom, dobrom sjedećom pozom u kojoj ste nagnuti naprijed kada pričate kako biste otvorili svoju dijafragmu i osigurali si dovoljno zraka u plućima. Ne zaboravite disati dok pričate. Odmorite ruke u svojem krilu, a dok niste u kadru možete si stiskati neke od točki na ruci koje će vam pomoći da se riješite stresa. Fokusirajte se na ono što voditelj ili intervjuer priča, nemojte se dati smesti svjetlima, kamerama, atmosferom u studiju, ali niti vašim mislima.

Vaše mišljenje je važno

Možda najvažnija činjenica na koju se morate podsjetiti je to da s vama žele razgovarati jer ste ekspert na nekom području. Morate biti svjesni da kada nastupate u medijima niste gost na njihovom teritoriju. Profesionalac ste koji s drugim profesionalcem razgovara na sastanku o temi koja njega zanima, a vi imate puno informacija o tome.


Pročitajte još:

Komentari

Excel je postao neizostavan alat u poslovnim okruženjima diljem svijeta zbog svoje sposobnosti organizacije, analize i prezentacije podataka u raznolikim industrijama.

Komentari

'Recite nam nešto o sebi' je pitanje koje nećete moći izbjeći ni na jednom intervjuu za posao.

Komunikacija

Konflikti su više nego samo nesporazumi, naime kod konflikata pojedinci osjećaju prijetnju sebi, te stoga ne možemo misliti kako će nestati sami od sebe.

Komentari

Viliam Prodan, uspješni poduzetnik, jedan je od naših najboljih rally vozača i višestruki rally prvak Hrvatske.

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.