Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Izdvojeno

Kako sam se zaposlio na Profitiraj.hr?

Molba za posao, iako to mnogi misle nije isto što i životopis. Štoviše, u praksi, barem u Hrvatskoj ne koristi se dovoljno. Upravo zato smo mi tu za vas. Da vas educiramo kako bi zajedno s nama profitirali u potrazi za novim poslom.

Molba za posao, iako to mnogi misle nije isto što i životopis. Štoviše, u praksi, barem u Hrvatskoj ne koristi se dovoljno. Upravo zato smo mi tu za vas. Da vas educiramo kako bi zajedno s nama profitirali u potrazi za novim poslom.

Poštovane čitateljice/čitatelji!

Kako pravilno napisati životopis?
, obradili smo u prethodnom članku. Sada ćemo vam otkriti sve tajne pravilnog pisanja molbe za posao. Prvo da razjasnimo terminologiju. Za razliku od životopisa u kojem vi predstavljate svoj poslovni i obrazovni život, znanja i vještine molba je uvod u taj životopis. U praksi najčešće molba se šalje poslodavcu koji nije raspisao natječaj za određeno radno mjesto. Vaša ponuda poslodavcu kojem se vi obraćate i nudite, nadajući se da će vas tvrtka uvrstiti u neku svoju bazu potencijalnih zaposlenika, kada se za njima ukaže potreba. Znamo, većina vas misli da to u praksi ne funkcionira i da su baze zaposlenika samo fraze kojima poslodavci na uljudan način odbijaju posloprimce. Nažalost, varate se. Osobno, autor ovog teksta jednu takvu molbu poslao je sadašnjem poslodavcu. Jednako kao i vi mislio sam da je moja molba završila u mapi ‘neželjena pošta’. Desetak mjeseci od slanja molbe za posao dobio sam neočekivani poziv i evo me danas tu. Sjedim za tipkovnicom i pišem ovaj članak.

Nekvaliteta ne prolazi

Sada kada smo razbili jedan mit otkrit ćemo vam i jednu tajnu. Nekvalitetno napisanu molbu za posao većina poslodavaca neće niti pročitati. Zašto? Uzmite primjer da se danas u Hrvatskoj za jedno radno mjesto prosječno natječe 200 ljudi. Poslodavci odnosno službe zadužene za selekciju posloprimaca jednostavno će ignorirati loše napisanu molbu/životopis jer nemaju vremena za čitanje nekorisnih informacija. S druge pak strane ako budete originalni , takva molba za posao neće promaknuti niti jednom poslodavcu. Uvijek će se sjetiti vaše inicijative. Kako napisati kvalitetnu molbu za posao? Već smo napomenuli da je najvažnija originalnost, a odmah iza slijedi ciljanost. Općenitost ne dolazi u obzir. Obraćate se konkretnom poslodavcu i o njemu morate znati gotovo sve. Guglajte, raspitujte se, ali o potencijalnom radnom mjestu za koje šaljete molbu morate znati gotovo sve. Greške da pobrkate poslodavce ili pak jednu te istu molbu šaljete cirkularnim e-mailom na sto adresa iz branše zaboravite. Osobno, prednost mi je bila 10 godišnje novinarsko iskustvo i uvući se pod kožu poslodavcu bilo mi je puno lakše nego običnom smrtniku koji se ne bavi novinarskim istraživanjem.

Budite konkretni
Kada ste poslodavca ‘razotkrili’ ponudite mu se. Budite što konkretniji. Navedite što konkretno nudite i što će on vašim angažiranjem konkretno dobiti. Ne bi naodmet bilo napomenuti neke vaše projekte kako bi poslodavac zaista vidio da mu ne prodajete maglu. U mom slučaju naveo sam svoj blog i Facebook stranicu s tisuću i nešto fanova. Molbu za posao nikako ne počinjite rečenicom: ‘Javljam se na vaš natječaj!’ ili tome slično. Niti malo originalno, a niti praktično. Zašto? Ako tvrtka u tom trenutku nema otvoren natječaj ili ih ima otvoreno nekoliko poslodavca ćete samo zbuniti. I tolerirat će vas kao blefera. Vjerujte mi, vaša molba završit će u smeću ili kao primjer kako ne napisati molbu za posao. S druge pak strane ako je natječaj otvoren u prvoj rečenici navedite za koje konkretno radno mjesto ste zainteresirani. Važno: Molbi dajte određenu dozu osobnosti, ali nikako se ne sažalijevaste. Vi tražite posao, nudite određena znanja i vještine, ali nikoga ništa ne molite. Što znači biti osoban u molbi za posao? Na lijep način ulizivati se poslodavcu.

Ne pretjerujte s epitetima
Navesti zašto ste konkretno baš njemu, a ne njegovom konkurentu poslali molbu. da se vaše životno i profesionalno opredijeljenje slaže s misijom i vizijom tvrtke. Tu također zaboravite na cirkularno slanje e-mail poruka. Mogli bi pobrkati poslodavce i samo si stvoriti probleme. Kod hvalisanja ne pretjerujte s epitetima. Iako potencijalnom poslodavcu razotkrivate svoju osobnost molba za posao mora biti pisana formom poslovnog pisma. Znači: u gornji desni kut napišite vlastito ime i prezime, OIB, adresu, grad i poštanski broj. S lijeve strane pak navedite ime i prezime primatelja, a ako pišete tvrtki napišite naziv tvrtke, adresu, poštanski broj i grad. Molbu počnite, ovisno o spolu kome se obraćate s ‘Poštovana/poštovani…, a završite sa ‘S poštovanjem…’ i tome slično.Pokušajte da molba zajedno s uzglavljem i zaglavljem ne bude duža od jedne stranice teksta. Potrudite se da rečenice budu jasne i precizne te bez pravopisnih grešaka. Vjerovali ili ne, baze podataka sa originalnim molbama za posao zaista postoje. One nisu mit i originalnost će vam se prije ili kasnije isplatiti.

S poštovanjem,
Mislav Nekić, zamjenik glavne urednice www.profitiraj.hr/beta


Napisao

Pročitajte još:

Komentari

Excel je postao neizostavan alat u poslovnim okruženjima diljem svijeta zbog svoje sposobnosti organizacije, analize i prezentacije podataka u raznolikim industrijama.

Komentari

'Recite nam nešto o sebi' je pitanje koje nećete moći izbjeći ni na jednom intervjuu za posao.

Komunikacija

Konflikti su više nego samo nesporazumi, naime kod konflikata pojedinci osjećaju prijetnju sebi, te stoga ne možemo misliti kako će nestati sami od sebe.

Komentari

Viliam Prodan, uspješni poduzetnik, jedan je od naših najboljih rally vozača i višestruki rally prvak Hrvatske.

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.