Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Izdvojeno

Kako odabrati idealnog zaposlenika?

Vaš cilj ne bi trebao biti traženje da je svaki vaš zaposlenik jedan od najboljih već bi trebali osigurati da svi zaposlenici zajedno čine odličan tim. A svi znamo što čini dobar tim: dobri ljudi, zar ne?

Vaš cilj ne bi trebao biti traženje da je svaki vaš zaposlenik jedan od najboljih već bi trebali osigurati da svi zaposlenici zajedno čine odličan tim. A svi znamo što čini dobar tim: dobri ljudi, zar ne?

Bitno je pravilno definirati “dobre ljude”. To je sigurno definicija koju mnogi vlasnici poduzeća i šefovi općenito, shvaćaju pogrešno. Zato je najvažnije da svaki zaposlenik donosi različite vještine i znanja, ne mora svaki zaposlenik biti velik, najbolji u svom poslu. Bitno je da svi zaposlenici zajedno kao tim mogu funkcionirati i biti uspješni. To je velika razlika – piše Inc.

Odlučite koje ključne karakteristike vaš zaposlenik mora imati

Zaboravite na trenutak ono stereotipno – što sve dobar zaposlenik mora imati i kakav mora biti. I odgovorite na pitanje – da možete odabrati samo jednu karakteristiku, što bi odabrali kao najvažniju vještinu ili kakvoću koju dobar radnik i dobar zaposlenik mora imati? Možda je to stav ili organizacijske vještine, timski rad ili specifičan skup vještina. Što god to je, ta karakteristika ili vještina je temelj za pojedine potencijalne zaposlenike za vaš tim.

Koje karakteristike vaš zaposlenik ne smije imati?

To je jednostavno. Samo završite ovu rečenicu: “Ne zanima me koliko je on super, ja ga ne želim u svom timu jer on…” i dobiti ćete odgovor. Obično se vaši odgovori neće temeljiti na vještinama već će nešto poput loših međuljudskih odnosa, očajna radna etika, ili ego veći od života, biti dovoljni da se ne odlučite za njih. Zato je poželjno odrediti osobine potencijalnih kandidata s kojima ne možete raditi i funkcionirati normalno i uvjeriti se i potruditi da one i ostanu izvan vašeg tima.

Odredite granicu preko koje ne prelazite

Vjerojatno mnogi poslodavci nisu u mogućnosti osnovati ekipu u kojoj baš svaki član posjeduje karakteristiku ili vještinu koju vi smatrate najvažnijom. Ali ekipa bi se i tako trebala sastojati od različitih zaposlenika s različitim osobinama, vještinama i znanjima koji će idealno funkcionirati upravo zbog raznolikosti kojom će se međusobno nadopunjavati. Vi odlučite koliko pojedinaca, koji posjeduju vještinu koju smatrate važnom ili presudnom će biti dovoljno da bi vaš posao funkcionirao. Ako ih možete naći i priuštiti si i više, to je sjajno.

Sastavite i ostatak slagalice

Znajući što želite i tražite, imate mogućnost izgraditi zavidan i uspješan tim. Možete spojiti velikog timskog igrača, osamljenika koji rješava sve probleme i osobu s ograničenim iskustvom koja posjeduje nevjerojatnu energičnost i volju za radom. Dobiti ćete raznolik tim koji vam može pružiti mnogo više od istog broja osoba s istim karakteristikama i osobinama, naravno ako članovi mogu funkcionirati zajedno. Zato nikad ne pretpostavljajte da su važne samo vještine i znanja koja se mogu mjeriti. U nekim slučajevima kada pojedini suradnici rade sami i uglavnom izvan dosega tima, mjerljive vještine mogu biti najvažnije. No gdje su timovi u pitanju, uspjeh je gotovo uvijek rezultat dugotrajne nemjerljive kvalitete. Ako se usredotočite samo na brojeve, osobito na pogrešne brojeve, izgraditi ćete tim koji na papiru izvodi posao sjajno ali u praksi to nikada ne učini.

Napisao

Pročitajte još:

Komunikacija

Međutim, kad radite s mnogo ljudi, zasigurno će biti i nesuglasica. Znate li kako izbjeći sukob u uredu?

Ljudski resursi

Do nepredviđene zvonjave naših telefona najčešće dolazi zbog izvanrednih situacija na poslu, primjerice hitnih upita klijenata koje je potrebno riješiti, 'uskakanja u cipele' kolege...

Novosti

Svaki poslodavac želi zadovoljnog i motiviranog zaposlenika koji će svojim radom pridonositi boljitku tvrtke i koji će dugi niz godina biti prisutan u organizaciji,...

Lifestyle

Poslovni bonton, odnosno bonton u poslovnim odnosima, može se definirati kao skup opće prihvaćenih pravila ponašanja koja se temelje na društvenim normama i važan...

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.